Начало
 
 

България посрещна с цветя и усмивки автопохода „Миротворци 2019“

21.09.2019 /17:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С усмивки и балони пред РКИЦ срещнаха "Миротворци 2019"

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

Началото на автопохода беше на 13 септември от паметника на гренадирите в Москва, загинали в кръвопролитните боеве край Плевен, а маршрутът на българска земя беше свързан с историята на руската дипломация и руската воинска слава, което ще рече, че градовете Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив и София срещнаха руските и българските участници в него. А те бяха представители на български и руски обществени организации – Мотообединение „Мотобратя во Христа“, Балканския културно-информационен център „Славянски свят“, фондация „Балкански център“, рокерите от „Нощни вълци – София“ и други.

На среща с представители на медиите участници в автопохода разказаха за преживяното по време на пътуването в България. От името на посланика на РФ у нас Анатолий Макаров съветникът по културните въпроси при руското посолство Алексей Новосьолов поздрави руските и българските участниците в събитието. Новосьолов се спря на важните събития, които белязаха 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

А президентът на Мотообединение „Мотобратя во Христа“ Алексей Маслов разказа как са били посрещнати в различните български градове. Той сподели, че когато са тръгвали от Русия, мнозина са изказали съмнение, че при надигащата се русофобска вълна в България едва ли ще бъдат срещани радушно. „Оказа се обаче, че на българска земя бяхме посрещани с цветя и усмивки“ – каза Маслов.

Особено радушни са били срещите в европейската столица на културата Пловдив, където руските гости в рамките на своята мисия са дарили на града под тепетата бюст на граф Н.П. Игнатиев, дело на младата скулпторка Мария Стогова, който до определяне на мястото, където ще бъде поставен и открит, ще се съхранява в Руския клуб „Отечество“. Алексей Маслов и директорът на фондацията „Балкански център“ Снежана Деменова разказаха за вълненията, които са преживели участниците в автопохода, поднасяйки цветя пред паметниците на героите от Руско-турската война 1877-1878. Особено в Плевен, в битката за който са загинали над 30 хиляди руски воини.

По повод посещението в Плевен се включи и директорът на Дома на Москва в София Борис Громов, който, акцентирайки върху нейното значение, каза,че в Москва има издигнат преди години паметник в памет на загиналите боевете за Плевен гренадири, а чак сега предстои да бъде поставен такъв на братската могила, в която почиват техните кости. Монументът вече е готов и е изработен от врачански варовик и негов автор е Илко Николов, зам.-председател на Съюза на архитектите в България, по идея на инициативен комитет. Предстоят някои административни уточнения, тъй като теренът, на който той трябва да бъде поставен, все още се уточнява, но вероятно до края на годината ще бъде изяснен.

За българското участие сподели директорът на Балканския културно-информационен център и член на „Нощни вълци – София“ Денчо Златанов, който заяви, че в този момент е много важно да се окаже подкрепа на партньорите в това важно събитие, и то ниво народна дипломация. Той подчерта, че ако го нямаше Санстефанския мирен договор, нямаше да има свободна България, и ако нямаше Деня на победата, нямаше да има Деня на Европа.

Денчо Златанов изказа своята радост,че навсякъде хората са посрещали с цветя, усмивки и песни участниците в автопохода, а българската полиция е проявила не само толерантност, но и е била винаги на разположение при осигуряването на безпроблемно трасе за колите и моторите. От държавна страна също са имали съдействие. „И това е много добре – каза Денчо Златанов, - защото е в отговор на тревожната кампания, която залива руските медии, че у нас русофобската вълна набира скорост. Подкрепата от страна на полицията и държавните органи показа, че в България няма място за тревога.“

Последният български град, в който участниците в автопохода „Миротворец 2019“ ще спрат преди да потеглят в обратен път за Русия, е Велико Търново, където на 22 септември ще се докоснат до празничната атмосфера в Деня на независимостта на България.

Поредното издание на автопохода „Миротворци 2019“ е и при подкрепата на представителството на Россотрудничество в България.

Снимки Мария Боровик и фондация „Балкански център“      

 

Сподели в
 

След дългите месеци на раздяла със зрителите Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия. В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции.

26.05.2020/18:03

Информационен справочник, подготвен от българския почетен консул в Румъния Росен Русев, събира на едно място най-важните информации и юридически норми, които регулират живота за българите в северната съседка.

25.05.2020/20:56

За първи път от 2002 г. възстановеното Висше военно-въздушно училище „Георги Бенковски“ край Плевен отбеляза своя патронен празник на 25 май.

25.05.2020/18:24

По случай Седмицата на водното спасяване Областният съвет на Българския червен кръст (БЧК) в Силистра обяви фотоконкурс на тема "Реката и хората", съобщават от организацията.

25.05.2020/16:51

В СБЖ бе получено поздравително писмо във връзка с Деня българската просвета и култура и славянската писменост, разпратено до медии, културни институции и обществени организации от представителството на „Россотрудничество” в България.

24.05.2020/06:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки