Начало
 
 

Върнете ни „Сънчо”!

16.09.2019 /19:11 | Автор : Иван Василев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иван Василев

Няма да забравя с какво всеобщо възмущение навремето целокупният български телевизионен зрител посрещна решението на ръководството на БНТ да „модернизира” по европейски и световен тертип заставката на „По света и у нас”, като замени живото, действено въртяшо се земно кълбо като символ на събитията през деня, с друг модерен, статичен дизайн. Тогава неспокойният дух на Тамара Джеджева избухна, мисля, че беше по времето, когато работехме в „Поглед”, с гневната филипика „Върнете ни кълбото!” И то отново се завъртя пред очите ни...

Сетих се за този случай, след като все по-често почнаха да се появяват в медиите заглавия, като „Кошлуков екзекутира Сънчо”, „Лека нощ, деца” вече ще е по БНТ-2”, „Кошлуков не го сваля, праща го в по-малко гледания канал”, „Не присъства в програмата на БНТ след 1 октомври” и др. Не закъсняха и гневните протести, все още в мрежата, за съжаление - (само в Bg-mamma над 3100!). В цялата история на БНТ досега никой генерален директор не се е осмелявал да посегне на тази „свещена крава”, но ето че и това доживяхме.

Не че националната ни телевизия не се нуждае от сериозно обновяване – и още как! Но да не задълбаваме чак толкова – съдбата на това „детско предаване” е  повече от показателна. То се появи на 5 март 1960 г. като рожба на Чичо Тони (големия художник аниматор Антон Траянов), композитора Петър Ступел и текст на Димитър Спасов. И оттогава се радва на неизменния интерес не само на малчуганите.

„Бате Климбо (Климент Денчев, който продължи това в Канада) пее и рисува” приковаваше пред малкия екран с изкуство, пред което всички възрасти са покорни. Ами магнетичният „Педя човек" на Слава Рачева, „Приключения опасни на герои сладкогласни”  на Недялко Йорданов, приказките на Стефан Цанев, „Гатанките за Лека нощ” и песните на Бате Асен (Кисимов) – все богатства в златния фонд на телевизията,  които днес се пропускат в ретроспекциите  на екрана й по случай юбилея на БНТ. Умни, талантливи, приковаващи вниманието на малки и големи, с голям емоционален и нравствен заряд, които възпитават правещите първите стъпки в живота си в доброто и красотата, усещането „Аз съм българче, обичам…”, без което не можем да съществуваме на тази хубава земя.            

Всичко това, лека-полека, но категорично бе подменено в последните десетилетия, особено с тоталните  „цивилизационни промени” в манталитета, ценностите, па и характера на българина. „Лека нощ, деца” е капката, в която се оглеждат по свой начин резултатите от това. Изчезнаха любимите и стойностни предавания и автори, скуката избута всичко, приковаващо вниманието.

„Пълна размазня” – твърди зрител. Имам усещането, че някой е търсил сякаш нарочно чужди „образователни” програми, по няколко минутки, които по никакъв начин не привличат вниманието на 3-5.годишните и не са първите стъпки за изграждането им като личности.

Един трезв и критичен преглед на тази досегашна продукция (ценна навярно и финансово?), високо професионална преценка на добри специалисти (а и мнението на зрителите не е за пренебрегване!) би помогнал на ръководството на телевизията да се справи успешно с нужните промени. Размахването на секирче не говори за добър управленски опит.

Разгеле, мога да прибавя, че срещнах в интернет предложение телевизията да организира Кръгла маса за обсъждане на договор между БНТ и Българския Зрител, „за да запазим една от малкото традиции, съхранени от родители за децата им”. Има много и конкретни предложения в него, което не са за подминаване (виж https://m.bgmamma.com/index.php?all;topic=638898).

Но дали днешното ръководство на БНТ има желание и готовност да чуе мнението на зрителите си? Съмнявам се…

Затова пък за негово успокоение че няма да наруши „цивилизационния пример” ще се позова на една информация от вчера – че холивудската звезда Анджелина Джоли, която освен името и огромния си талант има и шест деца, подготвя детска програма, която ще се излъчва по Би Би Си. „Ние разчитаме на децата си, затова трябва да им дадем подходящото знание и подкрепа. Направихме много грешки – трябва да бъдем честни и да ги образоваме за света” казва тя. И споделя ценностите, на които иска да учи децата: „ „Доброта – към другите и към тях самите. Важно е да бъдеш смирен, да познаваш свободите, които имаш и с които си благословен, и да се увериш, че помагаш на околните. И винаги да си знаеш мястото. Ние сме хора и имаме много недостатъци. Ние сме малки частици от един доста по-голям свят“.

Така че – ВЪРНЕТЕ НИ „СЪНЧО” на мястото му!

Сподели в
 

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

12.06.2020/10:15

Бившият генерален консул на Руската федерация във Варна и почетен гражданин на морската ни столица Анатолий Шчелкунов е известен не само като дипломат, но и като писател, чиито книги се ползват с голям интерес. Той е член на Съюза на писателите на Русия и на неправителствената организация Съюз на приятелите на България. Специално за сайта на СБЖ Анатолий Викторович сподели свои размисли относно българо-руските отношения в контекста на едно от последните събития, свързани с делото на равноапостолните братя Кирил и Методий - посветената на това дело изложба в РКИЦ, разбунила патриотичните духове у нас и зад пределите на страната ни.

07.06.2020/19:44

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки