Ани Салич и Николай Дойнов споделят спомени за Нова тв

30.09.2019 /11:30 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ани Салич и Николай Дойнов пътуват заедно по работа

Вие двамата защо отидохте в Нова тв? Какво ви закара там за първи път?, пита авторката колегите Ани Салич и Николай Дойнов за обширно интервю.

Аз бях уморена от всекидневието си да работя на две места. През деня във фармацевтична фирма, а вечер като преводачка, спомня си журналистката пред в. "24 часа" и продължава:  

Между другото почти бях приета и за стюардеса в авиокомпания “Балкан”, където също се явих на препитване, но явно така било писано - да пътувам по света не със самолетите на “Балкан”, а чрез телевизионните новини, които ни пренасят всеки ден в различните точки на света.

Николай: Трябваше нещо да се работи, докато учех в Благоевград, и така попаднах на конкурс за говорители зад кадър през 1997-а. Избраха ме заедно с още две момчета и на 20 ноември беше първият ми работен ден. Тогава имаше малки обяви кой какво продава и купува и кой ще ви развали черна магия. Те се озвучаваха няколко пъти дневно заедно с текстовете на международните редактори. 

Какво помните от първите си стъпки в Нова тв? 

Ани: Помня счупения стол и парчето стиропор, на което сядах, за да ми е удобна камерата, помня как се гримирах сама и много, много се вълнувах, докато четях програмата. Помня с какво нетърпение снимах релортажите за София - за боклука, за водната криза и проблемите с тока, защото станах репортер и водещ на едно от първите предавания “В сърцето на София”, което беше и нашият първи прощъпалник в истинската журналистика.

За съжаление, не успях да открия първата емисия новини, защото въпреки уверенията на г-н Явор Цаков, че финансовата ситуация ще се промени, се наложи да напусна, за да мога да си плащам квартирата и разходите в София, тъй като съм родом от Благоевград. И така, докато се строеше новинарското студио, малко преди първата емисия “Календар” започнах работа в една чужда консултантска компания.

Николай: Помня лицата на хора, които тогава бяха в началото или средата на 20-те си години. Сега те са гръбнакът на телевизиите в България. В някакъв смисъл “Нова” беше нещо като втори университет.

Г-жо Салич, вие сте сред първите журналисти в Нова тв и след известна пауза през годините, когато бяхте в Би Ти Ви, сега отново сте част от екипа на “Нова”. През вашите очи вероятно се вижда много отчетливо как е пораснала и как се е променила Нова тв. Как? 

Нова телевизия има амбицията да бъде най-добрата телевизия, а за да бъде една телевизия наистина добра, е необходим добре обучен екип, който да работи като един човек. Необходими са много добра техника и опит, но и визионерство за това какво да се променя и как, така че зрителите да усещат развитието на телевизията и да го оценяват. Толкова много години минаха, толкова предавания и лица се извъртяха в ефира на “Нова”...

Сега в “Нова” работят някои от колегите отпреди 20 години, но много повече са новите колеги. Атмосферата в една телевизия наподобява атмосферата в една голяма фирма с всичките ѝ проблеми и забавления. Просто ние в телевизията не внасяме лекарства или не изнасяме жито, а предлагаме новини, забавни предавания или пък снимаме филми, за да зарадваме феновете на българското кино.

Г-н Дойнов, цялата ви кариера е в Нова тв. На какво ви научи тя? 

Можеш да работиш повече от 20 години на едно и също място и пак да не загубиш интерес. Но за това “вина” има не само мястото, а и естеството на работата. Журналистите виждат неща, места и хора, които всички останали виждат основно по телевизията. Ако това има значение за теб, тогава си даваш сметка, че си късметлия.

И двамата сте дълги години в телевизията. Какво ви задържа все още в Нова тв?   

Ани: Желанието да върша нещо различно всеки ден. Срещата с различни хора всеки ден. Може да дойдеш тъжен и да си тръгнеш усмихнат. Разбира се, може да се случи и обратното, но това е живият живот - пълнокръвен и изпълнен с емоции, а не с монотонно живуркане.

Николай: Любопитството, най-общо казано! Какво ще се случи утре!? Този въпрос винаги чака отговор, а това значи, че и аз ще присъствам при търсенето на отговора. Когато се занимаваш с новини, веднага след като се събудиш и преди да заспиш, хвърляш по едно око на новините. Ей така, от любопитство.

Между другото имам поне сто въпроса към някой много умен и много мъдър - накъде вървим и ние в България, и изобщо хората на тоя свят. Защото сам все достигам до едни и същи отговори, които ме плашат много.

И големи журналисти, и силни личности са работили и работят в Нова тв. През годините и вие се превърнахте в такива заради опита и професионализма ви. От кого се учехте? 

Ани: Аз съм самоука като цяло. Идол ми беше Ориана Фалачи, харесвах излъчването на Анахид Тачева, обучавана съм от американски журналисти в “Промедия” за репортер, но опита си на водещ натрупах сама през годините в дните на голяма мъка, когато ти иде да плачеш на екран като при случаите “Индиго”, Лим, когато умираха деца, както и в дните, когато съм се смяла до сълзи от човешката глупост, която можеше да откриеш навсякъде.

За съжаление, безобидната глупост отпреди години се превръщаше постепенно в арогантност, злоба и омраза, които все повече и повече създават негативните новини днес.

Николай: Като се гледам в огледалото, нито силен журналист виждам, нито силна личност! Виждам обаче, че косата ми е доста оредяла, а аз го очаквах след 50-те. Но наблюдавам постоянно кой какво прави в нашия бранш и гледам да запомня неща, които са ме впечатлили. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

По образование Мария Чернева е биохимик и микробиолог, но по професия и призвание е журналист. Близо 3 десетилетия работи в БНТ, като следи проблемите на здравеопазването и социалната сфера.

21.10.2019/12:00

„Случайно или не в моя живот се е получило така, че да следвам пътя на баща си, който беше журналист, брат ми също. Може би не е случайно“, казва Даниела Якова.

20.10.2019/12:17

“Ситуацията с медиите в България е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега”, каза директорката на “Репортери без граници” за Източна Европа Полин Аде-Мевел след срещата си с българския президент Румен Радев в четвъртък.

19.10.2019/12:26

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради натиска върху репортери от телевизия H1, съобщи кореспондентът на агенция МИА в Белград, цитирав от БГНЕС.

18.10.2019/12:00

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки