Начало
 
 

Българска художничка прави „Изкуството като дипломация“

18.09.2019 /12:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петя Илиева разказа за работата си по изложбата

Какво по-хубаво от това в деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им премъдрата София столичани да получат празнични мигове и чрез откритата в галерия „Средец“ изложба Drt4Diplomacy, показваща хармоничната симбиоза между българското и характерното за страните от Европа, Азия, Африка и Америка.

Проектът на известната художничка Петя Илиева е успял да обедини 30 посолства,имащи представителства у нас. Авторката е известна с това, че от години популяризира по света българските фолклорни мотиви, които греят от картините й. И тази експозиция също ни показва характерни български мотиви, които са сходни или същите с такива от различни страни по света. Според Петя целта на този артпроект е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в конкретни части на света може да носи сходство във формите и комбинацията на фолклорните мотиви. Или казано по-простичко, светът може да е голям, но спасение дебне отвсякъде, щом имаме общи корени във фолклорното изкуство, което крепи всяка една нация. Чрез тази изложба художничката иска да популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.

„Целта ми е да покажа, че всички хора сме много повече еднакви, отколкото различни – каза по време на откриването на изложбата художничката. – Културно-историческото наследство може да обединява хора, да служи като мост, и че изкуството е един сигурен и доказан във времето инструмент на дипломацията.“

Да изрази своето впечатление от изложбата говори доайенът на посланиците у нас посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух. С присъщата за него непринуденост и сърдечност дипломатът се обърна на български език към присъстващите на събитието. В този знак всички съзряха уважителността му към нашата страна и изкуство. Н. Пр. заяви, че е чест за него, като представител на държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България, да приеме почетното задължение да открие проекта „Изкуството като дипломация“, който представлява произведение на изкуството на България и 30 различни страни. Според него изложбата акцентира върху незаменимата роля на изкуството в името на разбирателството, взаимното уважение и сближаването на народите.  „Изкуството има своя собствен принос за осъществяването целите на дипломацията за постигането на мир и хармония – каза посланик Ахмед Ал Мадбух, - в което всеки народ има своето достойно място на творец на красота и духовност.“

Своето впечатление за проекта на Петя Илиева изрази и посланикът на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова - най-активната подръжничка на проекта на Петя Илиева. За него говориха и посланиците на Индонезия Сри Астари Расджид, която освен дипломат е и художник, и Стефано Голди, с когото художничката споделя идеята си и са решили да напишат писмо покана до неговите колеги за изложбата.

Петя Илиева сподели с гостите, че посланикът на Кипър, който за съжаление отсъстваше от събитието, защото повече от година вече не е в България, че мотото на експозицията е негова идея. Той е бил първият, който облича с картина на художничката уличната трафопостна кутия пред италианското посолство и с негово разрешение проектът продължава и до днес.    

30 посланика и 30 дипломатически мисии в България са взели присърце идеята на Петя Илиева и се включиха в нейния проект. Те уважиха и откриването на изложбата със своето присъствие, като по този начин показаха своя респект към българската култура и изкуство и българските творци в лицето на Петя Илиева.

За сайта на СБЖ художничката сподели за своята работа по проекта и за това как той сближава хората

  

ПЕТЯ ИЛИЕВА:        МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ ИЗКУСТВОТО, ЗАЩОТО КУЛТУРНАТА ДИПЛОМАЦИЯ Е ПРАРОДИТЕЛ НА СЪВРЕМЕННАТА

Петя Илиева е родена в царствената столица на България Велико Търново и вероятно затова е закърмена с българското изкуство. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в София, дипломира се в специалност „Живопис и естетика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това специализира реставрация на стенописи при професор Йозеф Фастъл във Виена. Картините с български шевици и фолклорни елементи на Петя Илиева са представяли България в над 15 държави на 6 континента.

Какво е посланието на тази ваша нова изложба, Петя?

Мотото е „Изкуство за дипломация“, а посланието в нея е когато сравняваме българските фолклорни мотиви, включително и в текстила, които са и част от културното ни наследство, с други народи, независимо от коя държава или континент. Какъв е историческият или политически бекграунд на дадена държава? Всички имаме много повече еднакви неща, отколкото различни. Историята, културно-историческото наследство и изкуството могат да ни сближават. Те не разделят хората, а са най-прекият път за сближаване.

Ако човек погледне постерите ви, ще си каже, че какво толкова, това е много лесно да се направи, но като влезе в сърцевината на проекта ви, май ще се убеди,че това е жестоко трудна работа. Колко време ви отне работата върху тази изложба?

Една година. И никак не е лесно, защото първо трябваше да получим качествени изображения, които да се отпечатат. Всяка страна да получи разрешение от съответното Външно министерство, че по този начин ще се представи в България. След това трябваше да избера български изображения, които са най-близки до съответните и да направя колажите. В половината от тях българската страна се промотира чрез моя картина, тъй като от дълги години се занимавам с представяне на българското наследство чрез картини. Трябваше да обиколя музеите и да направя снимка на всяко съответно изображение.

Вече сигурно сте и готов етнолог?

Да, това е част от дисертацията ми. Между другото, работейки по този проект получих  докторска степен по българско изкуство и фолклор, като международни мостове и културна дипломация.

А каква е тази идея с трафопостните улични кутии?

Всичките тези колажи, които са тук, са снимки на проекта. Всичко това беше отпечатано върху самозалепващо се фолио и с тях са декорирани 30 електрически кутии по много централни софийски улици,за да може да достигне голяма група хора. Всеки, който се разхожда, да забележи нещо цветно и ярко. Вървейки по улицата, ще видите, че те наистина се забелязват.

Как дипломатическите мисии приеха вашата идея? Трудно ли беше да ги убедите?

   С огромен ентусиазъм. И никак не беше трудно, защото както ви споменах изкуството е дипломатически инструмент и по този начин те рекламират своята страна. Най-лесно до нас достига информация за тяхното културно-историческо наследство, а и близостта между различните държави и България.

Значи след като вече говорим за народна дипломация,можем и да говорим вече и за дипломация чрез изкуство, така ли?

Със сигурност можем да говорим за дипломация чрез изкуството,защото културната дипломация е прародител на съвременната. Така са започнали хората – опознавайки други народи чрез техните обичаи,култура и фолклор. Сприятелявали са се и когато са имали нужда при определени политически събития са получавали подкрепа от свои хора, а не от чужди.    

    

Сподели в
 

Приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама” на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Подобна дейност се осъществява за първи път, откакто емблематичният обект е построен.

19.10.2019/19:01

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

18.10.2019/13:17

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56

Фотоизложба на открито с вълшебни гледки от живота на обширната южноамериканска страна радва софиянци като продължение на Деня на Аржентина, предложил още мате, вино и емпанадас

17.10.2019/14:32

Филмът победител в състезанието за най-добра адаптация на кино-литературния фестивал е дело на режисьора Лий Чанг-донг и е южнокорейски. Създаден е по творбата „Горящият хамбар” от сборника „Изчезването на слона” на нашумелия японски автор.

17.10.2019/13:36
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки