Начало
 
 

Ани Салич и Николай Дойнов споделят спомени за Нова тв

30.09.2019 /11:30 | Автор : Паола Хюсеин | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ани Салич и Николай Дойнов пътуват заедно по работа

Вие двамата защо отидохте в Нова тв? Какво ви закара там за първи път?, пита авторката колегите Ани Салич и Николай Дойнов за обширно интервю.

Аз бях уморена от всекидневието си да работя на две места. През деня във фармацевтична фирма, а вечер като преводачка, спомня си журналистката пред в. "24 часа" и продължава:  

Между другото почти бях приета и за стюардеса в авиокомпания “Балкан”, където също се явих на препитване, но явно така било писано - да пътувам по света не със самолетите на “Балкан”, а чрез телевизионните новини, които ни пренасят всеки ден в различните точки на света.

Николай: Трябваше нещо да се работи, докато учех в Благоевград, и така попаднах на конкурс за говорители зад кадър през 1997-а. Избраха ме заедно с още две момчета и на 20 ноември беше първият ми работен ден. Тогава имаше малки обяви кой какво продава и купува и кой ще ви развали черна магия. Те се озвучаваха няколко пъти дневно заедно с текстовете на международните редактори. 

Какво помните от първите си стъпки в Нова тв? 

Ани: Помня счупения стол и парчето стиропор, на което сядах, за да ми е удобна камерата, помня как се гримирах сама и много, много се вълнувах, докато четях програмата. Помня с какво нетърпение снимах релортажите за София - за боклука, за водната криза и проблемите с тока, защото станах репортер и водещ на едно от първите предавания “В сърцето на София”, което беше и нашият първи прощъпалник в истинската журналистика.

За съжаление, не успях да открия първата емисия новини, защото въпреки уверенията на г-н Явор Цаков, че финансовата ситуация ще се промени, се наложи да напусна, за да мога да си плащам квартирата и разходите в София, тъй като съм родом от Благоевград. И така, докато се строеше новинарското студио, малко преди първата емисия “Календар” започнах работа в една чужда консултантска компания.

Николай: Помня лицата на хора, които тогава бяха в началото или средата на 20-те си години. Сега те са гръбнакът на телевизиите в България. В някакъв смисъл “Нова” беше нещо като втори университет.

Г-жо Салич, вие сте сред първите журналисти в Нова тв и след известна пауза през годините, когато бяхте в Би Ти Ви, сега отново сте част от екипа на “Нова”. През вашите очи вероятно се вижда много отчетливо как е пораснала и как се е променила Нова тв. Как? 

Нова телевизия има амбицията да бъде най-добрата телевизия, а за да бъде една телевизия наистина добра, е необходим добре обучен екип, който да работи като един човек. Необходими са много добра техника и опит, но и визионерство за това какво да се променя и как, така че зрителите да усещат развитието на телевизията и да го оценяват. Толкова много години минаха, толкова предавания и лица се извъртяха в ефира на “Нова”...

Сега в “Нова” работят някои от колегите отпреди 20 години, но много повече са новите колеги. Атмосферата в една телевизия наподобява атмосферата в една голяма фирма с всичките ѝ проблеми и забавления. Просто ние в телевизията не внасяме лекарства или не изнасяме жито, а предлагаме новини, забавни предавания или пък снимаме филми, за да зарадваме феновете на българското кино.

Г-н Дойнов, цялата ви кариера е в Нова тв. На какво ви научи тя? 

Можеш да работиш повече от 20 години на едно и също място и пак да не загубиш интерес. Но за това “вина” има не само мястото, а и естеството на работата. Журналистите виждат неща, места и хора, които всички останали виждат основно по телевизията. Ако това има значение за теб, тогава си даваш сметка, че си късметлия.

И двамата сте дълги години в телевизията. Какво ви задържа все още в Нова тв?   

Ани: Желанието да върша нещо различно всеки ден. Срещата с различни хора всеки ден. Може да дойдеш тъжен и да си тръгнеш усмихнат. Разбира се, може да се случи и обратното, но това е живият живот - пълнокръвен и изпълнен с емоции, а не с монотонно живуркане.

Николай: Любопитството, най-общо казано! Какво ще се случи утре!? Този въпрос винаги чака отговор, а това значи, че и аз ще присъствам при търсенето на отговора. Когато се занимаваш с новини, веднага след като се събудиш и преди да заспиш, хвърляш по едно око на новините. Ей така, от любопитство.

Между другото имам поне сто въпроса към някой много умен и много мъдър - накъде вървим и ние в България, и изобщо хората на тоя свят. Защото сам все достигам до едни и същи отговори, които ме плашат много.

И големи журналисти, и силни личности са работили и работят в Нова тв. През годините и вие се превърнахте в такива заради опита и професионализма ви. От кого се учехте? 

Ани: Аз съм самоука като цяло. Идол ми беше Ориана Фалачи, харесвах излъчването на Анахид Тачева, обучавана съм от американски журналисти в “Промедия” за репортер, но опита си на водещ натрупах сама през годините в дните на голяма мъка, когато ти иде да плачеш на екран като при случаите “Индиго”, Лим, когато умираха деца, както и в дните, когато съм се смяла до сълзи от човешката глупост, която можеше да откриеш навсякъде.

За съжаление, безобидната глупост отпреди години се превръщаше постепенно в арогантност, злоба и омраза, които все повече и повече създават негативните новини днес.

Николай: Като се гледам в огледалото, нито силен журналист виждам, нито силна личност! Виждам обаче, че косата ми е доста оредяла, а аз го очаквах след 50-те. Но наблюдавам постоянно кой какво прави в нашия бранш и гледам да запомня неща, които са ме впечатлили. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

„Обществената ни мисия не е само да информираме, образоваме и забавляваме българското общество, а много по-дълбока – да помагаме на българското общество с всичко, което можем, за да направим, доколкото можем, живота на българина поне една стъпка по-добър“.

08.07.2020/12:00

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки