Начало
 
 

Българска художничка прави „Изкуството като дипломация“

18.09.2019 /12:29 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петя Илиева разказа за работата си по изложбата

Какво по-хубаво от това в деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им премъдрата София столичани да получат празнични мигове и чрез откритата в галерия „Средец“ изложба Drt4Diplomacy, показваща хармоничната симбиоза между българското и характерното за страните от Европа, Азия, Африка и Америка.

Проектът на известната художничка Петя Илиева е успял да обедини 30 посолства,имащи представителства у нас. Авторката е известна с това, че от години популяризира по света българските фолклорни мотиви, които греят от картините й. И тази експозиция също ни показва характерни български мотиви, които са сходни или същите с такива от различни страни по света. Според Петя целта на този артпроект е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в конкретни части на света може да носи сходство във формите и комбинацията на фолклорните мотиви. Или казано по-простичко, светът може да е голям, но спасение дебне отвсякъде, щом имаме общи корени във фолклорното изкуство, което крепи всяка една нация. Чрез тази изложба художничката иска да популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.

„Целта ми е да покажа, че всички хора сме много повече еднакви, отколкото различни – каза по време на откриването на изложбата художничката. – Културно-историческото наследство може да обединява хора, да служи като мост, и че изкуството е един сигурен и доказан във времето инструмент на дипломацията.“

Да изрази своето впечатление от изложбата говори доайенът на посланиците у нас посланикът на Палестина д-р Ахмед Ал Мадбух. С присъщата за него непринуденост и сърдечност дипломатът се обърна на български език към присъстващите на събитието. В този знак всички съзряха уважителността му към нашата страна и изкуство. Н. Пр. заяви, че е чест за него, като представител на държавата Палестина и доайен на дипломатическия корпус в България, да приеме почетното задължение да открие проекта „Изкуството като дипломация“, който представлява произведение на изкуството на България и 30 различни страни. Според него изложбата акцентира върху незаменимата роля на изкуството в името на разбирателството, взаимното уважение и сближаването на народите.  „Изкуството има своя собствен принос за осъществяването целите на дипломацията за постигането на мир и хармония – каза посланик Ахмед Ал Мадбух, - в което всеки народ има своето достойно място на творец на красота и духовност.“

Своето впечатление за проекта на Петя Илиева изрази и посланикът на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова - най-активната подръжничка на проекта на Петя Илиева. За него говориха и посланиците на Индонезия Сри Астари Расджид, която освен дипломат е и художник, и Стефано Голди, с когото художничката споделя идеята си и са решили да напишат писмо покана до неговите колеги за изложбата.

Петя Илиева сподели с гостите, че посланикът на Кипър, който за съжаление отсъстваше от събитието, защото повече от година вече не е в България, че мотото на експозицията е негова идея. Той е бил първият, който облича с картина на художничката уличната трафопостна кутия пред италианското посолство и с негово разрешение проектът продължава и до днес.    

30 посланика и 30 дипломатически мисии в България са взели присърце идеята на Петя Илиева и се включиха в нейния проект. Те уважиха и откриването на изложбата със своето присъствие, като по този начин показаха своя респект към българската култура и изкуство и българските творци в лицето на Петя Илиева.

За сайта на СБЖ художничката сподели за своята работа по проекта и за това как той сближава хората

  

ПЕТЯ ИЛИЕВА:        МОЖЕМ ДА ГОВОРИМ ЗА ДИПЛОМАЦИЯ ЧРЕЗ ИЗКУСТВОТО, ЗАЩОТО КУЛТУРНАТА ДИПЛОМАЦИЯ Е ПРАРОДИТЕЛ НА СЪВРЕМЕННАТА

Петя Илиева е родена в царствената столица на България Велико Търново и вероятно затова е закърмена с българското изкуство. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров” в София, дипломира се в специалност „Живопис и естетика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а след това специализира реставрация на стенописи при професор Йозеф Фастъл във Виена. Картините с български шевици и фолклорни елементи на Петя Илиева са представяли България в над 15 държави на 6 континента.

Какво е посланието на тази ваша нова изложба, Петя?

Мотото е „Изкуство за дипломация“, а посланието в нея е когато сравняваме българските фолклорни мотиви, включително и в текстила, които са и част от културното ни наследство, с други народи, независимо от коя държава или континент. Какъв е историческият или политически бекграунд на дадена държава? Всички имаме много повече еднакви неща, отколкото различни. Историята, културно-историческото наследство и изкуството могат да ни сближават. Те не разделят хората, а са най-прекият път за сближаване.

Ако човек погледне постерите ви, ще си каже, че какво толкова, това е много лесно да се направи, но като влезе в сърцевината на проекта ви, май ще се убеди,че това е жестоко трудна работа. Колко време ви отне работата върху тази изложба?

Една година. И никак не е лесно, защото първо трябваше да получим качествени изображения, които да се отпечатат. Всяка страна да получи разрешение от съответното Външно министерство, че по този начин ще се представи в България. След това трябваше да избера български изображения, които са най-близки до съответните и да направя колажите. В половината от тях българската страна се промотира чрез моя картина, тъй като от дълги години се занимавам с представяне на българското наследство чрез картини. Трябваше да обиколя музеите и да направя снимка на всяко съответно изображение.

Вече сигурно сте и готов етнолог?

Да, това е част от дисертацията ми. Между другото, работейки по този проект получих  докторска степен по българско изкуство и фолклор, като международни мостове и културна дипломация.

А каква е тази идея с трафопостните улични кутии?

Всичките тези колажи, които са тук, са снимки на проекта. Всичко това беше отпечатано върху самозалепващо се фолио и с тях са декорирани 30 електрически кутии по много централни софийски улици,за да може да достигне голяма група хора. Всеки, който се разхожда, да забележи нещо цветно и ярко. Вървейки по улицата, ще видите, че те наистина се забелязват.

Как дипломатическите мисии приеха вашата идея? Трудно ли беше да ги убедите?

   С огромен ентусиазъм. И никак не беше трудно, защото както ви споменах изкуството е дипломатически инструмент и по този начин те рекламират своята страна. Най-лесно до нас достига информация за тяхното културно-историческо наследство, а и близостта между различните държави и България.

Значи след като вече говорим за народна дипломация,можем и да говорим вече и за дипломация чрез изкуство, така ли?

Със сигурност можем да говорим за дипломация чрез изкуството,защото културната дипломация е прародител на съвременната. Така са започнали хората – опознавайки други народи чрез техните обичаи,култура и фолклор. Сприятелявали са се и когато са имали нужда при определени политически събития са получавали подкрепа от свои хора, а не от чужди.    

    

Сподели в
 

Община Хасково обяви 48-ия национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. За участие се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40-годишна възраст в следните жанрове: позия , проза,литературна критика и литературна история , детска литература ,филмов сценарий, драматургия.

22.01.2020/13:09

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки