Радиожурналисти искат оставка на шефа на БНР и реформа на СЕМ

20.09.2019 /13:00 | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кризата в БНР предизвика остра реакция в цялата журналистическа гилдия

В своя декларация, разпространена във фейсбук, известни имена от радиоефира се обявяват за професионално и обществено обсъждане и въвеждане на по-високи критерии за избор на членове на СЕМ и генерални директори на БНР и БНТ, за увеличаване на числеността на регулаторния орган и въвеждането на граждански квоти в него.

Препечатваме публикуваната на 18 септември на фейсбук профила на известния радиожурналист Петър Пунчев позиция на известни от радиоефира колеги, провокирана от последната криза в БНР:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИОЖУРНАЛИСТИ, НА КОИТО НЕ ИМ Е БЕЗРАЗЛИЧНА СЪДБАТА НА БНР, НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В БЪЛГАРИЯ

В последните дни Българското национално радио беше въвлечено в тежка криза, а България – в извънредна ситуация. С многочасовото спиране на програмите на БНР в цялата страна беше създаден опасен прецедент, който постави под удар националната сигурност, компрометирани бяха действията на държавата, атакувана беше свободата на словото.

Под сериозни съмнения беше поставен и независимият медиен регулатор в лицето на Съвета за електронни медии, неговата компетентност при избора на генерални директори на обществените медии. Демотивирани бяха журналистите и служителите в БНР, възмущението им и недоверието им към ръководството станаха публично достояние от протестите им пред сградата на институцията и в националния радио- и телевизионен ефир. Тези протести, впрочем, продължават.

Въвличането в разследването на ДАНС и Прокуратурата на Република България, един сам по себе си извънреден, краен акт, доказа недвусмислено, че няма технически причини за безпрецедентното прекъсване на излъчването, че хаосът в държавата и обществената медия е пряк резултат от управленски грешки, некомпетентност и липса на отговорност от страна на Генералния директор на БНР и неговия екип.

Ръководството на БНР ясно показа на професионалната колегия и на обществото, че на тях не може и не трябва да им се поверява обществена медия от такъв мащаб. Управленската безпомощност, резултат от неубедителния мениджърски опит на Генералния директор, на Управителния съвет на БНР и на техните избраници, профанацията, липсата на достойнство, подмяната на професионалните стандарти, предизвиква у нас, радиожурналистите от различни поколения, обида за опетнената институция и тревога за съдбата на обществените медии и на нашата професия.

И ако в цялата тази драма има макар и само един положителен елемент, то той е в това, че истината за несъстоятелността на ръководството на БНР идва в първите месеци на мандата му, когато разрушителните му действия са все още в самото си начало. Все още не е късно за промяна!

Призоваваме за оставка на Генералния директор на БНР и Управителния съвет на БНР! Обявяваме се категорично за професионално и обществено обсъждане и въвеждане на по-високи критерии за избор на членове на СЕМ и генерални директори на БНР и БНТ, за увеличаване на числеността на регулаторния орган и въвеждането на граждански квоти в него.

Уважаеми депутати, очакваме от вас спешни законодателни мерки, за да спрем заедно и в обществен интерес унижението и развала, на които е подложена най-старата електронна медия у нас. Ние ви призоваваме: а основата на заключенията на компетентните органи от последните дни и на законите в страната, потърсете лична отговорност от виновните за случилото се в БНР. Ние ви подкрепяме. Убедени сме, ще ви подкрепи и обществото.

ПЕТЪР ПУНЧЕВ
ВАЛЕРИ ТОДОРОВ
АЛЕКО ДЯНКОВ
МАРИЯН ИВАНОВ
ХРИСТИНА КАРАГЕОРГИЕВА
ДАНИЕЛА КУЗМАНОВА
ЗОРКА ЛЕЧЕВА
ТОМА ИВАНОВ
ЕДИ ЕМИРЯН
ВЛАДИМИР ТАНЕВ
МАРИАНА ЛЕЧЕВА
НЕЛИ АНГЕЛОВА
ВАЛЕНТИН АТАНАСОВ
АГЛАЯ КОЦЕВА
АГЛАЯ ШАМЛИЕВА
СИЯ ВЕНКОВА
ДАНИЕЛА КИСЬОВА
ЕЛЕНА ЧАНГЪРОВА
КОНСТАНТИН ХАДЖИЕВ
АСЕН МАСЛАРСКИ
СВЕТЛАНА МИЛЧЕВА
АЛИНА ЦЕКОВА
БОГДАН БАЦОВ
МОМЧИЛ ГЕНОВ
ПЛАМЕН КАЛОЯНОВ
ПЕТЯ МИХОВА
ЖАНА МАРИНСКА
ЗОЯ БОЧЕВА
РОСИЦА АРАБАДЖИЕВА
РЕНИТА НИКОЛОВА
ПАУЛИАНА НОВАКОВА
ВЕРА ДЖАМБАЗОВА
ВЕРГИНИЯ ЗАХАРИЕВА
КАМЕН АЛИПИЕВ
МАКСИМ БОЖИЛОВ
ГЕОРГИ ДОНКОВ
СВЕТЛА БОЖИЛОВА
ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ
ИВА ДОЙЧИНОВА
ЛИДИЯ МИХОВА.

 

Сподели в
 

Хасковлията Алберт Димитров издаде първата си стихосбирка с финансовата подкрепа на Община Хасково. „Неизплакани думи” излезе от печат в резултат на общинската програма за насърчаване на младежки дейности, приета от местния парламент.

20.10.2019/12:59

СЕМ оповести, че е възложил управлението на общественото радио на Митов до провеждане на нов избор за генерален директор в срок до три месеца, считано от 18 октомври.

19.10.2019/17:29

"Много тежка работа ме чака. Тепърва ще имам притеснения. Ние сме приятели с господин Костов. Аз обаче, за разлика от него, съм от 1977-ма година в това радио. Само и.д. генерален директор не съм бил!" - това каза по "Хоризонт" избраникът на СЕМ да замести Св. Костов.

18.10.2019/17:05

Според преподавателя в СУ „Свети Климент Охридски“ и председател на фондация „Медийна демокрация“ доцент Орлин Спасов решението на регулатора идва късно

18.10.2019/10:33

Клубът на поетите-журналисти представя своя нов поетичен сборник. Обединени от любовта към словото и онова, което им диктува емоцията, журналистите-поети от Поетичното ателие „Владимир Башев“ събраха своите стихове в антологията, озаглавена „Тринайсет“.

18.10.2019/10:23
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки