Правят карта на руските регионални медии

19.09.2019 /16:34 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мониторинговият център за свобода на информацията и правата на журналистите при Съвета по правата на човека при президента на РФ съвместно с журналистите от Информационния щаб подготвят проекта „Карта на настроенията в регионалните медии“.

Целта е да се състави обективна картина за спазването на правата на медиите и степента на благоприятна атмосфера за работа в регионалните издания. Анализът ще се проведе под формата на пряко допитване до представители на медиите във всеки регион на страната по метода на анкетиране. На базата на получените резултати от изследването ще се сформира и разбирането на степента на спазване на Закона за медиите и конституционните права, както и ще бъде определено с какви проблеми най-често се сблъскват регионалните журналисти и как те виждат решаването им.

Мониторинговият център за свобода на информацията и правата на журналистите ще има възможността на базата на такова едно изследване да изработи средствата за подобряване ефективността при оказване на помощ на членовете на журналистическите дружества и разрешаването на създалите се т. нар. горещи точки в работата им. Освен това ще се изработят предложения до изпълнителната и законодателна власт в Русия за създаване и подкрепа на здравословна среда в регионалните руски медии.

Вследствие на изследването ще бъде отпечатана и специална брошура с препоръки за журналистите, като в нея ще се включат анализи на онези проблеми, с които най-често се сблъскват представителите на медийната среда в страната. „За нас е много важно не просто да разберем как се спазват правата, но и да информираме нашите колеги как законно да се прилага законът за медиите“ – е на мнение шефът на Центъра Александър Алимов.    

Сподели в
 

В реч в Джорджтаунския университет основателят на Facebook защити решението да даде по-голяма свобода на политиците в своята платформа.

19.10.2019/20:02

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

19.10.2019/19:08

Организатори на възпоменанието са МФЖ и ЕФЖ с посланието за по-бързо разкриване на истината за жестокото убийство на известната разследваща журналистка от Малта

16.10.2019/16:17

Анализатор от военното разузнаване на САЩ беше арестуван по подозрение, че е предавал поверителни данни на две журналистки, съобщи АФП, като се позовава на съдебните власти.

10.10.2019/18:50

Руската журналистка Юлия Юзик, която беше арестувана в Техеран, се прибра в Русия. Днес тя пристигна с рейс на "Аерофлот" на летище Шереметиево, където беше посрещната от своите близки и представители на Съюза на журналистите на Русия.

10.10.2019/17:56
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки