Начало
 
 

България посрещна с цветя и усмивки автопохода „Миротворци 2019“

21.09.2019 /17:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


С усмивки и балони пред РКИЦ срещнаха "Миротворци 2019"

В РКИЦ бяха посрещнати участниците в Международния автопоход “Миротворци 2019“, посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия.

Началото на автопохода беше на 13 септември от паметника на гренадирите в Москва, загинали в кръвопролитните боеве край Плевен, а маршрутът на българска земя беше свързан с историята на руската дипломация и руската воинска слава, което ще рече, че градовете Русе, Плевен, Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив и София срещнаха руските и българските участници в него. А те бяха представители на български и руски обществени организации – Мотообединение „Мотобратя во Христа“, Балканския културно-информационен център „Славянски свят“, фондация „Балкански център“, рокерите от „Нощни вълци – София“ и други.

На среща с представители на медиите участници в автопохода разказаха за преживяното по време на пътуването в България. От името на посланика на РФ у нас Анатолий Макаров съветникът по културните въпроси при руското посолство Алексей Новосьолов поздрави руските и българските участниците в събитието. Новосьолов се спря на важните събития, които белязаха 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

А президентът на Мотообединение „Мотобратя во Христа“ Алексей Маслов разказа как са били посрещнати в различните български градове. Той сподели, че когато са тръгвали от Русия, мнозина са изказали съмнение, че при надигащата се русофобска вълна в България едва ли ще бъдат срещани радушно. „Оказа се обаче, че на българска земя бяхме посрещани с цветя и усмивки“ – каза Маслов.

Особено радушни са били срещите в европейската столица на културата Пловдив, където руските гости в рамките на своята мисия са дарили на града под тепетата бюст на граф Н.П. Игнатиев, дело на младата скулпторка Мария Стогова, който до определяне на мястото, където ще бъде поставен и открит, ще се съхранява в Руския клуб „Отечество“. Алексей Маслов и директорът на фондацията „Балкански център“ Снежана Деменова разказаха за вълненията, които са преживели участниците в автопохода, поднасяйки цветя пред паметниците на героите от Руско-турската война 1877-1878. Особено в Плевен, в битката за който са загинали над 30 хиляди руски воини.

По повод посещението в Плевен се включи и директорът на Дома на Москва в София Борис Громов, който, акцентирайки върху нейното значение, каза,че в Москва има издигнат преди години паметник в памет на загиналите боевете за Плевен гренадири, а чак сега предстои да бъде поставен такъв на братската могила, в която почиват техните кости. Монументът вече е готов и е изработен от врачански варовик и негов автор е Илко Николов, зам.-председател на Съюза на архитектите в България, по идея на инициативен комитет. Предстоят някои административни уточнения, тъй като теренът, на който той трябва да бъде поставен, все още се уточнява, но вероятно до края на годината ще бъде изяснен.

За българското участие сподели директорът на Балканския културно-информационен център и член на „Нощни вълци – София“ Денчо Златанов, който заяви, че в този момент е много важно да се окаже подкрепа на партньорите в това важно събитие, и то ниво народна дипломация. Той подчерта, че ако го нямаше Санстефанския мирен договор, нямаше да има свободна България, и ако нямаше Деня на победата, нямаше да има Деня на Европа.

Денчо Златанов изказа своята радост,че навсякъде хората са посрещали с цветя, усмивки и песни участниците в автопохода, а българската полиция е проявила не само толерантност, но и е била винаги на разположение при осигуряването на безпроблемно трасе за колите и моторите. От държавна страна също са имали съдействие. „И това е много добре – каза Денчо Златанов, - защото е в отговор на тревожната кампания, която залива руските медии, че у нас русофобската вълна набира скорост. Подкрепата от страна на полицията и държавните органи показа, че в България няма място за тревога.“

Последният български град, в който участниците в автопохода „Миротворец 2019“ ще спрат преди да потеглят в обратен път за Русия, е Велико Търново, където на 22 септември ще се докоснат до празничната атмосфера в Деня на независимостта на България.

Поредното издание на автопохода „Миротворци 2019“ е и при подкрепата на представителството на Россотрудничество в България.

Снимки Мария Боровик и фондация „Балкански център“      

 

Сподели в
 

Скулптурните фигури за паметника на Девета плевенска пехотна дивизия вече са готови и дори отляти от бронз. Това съобщи Иван Нинов от Сдружение „Героите на Дойран”.

20.10.2019/18:13

Приключи реставрацията на художественото платно във впечатляващата зала „Панорама” на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. Подобна дейност се осъществява за първи път, откакто емблематичният обект е построен.

19.10.2019/19:01

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

18.10.2019/13:17

Отличени са Владимир Зарев, Атанас Голомеев, Владимир Овчаров, Чавдар Руменин, Ангел Гълъбов, Христо Мирянов

17.10.2019/20:56

Фотоизложба на открито с вълшебни гледки от живота на обширната южноамериканска страна радва софиянци като продължение на Деня на Аржентина, предложил още мате, вино и емпанадас

17.10.2019/14:32
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки