Начало
 
 

Кошлуков иска от парламента нови милиони за БНТ

14.09.2019 /14:01 | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кошлуков няма да откаже да му вдитнат мандата на 5 години

БНТ вероятно ще получи по-голяма субсидия за 2020 г., а много скоро мандатите на генералния ѝ директор, както и на ръководителя на БНР може би ще бъдат увеличени от 3 на 5 години.

Това стана ясно от заседанието на Комисията по медиите и културата в парламента, в което участва и новият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков. Срещата му с депутатите бе по негово настояване,пише actualno.com.

Според казаното от Кошлуков тази година БНТ ще е на минус с 44 млн. лева. За 2020 г. прогнозата също не е розова - 30 млн. лева дългове.

А до 2022 г. БНТ няма да може да се оправи с разходите си само със сегашните приходи, смята новият генерален директор на телевизията.

"БНТ е в изключително тежка ситуация, затова поисках разговор с народните представители за увеличаване на субсидията. След това ще е нужна и обществена дискусия с гражданите дали искат да я издържат". С тези думи Кошлуков се обърна към депутатите от медийната комисия.

"БНТ е онзи цимент, който сплотява обществото, запазва езика и нацията", каза още Кошлуков, като обясни, че през последните 10 години субсидията на медията всъщност намалява. Затова ръководителят на БНТ поиска от председателя на комисията Вежди Рашидов да поеме патронажа над поредица от дискусии за промяна на медийния закон", каза Кошлуков.

Той дойде на заседанието заедно с Виктор Серафимов, член на УС на БНТ, и с Харалан Александров, Борислав Велков и доц. Теодора Петрова, декан на факултета по журналистика към СУ “Св. Климент Охридски” - всички те членове на Обществения съвет на БНТ.

"Дайте ни най-належащите неща, за да ги внесем в бюджета и постепенно да погасявате и задълженията си", заяви Вежди Рашидов. По думите на депутата Лъчезар Иванов от ГЕРБ бюджетът е почти готов и наистина трябва да работят бързо.

 Освен това стана въпрос да бъде увеличен и срокът на мандата на генералните директори. "3 години мандат е малък, да го вдигнем на 5 години като в БТА, за да има време за реформи", смята Рашидов.


 

Сподели в
 

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52

Журналистите от френския "Монд" вече могат да избират кой да купува акции от вестника им – след публична битка със собствениците заради намесата на противоречив чешки магнат, пише Columbia Journalism Review.

13.10.2019/14:35
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки