Румънски полицаи заплашвали журналистката Емилия Шеркан

19.09.2019 /12:00 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емилия Шеркан е мишена на заплахи от април (g4media.ro)

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния е повдигнала обвинения на бившите шефове на Полицейската академия в Адриан Якоб и Петрика-Михаил Маркоч във връзка с отправени смъртни заплахи към разследващата журналистка Емилия Шеркан, съобщава информационният сайт Зиаре.

В прессъобщение на НДБК, изпратено до Зиаре, се посочва, че бившият ректор на Полицейската академия Адриан Якоб и бившият заместник-ректор Петрика Михаил Маркоч са обвинени в подбуждане към шантаж.

Според прокуратурата двамата са накарали полицая Георге Адриан Барбулеску да изпраща есемеси със смъртни заплахи на журналистката

Емилия Шеркан стана известна с разследванията си за плагиатствани докторски дисертации на високопоставени държавни служители. Журналистката трябвало да бъде сплашена, защото публикувала разкрития за Полицейската академия "Александру Йоан Куза", които щели да имат важни последици за кариерата и репутацията на двамата обвиняеми, се посочва в прессъобщението на НДБК.

Полицаят Барбулеску изпращал есемесите със заплахи от закупени от него телефони "втора ръка" с предплатени карти. Той бе задържан скоро след като журналистката подаде жалба в полицията през април т.г. Полицаят призна вината си и неговият случай се разглежда отделно.

Бившите шефове на Полицейската академия уверявали своя подчинен, че ще го защитят от наказателно преследване и ще го оставят на работа в академията, дори да бъде осъден. Още един полицай е бил подтикван да изпраща съобщения със заплахи на журналистката, но той не се е съгласил, става ясно от прессъобщението на НДБК.

Делото срещу бившите шефове на академията е внесено в Апелативния съд на Букурещ.


 

Сподели в
 

„Случайно или не в моя живот се е получило така, че да следвам пътя на баща си, който беше журналист, брат ми също. Може би не е случайно“, казва Даниела Якова.

20.10.2019/12:17

“Ситуацията с медиите в България е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега”, каза директорката на “Репортери без граници” за Източна Европа Полин Аде-Мевел след срещата си с българския президент Румен Радев в четвъртък.

19.10.2019/12:26

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради натиска върху репортери от телевизия H1, съобщи кореспондентът на агенция МИА в Белград, цитирав от БГНЕС.

18.10.2019/12:00

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50

Аз съм Ивана Терзич от базираната в Белград агенция ТАНЮГ. Тя е от най-големите и влиятелни агенции не само в Сърбия, но и на Западните Балкани.

17.10.2019/12:00
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки