Начало
 
 

Не винаги тишината означава спокойствие

15.09.2019 /14:04 | Автор : Габриела Михайлова | Източник: actualno.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторката Габриела Михайлова

Давайте да я закриваме тая българска журналистика! Лично ще започна да копая, преди и аз да бъда ритуално закопана редом със своите колеги. Някога в училище ни учеха какъв престиж е било през вековете да бъдеш журналист.

Честта да упражняват тази професия са имали само хора, които са се ползвали с висок престиж в обществото и са притежавали изключително висок ценз на образование, коментира цитираната от  actualno.com авторка.

Имайки това предвид, днес смело можем да кажем, че съществуват повече драскачи, отколкото журналисти, а стремежът към спазване на всякакъв етичен кодекс в професията за съжаление все по-често отсъства.

Въобще не е трудно да се уредиш като драскач – с мизерните хонорари и медийни зависимости, не съм сигурна колко от адекватните, талантливи и способни млади хора изобщо някога са обмисляли да поемат нелекия път на журналиста.

Тези пък, които са го избрали, вероятно в последната седмица си блъскат отчаяно главите и преглеждат сайтовете с обяви за работа, защото се чувстват омерзени от своеволията на свои колеги, или, в случай, че бъдат следващите отстранени, защото просто искат да изпълнят своя дълг към обществото, към своите баби и дядовци, и задават правилните въпроси.

Кому са нужни журналисти в България?  

За какво й е на Българията журналистика? Изобщо можем ли да говорим за журналистика в страна, която заема 111-о място по свобода на словото и в която основните медии са собственост на “бизнесмени” с неясен бизнес?

Има ли журналистика в страна, в която се упражнява натиск и се репресират журналисти, които имат смелостта да не кимат послушно с глава, а да зададат необходимите въпроси?

Наистина ли тук говорим за журналистика – в страна, в която медия отказва да излъчи разследване на свой журналист, защото работи усилено с месеци, за да разкрие престъпна схема в основна държавна агенция, която злоупотребява с парите на обикновения данъкоплатец?

Някой бие журналистите ни, пали им апартаментите, колите, извежда ги от домовете им с белезници пред очите на децата им и всички, абсолютно всички си мълчат. Все едно е нищо. Сякаш е нормално. Тук-таме някой цъка недоволстващо с език. Забравили сме явно защо тези хора са толкова важни за обществото ни.

А тези хора буквално рискуват живота си в името на съвестно свършената работа. Единици са, така е, но все още ги има. За съжаление обаче не знаем колко дълго още ще ги има – събитията от последните дни показват мрачните времена, в които живеем. Има обаче и лесен път – пътят на кафявия журналист.

Учудващо този път е доста предпочитан

Тия, които го избират, традиционно са послушни безволеви създанийца, дребни душици, които срещу поръчка от шефа и някой друг лев са готови да скапят живота на когото им се отдаде възможност. Готови са дори да нарушат законите само и само да постигнат целта си. Тези хора нямат капка свян, но гордо наричат себе си журналисти.

Те, кафявите драскачи от кварталните мазета имат претенции за трима и наглост за петима. Лесно е да си такъв – осигурени са ти сигурност и стабилност, пък какво като си зависим. От теб се иска просто да пишеш когато ти се каже да пишеш и най-вече – за каквото ти се каже да пишеш.

Теб не те вълнува дали обществото иска и заслужава истината, теб те вълнува да провокираш, да унижаваш и после да си прибираш в джобчето жълтите стотинки, за които го правиш. Така и така на заетите в журналистиката не ни останаха пари, за които да работим, дайте поне да работим за честта, а славата ще дойде с нея.

Колкото и кафяв цвят да добиеш, пари няма да изкараш. Сега обаче е времето да бъдем единни и да защитим тия от нас, които през годините защитаваха не само своята чест, но и честта на българското общество, което имаше нужда от тях, за да бъдат проводник на истината за него.

Днес те отчаяно се нуждаят от нас, от тия, които се учихме от тях, от тия, които гледаха по телевизията, четяха във вестниците и слушаха по радиото. Днес са те, а утре ще сме ние.

А всички тези репресии са тихият път към гробовното мълчание, което ще настъпи. Удобно за едни, убийствено за други. Моля ви, не забравяйте, че не винаги тишината означава спокойствие. 


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки