Радиожурналисти искат оставка на шефа на БНР и реформа на СЕМ

20.09.2019 /13:00 | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кризата в БНР предизвика остра реакция в цялата журналистическа гилдия

В своя декларация, разпространена във фейсбук, известни имена от радиоефира се обявяват за професионално и обществено обсъждане и въвеждане на по-високи критерии за избор на членове на СЕМ и генерални директори на БНР и БНТ, за увеличаване на числеността на регулаторния орган и въвеждането на граждански квоти в него.

Препечатваме публикуваната на 18 септември на фейсбук профила на известния радиожурналист Петър Пунчев позиция на известни от радиоефира колеги, провокирана от последната криза в БНР:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА РАДИОЖУРНАЛИСТИ, НА КОИТО НЕ ИМ Е БЕЗРАЗЛИЧНА СЪДБАТА НА БНР, НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО В БЪЛГАРИЯ

В последните дни Българското национално радио беше въвлечено в тежка криза, а България – в извънредна ситуация. С многочасовото спиране на програмите на БНР в цялата страна беше създаден опасен прецедент, който постави под удар националната сигурност, компрометирани бяха действията на държавата, атакувана беше свободата на словото.

Под сериозни съмнения беше поставен и независимият медиен регулатор в лицето на Съвета за електронни медии, неговата компетентност при избора на генерални директори на обществените медии. Демотивирани бяха журналистите и служителите в БНР, възмущението им и недоверието им към ръководството станаха публично достояние от протестите им пред сградата на институцията и в националния радио- и телевизионен ефир. Тези протести, впрочем, продължават.

Въвличането в разследването на ДАНС и Прокуратурата на Република България, един сам по себе си извънреден, краен акт, доказа недвусмислено, че няма технически причини за безпрецедентното прекъсване на излъчването, че хаосът в държавата и обществената медия е пряк резултат от управленски грешки, некомпетентност и липса на отговорност от страна на Генералния директор на БНР и неговия екип.

Ръководството на БНР ясно показа на професионалната колегия и на обществото, че на тях не може и не трябва да им се поверява обществена медия от такъв мащаб. Управленската безпомощност, резултат от неубедителния мениджърски опит на Генералния директор, на Управителния съвет на БНР и на техните избраници, профанацията, липсата на достойнство, подмяната на професионалните стандарти, предизвиква у нас, радиожурналистите от различни поколения, обида за опетнената институция и тревога за съдбата на обществените медии и на нашата професия.

И ако в цялата тази драма има макар и само един положителен елемент, то той е в това, че истината за несъстоятелността на ръководството на БНР идва в първите месеци на мандата му, когато разрушителните му действия са все още в самото си начало. Все още не е късно за промяна!

Призоваваме за оставка на Генералния директор на БНР и Управителния съвет на БНР! Обявяваме се категорично за професионално и обществено обсъждане и въвеждане на по-високи критерии за избор на членове на СЕМ и генерални директори на БНР и БНТ, за увеличаване на числеността на регулаторния орган и въвеждането на граждански квоти в него.

Уважаеми депутати, очакваме от вас спешни законодателни мерки, за да спрем заедно и в обществен интерес унижението и развала, на които е подложена най-старата електронна медия у нас. Ние ви призоваваме: а основата на заключенията на компетентните органи от последните дни и на законите в страната, потърсете лична отговорност от виновните за случилото се в БНР. Ние ви подкрепяме. Убедени сме, ще ви подкрепи и обществото.

ПЕТЪР ПУНЧЕВ
ВАЛЕРИ ТОДОРОВ
АЛЕКО ДЯНКОВ
МАРИЯН ИВАНОВ
ХРИСТИНА КАРАГЕОРГИЕВА
ДАНИЕЛА КУЗМАНОВА
ЗОРКА ЛЕЧЕВА
ТОМА ИВАНОВ
ЕДИ ЕМИРЯН
ВЛАДИМИР ТАНЕВ
МАРИАНА ЛЕЧЕВА
НЕЛИ АНГЕЛОВА
ВАЛЕНТИН АТАНАСОВ
АГЛАЯ КОЦЕВА
АГЛАЯ ШАМЛИЕВА
СИЯ ВЕНКОВА
ДАНИЕЛА КИСЬОВА
ЕЛЕНА ЧАНГЪРОВА
КОНСТАНТИН ХАДЖИЕВ
АСЕН МАСЛАРСКИ
СВЕТЛАНА МИЛЧЕВА
АЛИНА ЦЕКОВА
БОГДАН БАЦОВ
МОМЧИЛ ГЕНОВ
ПЛАМЕН КАЛОЯНОВ
ПЕТЯ МИХОВА
ЖАНА МАРИНСКА
ЗОЯ БОЧЕВА
РОСИЦА АРАБАДЖИЕВА
РЕНИТА НИКОЛОВА
ПАУЛИАНА НОВАКОВА
ВЕРА ДЖАМБАЗОВА
ВЕРГИНИЯ ЗАХАРИЕВА
КАМЕН АЛИПИЕВ
МАКСИМ БОЖИЛОВ
ГЕОРГИ ДОНКОВ
СВЕТЛА БОЖИЛОВА
ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ
ИВА ДОЙЧИНОВА
ЛИДИЯ МИХОВА.

 

Сподели в
 

В своя публикация Frog News повдига въпроси за редица неясни обстоятелства около смъртта на журналиста, разследвал замърсяване на Варненското езеро и намерен удавен в него на 22 май.

25.05.2020/19:10

bTV Media Group е най-желаният работодател на медийния пазар в България през 2020 г. и е на 13 място сред всички компании. Това сочи класацията Employer of Choice на ToTheTop Agency, в която влизат 100-те най-предпочитани от служителите работодатели у нас.

25.05.2020/17:49

Деветото издание на конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова” отличи с Голямата награда Генка Шикерова за разследването й „Война на трупове”. Двете други награди са за Николай Стайков - „Липсващите имена по делото КТБ“, и за Теодора Трифонова (бТВ) - „Къщи без гости“.

24.05.2020/19:32

Видеоприветствия за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост отправиха също така посланичките на САЩ и на Франция Херо Мустафа и Флоранс Рубин.

24.05.2020/19:14

През всичките тия години ние, които работим за това радио, сме се опитвали да кажем истината, за да ни чуят, за да бъдем на мястото си, където не само тежим, но и създаваме усещане на хората, че сме тук, за да пазим истината, за да ги информираме, за да бъдем полезни. Това каза Поля Станчева, програмен директор на Българското национално радио, която гостува на предаването „Семейно радио" на програма „Христо Ботев“.

24.05.2020/16:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки