Начало
 
 

Върнете ни „Сънчо”!

16.09.2019 /19:11 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Василев

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

Сетих се за този случай, след като все по-често почнаха да се появяват в медиите заглавия, като „Кошлуков екзекутира Сънчо”, „Лека нощ, деца” вече ще е по БНТ-2”, „Кошлуков не го сваля, праща го в по-малко гледания канал”, „Не присъства в програмата на БНТ след 1 октомври” и др. Не закъсняха и гневните протести, все още в мрежата, за съжаление - (само в Bg-mamma над 3100!). В цялата история на БНТ досега никой генерален директор не се е осмелявал да посегне на тази „свещена крава”, но ето че и това доживяхме.

Не че националната ни телевизия не се нуждае от сериозно обновяване – и още как! Но да не задълбаваме чак толкова – съдбата на това „детско предаване” е  повече от показателна. То се появи на 5 март 1960 г. като рожба на Чичо Тони (големия художник аниматор Антон Траянов), композитора Петър Ступел и текст на Димитър Спасов. И оттогава се радва на неизменния интерес не само на малчуганите.

„Бате Климбо (Климент Денчев, който продължи това в Канада) пее и рисува” приковаваше пред малкия екран с изкуство, пред което всички възрасти са покорни. Ами магнетичният „Педя човек" на Слава Рачева, „Приключения опасни на герои сладкогласни”  на Недялко Йорданов, приказките на Стефан Цанев, „Гатанките за Лека нощ” и песните на Бате Асен (Кисимов) – все богатства в златния фонд на телевизията,  които днес се пропускат в ретроспекциите  на екрана й по случай юбилея на БНТ. Умни, талантливи, приковаващи вниманието на малки и големи, с голям емоционален и нравствен заряд, които възпитават правещите първите стъпки в живота си в доброто и красотата, усещането „Аз съм българче, обичам…”, без което не можем да съществуваме на тази хубава земя.            

Всичко това, лека-полека, но категорично бе подменено в последните десетилетия, особено с тоталните  „цивилизационни промени” в манталитета, ценностите, па и характера на българина. „Лека нощ, деца” е капката, в която се оглеждат по свой начин резултатите от това. Изчезнаха любимите и стойностни предавания и автори, скуката избута всичко, приковаващо вниманието.

„Пълна размазня” – твърди зрител. Имам усещането, че някой е търсил сякаш нарочно чужди „образователни” програми, по няколко минутки, които по никакъв начин не привличат вниманието на 3-5.годишните и не са първите стъпки за изграждането им като личности.

Един трезв и критичен преглед на тази досегашна продукция (ценна навярно и финансово?), високо професионална преценка на добри специалисти (а и мнението на зрителите не е за пренебрегване!) би помогнал на ръководството на телевизията да се справи успешно с нужните промени. Размахването на секирче не говори за добър управленски опит.

Разгеле, мога да прибавя, че срещнах в интернет предложение телевизията да организира Кръгла маса за обсъждане на договор между БНТ и Българския Зрител, „за да запазим една от малкото традиции, съхранени от родители за децата им”. Има много и конкретни предложения в него, което не са за подминаване (виж https://m.bgmamma.com/index.php?all;topic=638898).

Но дали днешното ръководство на БНТ има желание и готовност да чуе мнението на зрителите си? Съмнявам се…

Затова пък за негово успокоение че няма да наруши „цивилизационния пример” ще се позова на една информация от вчера – че холивудската звезда Анджелина Джоли, която освен името и огромния си талант има и шест деца, подготвя детска програма, която ще се излъчва по Би Би Си. „Ние разчитаме на децата си, затова трябва да им дадем подходящото знание и подкрепа. Направихме много грешки – трябва да бъдем честни и да ги образоваме за света” казва тя. И споделя ценностите, на които иска да учи децата: „ „Доброта – към другите и към тях самите. Важно е да бъдеш смирен, да познаваш свободите, които имаш и с които си благословен, и да се увериш, че помагаш на околните. И винаги да си знаеш мястото. Ние сме хора и имаме много недостатъци. Ние сме малки частици от един доста по-голям свят“.

Така че – ВЪРНЕТЕ НИ „СЪНЧО” на мястото му!

Сподели в
 

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019/21:09

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019/18:48

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019/20:06

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019/20:41

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019/20:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки