СЕМ отлага със седмица решението си дали да маха шефа на БНР

19.09.2019 /15:14 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


След като изслуша и ръководството, и журналистическата редколегия на БНР по повод последната криза в общественото радио, регулаторният орган не се ангажира да взима решение днес, както се очакваше, а отложи това за края на другата седмица.

СЕМ ще обяви на заседание следващия петък дали ще поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов, стана ясно след днешното заседание на регулаторния орган, последвало излушването на журналистите от редколегията на БНР, състояло се днес. В понеделник СЕМ вече изслуша и ръководителя на общественото радио. Поводът бе разгорелият се миналата седмица скандал с отстраняването от ефир и от съдебния ресор на журналистката Силвия Великова и последвалото безпрецедентно спиране на сигнала на програма "Хоризонт" за цялата страна.

Очакваше се днес СЕМ да обяви решенията си какви стъпки да бъдат предприети по тази криза, но членовете на Съвета предпочетоха да отложат заемането на позиция.

Засега СЕМ обяви само, че ще наложи неуточнена все още по размер глоба на БНР за нарушение на два члена на Закона за радиото и телевизията. По единия глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната санкция е за нарушаване на индивидуалната лицензия и е свързана със спирането на сигнала, тъй като по закон БНР трябва да осигурява 24-часова радиоуслуга. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушило правото на гражданите за гарантирано право на информация.

Също така СЕМ обяви, че ще изпрати до прокуратурата сигнал за оказван натиск, цензура и физически заплахи над служители в радиото. Такива данни бяха изнесени по-рано днес по време на срещата с редколегията и журналисти от БНР.

Юристът на СЕМ Емилия Станева обяви, че за момента не са налице законови предпоставки за прекратяване на договора на генералния директор, тъй като няма системни груби нарушения в рамките на една година. За да има такава предпоставка, трябвало да са налице три такива нарушения.

Членът на СЕМ Бетина Жотева допълни, че призовава прокуратурата да свърши своята работа, за да може евентуалното решение на Съвета да не падне в съда.

Медийният експерт, преподавател във ФЖМК на СУ. "Св. Кл. Охридски" и бивш член на СЕМ Светлана Божилова незабавно реагира във Фейсбук: "Може ли членовете на СЕМ да прочетат чл. 67, ал. 1, т. 2 от Закона за радиото и телевизията? Прекратяването на дейността на Българското национално радио за шест часа дали не е ли грубо нарушение? Генералният директор носи отговорност, когато грубо нарушение е извършено от негов подчинен."

Свързани:

СЕМ изслуша журналисти от редколегията на БНР заради последната криза там

19.09.2019

Сподели в
 

СЕМ оповести, че е възложил управлението на общественото радио на Митов до провеждане на нов избор за генерален директор в срок до три месеца, считано от 18 октомври.

19.10.2019/17:29

"Много тежка работа ме чака. Тепърва ще имам притеснения. Ние сме приятели с господин Костов. Аз обаче, за разлика от него, съм от 1977-ма година в това радио. Само и.д. генерален директор не съм бил!" - това каза по "Хоризонт" избраникът на СЕМ да замести Св. Костов.

18.10.2019/17:05

Според преподавателя в СУ „Свети Климент Охридски“ и председател на фондация „Медийна демокрация“ доцент Орлин Спасов решението на регулатора идва късно

18.10.2019/10:33

Клубът на поетите-журналисти представя своя нов поетичен сборник. Обединени от любовта към словото и онова, което им диктува емоцията, журналистите-поети от Поетичното ателие „Владимир Башев“ събраха своите стихове в антологията, озаглавена „Тринайсет“.

18.10.2019/10:23

Президентът и генералният секретар на авторритетната междунорадна организация Кристоф Делоар обсъдиха състоянието на медийната среда в България. Според госта у нас има „нещо като медйна гражданска война”

17.10.2019/20:19
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки