Начало
 
 

От бизнеса апелират в медиите да има добри новини за компаниите

20.09.2019 /18:52 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Лошите новини за бизнеса преобладават в медиите

Представители на бизнеса започнаха инициатива, с която искат в медиите да има по-добри новини за българските икономика и компании.

Това обявиха в София в Националния пресклуб на БТА Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара.

В новините, особено в електроните медии, преобладават негативните информации, липсват и имената на компаниите, когато те имат обществено значими кампании.

"Положителната информация за фирмите се приема от медиите като реклама, но това не винаги е така. До обществото не стига адекватна информация на какво технологично ниво са българските компании и какви прекрасни работни места предлагат. Липсата на тази информация кара младите хора да търсят реализация извън страната, посочиха представителите на бизнес организациите.

Съветът за електронни медии (СЕМ) не спира да тероризира електроните медии - аз самият съм получавала актове за неправомерно споменаване, според СЕМ, имена на компаниите, заяви Радосвет Радев:

Предстои кръгла маса по проблема 

Фирмите абсолютно садистично са наказвани, за това, което правят за обществото, посочи Радосвет Радев. Ще искаме законова промяна в законите, регулиращи медиите, защото текстовете са двусмислени и позволяват различна трактовка, каза Радев.

Със сегашния закон хората не се информирани, а дезинформирани, каза Васил Велев. Новините, които се показват, насърчават неоправдания нихилизъм и бягство на хората от страната, посочи той.

В новините няма баланс, какъвто има в страните в ЕС. Там се отделя внимание на негативните неща, но точно толкова време има и за успеха на фирмите, каза Лидия Шулева - председателка на Специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара и основен координатор на инициативата.

В началото на ноември ще организираме кръгла маса по тези проблеми и ще направим предложение за ясна формулировка какво е реклама и какво и информация, каза Шулева. Проблемът за съобщаването на фирмите в медиите е решен само чрез указание на СЕМ от 2013 г. - в него се разрешава да се споменават имената на фирмите, когато това има информационна стойност, каза Анета Алашка от Българската стопанска камара.

Неясният регламент дава възможност за произвол - това е санкционен регламент и като го нарушиш, можеш да получиш наказание, каза Радосвет Радев.

Димитър Ганев - съосновател на социологическа агенция "Тренд", изнесе данни от проучване, според което 63 процента от българите биха искали да научат повече информация за успешни български фирми и предприемачи.


 

Сподели в
 

„Откакто съм основал партия "Атака", основните медии у нас имат два подхода: очерняне или пълно мълчание. Няма средно положение”, написа във фейсбук кандидатът за кмет и лидер на партия Волен Сидеров.

20.10.2019/17:17

Високопоставен европейски наблюдател повдигна сериозни опасения за полицейското разследване на смъртта на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

17.10.2019/15:25

Като цяло нашата професия изключително девалвира в последните години. Благодарение и на нас, може би, защото проявяваме прекалена поносимост и толерантност към уродливите явления.

16.10.2019/16:51

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) отчете "ясно изразено медийно пристрастие, както и риторика на нетърпимост" на политици в предизборната кампания и на парламентарните избори в Полша, но като цяло организацията смята, че вотът е преминал добре, информира АП.

15.10.2019/16:52

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили”. Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ.

14.10.2019/16:52
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки