Всеки сам определя собствената си свобода, включително и медиите

17.09.2019 /14:05 | Автор : Павлета Давидова | Източник: Дума Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Павлета Давидова е член на СБЖ и носител на наградата за млад журналист "Стефан Продев"

Протестираме. През последните няколко години това се превърна в такава тривиалност, че вече почти не предизвиква въпроси, че даже и солидарност.

Новоназначен шеф на "Хоризонт" рязко се сети миналата седмица, че Силвия Великова е старши редактор, а не репортер или водещ. Неофициално се оказа, че причината е критичността й към Иван Гешев, констатира авторката в „Дума”.

Новината, че е свалена от ефир този път успя да събуди позаспалата журналистическа солидарност. В петък пред БНР се събраха стотици колеги, които питаха #Kой спря БНР. Истинско браво на журналистите от "Хоризонт", които застанаха зад повишено-понижената Великова.

По ирония на съдбата сега Гешев ще трябва да разследва защо радиото е замлъкнало. Още от първия час гилдията бе убедена, че причината за творческата промяна не е "трудовата характеристика". Доказателството дойде, когато от БНР обявиха, че Великова е върната, но щял да се търси неин колега, който да осигурява плурализъм в ресора.

За тези, които не си спомнят, подобен бе и казусът с Петър Волгин и "Деконструкция" - и на него му намериха контрапункт, а след известно време на "плурализация" предаването изчезна... И малко за солидарността - някои от същите, които тогава викаха "Махнете го", сега не искат натрапен плурализъм на Великова.

Петъчният протест успя да събере на едно място представители на лявата и дясната журналистика, хора от СБЖ и "свободни електрони". Някои от присъстващите побързаха да обявят, че недоволството не е продиктувано от конкретния казус, а от цялостната примка, която е започнала да се затяга около медиите.

Да, обаче протестът бе точно заради конкретното лице. По-ранни поводи за солидарност така и не успяха да изкарат колегите, ако ще и да бяха точно толкова справедливи. Видимо Великова има за приятели и тренирани протестъри. А е и познато лице. Уви, колегиалната солидарност често работи само в услуга на известните. И все пак защитата на Великова доказва, че консолидирането работи. Общността е по-силна от индивидуализма, който всячески се опитват да ни натрапят. 

Любопитно е какъв "плурализъм" точно ще й потърсят 

Тя невинаги е права, но нима я чака съдбата на "Деконструкция"? В този смисъл протестът в нейна защита не е само до частния казус, а до общата опасност от външно кадруване в уж независимите медии. На фона на масовото венцехвалене на управляващите, съдебната власт и прокуратурата, Великова може да мине за различна и всяваща някакво разнообразие в позициите.

Всеки сам определя собствената си свобода, в това число и медиите. Великова показа своята - вдигна телефона на Онзи, който решава всички проблеми с едно обаждане. Информира го.

И ръководството на БНР показа своята свобода - не каза защо я маха, но чинно я върна, щом Онзи се обади. Толкоз за четвъртата власт и революционните журналисти.

Докато медиите оставят да бъдат "оседлавани" и впрягани в чуждите битки, винаги ще има желаещи да ги използват. Всички журналисти обаче са длъжни да се борят за свободата - не само своята, а и тази на другите, включително и на колеги, и на конкуренти.

Защото колкото по-малко са островчетата на свободно мнение, толкова по-лесни за отстрел са оцеляващите на тях. Може да не харесваш някого, да не си съгласен с него, но неговите права и свободи са също толкова важни, колкото и твоите. Защото една птичка пролет не прави! А България има нужда от пролет и промяна! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн запази хладнокръвие по време на земетресението в района на столицата Уелингтън, докато даваше интервю на живо за телевизията, предаде Ройтерс.

26.05.2020/14:01

Във връзка с необходимостта от освобождаване на радиочестотен спектър в обхват 700 MHz се налага промяна на част от използваните в България телевизионни канали за разпространение на цифрова ефирна телевизия.

25.05.2020/13:55

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре.

24.05.2020/15:21

Инициативата „Журналисти в училище“, проведена тази година изцяло в онлайн формат поради обявените епидемични мерки и социална изолация, приключи успешно през изминалата седмица.

24.05.2020/14:21

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 53 гости

Бързи връзки