Начало
 
 

От бизнеса апелират в медиите да има добри новини за компаниите

20.09.2019 /18:52 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лошите новини за бизнеса преобладават в медиите

Представители на бизнеса започнаха инициатива, с която искат в медиите да има по-добри новини за българските икономика и компании.

Това обявиха в София в Националния пресклуб на БТА Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара.

В новините, особено в електроните медии, преобладават негативните информации, липсват и имената на компаниите, когато те имат обществено значими кампании.

"Положителната информация за фирмите се приема от медиите като реклама, но това не винаги е така. До обществото не стига адекватна информация на какво технологично ниво са българските компании и какви прекрасни работни места предлагат. Липсата на тази информация кара младите хора да търсят реализация извън страната, посочиха представителите на бизнес организациите.

Съветът за електронни медии (СЕМ) не спира да тероризира електроните медии - аз самият съм получавала актове за неправомерно споменаване, според СЕМ, имена на компаниите, заяви Радосвет Радев:

Предстои кръгла маса по проблема 

Фирмите абсолютно садистично са наказвани, за това, което правят за обществото, посочи Радосвет Радев. Ще искаме законова промяна в законите, регулиращи медиите, защото текстовете са двусмислени и позволяват различна трактовка, каза Радев.

Със сегашния закон хората не се информирани, а дезинформирани, каза Васил Велев. Новините, които се показват, насърчават неоправдания нихилизъм и бягство на хората от страната, посочи той.

В новините няма баланс, какъвто има в страните в ЕС. Там се отделя внимание на негативните неща, но точно толкова време има и за успеха на фирмите, каза Лидия Шулева - председателка на Специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара и основен координатор на инициативата.

В началото на ноември ще организираме кръгла маса по тези проблеми и ще направим предложение за ясна формулировка какво е реклама и какво и информация, каза Шулева. Проблемът за съобщаването на фирмите в медиите е решен само чрез указание на СЕМ от 2013 г. - в него се разрешава да се споменават имената на фирмите, когато това има информационна стойност, каза Анета Алашка от Българската стопанска камара.

Неясният регламент дава възможност за произвол - това е санкционен регламент и като го нарушиш, можеш да получиш наказание, каза Радосвет Радев.

Димитър Ганев - съосновател на социологическа агенция "Тренд", изнесе данни от проучване, според което 63 процента от българите биха искали да научат повече информация за успешни български фирми и предприемачи.


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки