Начало
 
 

В Националната галерия се открива уникална изложба на Мартин Кейниг

18.09.2019 /13:32 | Източник: Сега/ 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Този свой кадър Мартин Кейниг избира да сложи на поканата за своята изложба в Националната галерия

Американският етнограф представя в експозицията "Ехо от Балканите - ХХ век: Портрети и звуци от България" 73 фотографии от 7 страни в нашия регион. Изложбата, която ще продължи до 17 ноември, е под патронажа на вицепрезидентката Илияна Йотова. Държавният глава Румен Радев награди днес Мартин Кейниг с Почетния знак на президента за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство.

Днес, 18 септември, от 18 ч. в Националната галерия се открива изложбата на американския етнограф Мартин Кейниг под надслова "Ехо от Балканите - ХХ век: Портрети и звуци от България". Събитието е под патронажа на вицепрезидентката Илияна Йотова.

Експозицията, която включва 73 фотографии от 7 балкански държави, ще може да се види до 17 ноември. Като допълнение към визуалните възприятия на публиката вървят два аудиодиска с автентичен фолклор. Селекцията на фотографиите е дело на известния български фотограф Иво Хаджимишев, а тази на музиката - на самия гост.

От 10.00 часа на 19 септември в Изложбената зала на Националната галерия вицепрезидентът ще бъде представен фотоалбумът на Мартин Кейниг и краткия филм „Образи от Балканите“.

Мартин Кейниг отдавна е свързан с нашата страна, припомня вестник "Сега". Той е човекът, открил и записал преди повече от 50 години как младата певица от Смолян Валя Балканска пее „Излел е Делю хайдутин”. Кейниг допринася българската народна песен да бъде избрана за златната плоча, която лети на борда на американския спътник „Вояджър 2” като поздрав от планетата Земя към галактиката.

През 1967 г. младият хореограф и инструктор по фолклорни танци от колежа към Колумбийския университет в Ню Йорк пристига в България, за да изучава нашите народни ритми. Пътува неуморно по събори и фестивали из четирите краища на нашата страна. До 1979 г. Мартин Кейниг се връща шест пъти в България, записва песни, обичаи, инструментални изпълнения, снима с фотоапарат и 16-милиметрова кинокамера празници, помени, сватби, пейзажи, портрети, носии.

Разказва как осъзнал, че пред очите му се открива един „твърде привлекателен“ миг от вечността, една цяла култура и общество с установени ценности и традиции, обречени да бъдат заличени от индустриализацията и урбанизацията. Затова фотографира и записва на магнетофонни ленти, увековечавайки нетленното творчество на българското село. Мартин Кейниг работи и в съседни балкански държави. Колекцията му от над 4000 фотографии и стотици записи е откупена от авторитетния институт „Смитсониън”.

В Ню Йорк етнографката Етел Рейм и Мартин Кейниг основават Център за балкански изкуства, който по-късно се разраства като Център за традиционни музика и танци. Подпомагана от „Смитсониън“, тази неправителствена организация подкрепя културните традиции на етническите имигрантски общности в САЩ дори и през Студената война, като организира фолклорни фестивали и записи на терен на музика, песни и танци, кани в САЩ изпълнители от целия свят, заснема документални филми и издава грамофонни плочи с автентична музика от балканските страни, в това число две дългосвирещи винилови плочи със записи от България. Със заслугата на Мартин Кейниг една от тези плочи стига до проф. Карл Сейгън и така „Излел е Делю хайдутин“ попада в селекцията за златната плоча на „Вояджър 2“.

Днес президентът Румен Радев отличи американския етнограф на церемония на "Дондуков" 2 с Почетния знак на президента за приноса му за съхранението и популяризирането на българското фолклорно изкуство, съобщава вестник "24 часа", позовавайки се на БТА.

"За нас, българите, Мартин Кейниг не е просто авторитетен учен и изследовател. Той е много повече - искрен, безкористен приятел на България и успешен посланик на България пред света", изтъкна президентът Румен Радев в словото си на награждаването.

"Днес всички ние, българите, се гордеем със своя фолклор и народно творчество. Това обаче не е даденост. Фактът, че днес много хора извън България се възхищават от нашите ритми, звуци, багри, традиции, и се увличат по тях, се дължи на хора, които приеха за своя кауза да изследват и да популяризират нашето народно творчество. Един от тези хора е Мартин Кейниг ," посочи президентът на церемонията.

Президентът Радев благодари и на вицепрезидента Илияна Йотова за усилията й изложбата довечера "Ехо от Балканите - XX век: Портрети и звуци от България" на Кейниг да стане факт.

Мартин Кейниг се обърна към президента и вицепрезидента с благодарност за отличието и подкрепата. Той добави, че преди повече от 50 години, започвайки работата си в България, е получил необичайна възможност, която високо цени и която е повлияла и променила неговия живот и работата му.

"Дължа много на много български музиканти, певци, които ми позволяваха да ги записвам, да ги снимам, да говоря с тях, а също така и на роднините им, с които се запознах през последните години и които ме подкрепиха в днешния ми проект", каза американският учен, който благодари за гостоприемството и подкрепата за работата му, високо оценена и от авторитетния научноизследователски и образователен институт "Смитсониън".

Сподели в
 

Скулптурните фигури за паметника на Девета плевенска пехотна дивизия вече са готови и дори отляти от бронз. Това съобщи Иван Нинов от Сдружение „Героите на Дойран”.

20.10.2019/18:13

Приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама” на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Подобна дейност се осъществява за първи път, откакто емблематичният обект е построен.

19.10.2019/19:01

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

18.10.2019/13:17

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56

Фотоизложба на открито с вълшебни гледки от живота на обширната южноамериканска страна радва софиянци като продължение на Деня на Аржентина, предложил още мате, вино и емпанадас

17.10.2019/14:32
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки