Кошлуков уволни кореспондента на БНТ в Германия

30.09.2019 /19:35 | Източник: Club Z/offnews.bg/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Стоянова

Кореспондентката на БНТ в Германия Мария Стоянова е била внезапно съкратена от новия шеф на телевизията Емил Кошлуков.

Че БНТ се кани да я отзове от Берлин, се заговори по-рано този месец, припомня offnews.bg. Днес новината обяви другият български кореспондент в Германия Капка Тодорова - сега автор на "Клуб Z", а доскоро дългогодишен кореспондент на "24 часа".

Съобщението от София дошло внезапно миналата седмица и на журналистката са дадени само шест работни дни, за да приключи работата си в кореспондентския пункт и да подготви връщането си у нас. Освен че няма да е кореспондент, тя изобщо няма да работи за БНТ. Изтъкнатите мотиви са финансови - издръжката на кореспондентския пункт излизала много скъпо.

Според публикацията в "Клуб Z" освобождаването на Мария Стоянова е станало и със становище на СБЖ в БНТ. Сайтът на СБЖ потърси за коментар на това твърдение председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която заяви, че никой от БНТ не се е обръщал към нея за мнение по този въпрос. Тя изрично подчерта, че принципната позиция на СБЖ винаги е в защита на журналистите и техните права. Макар и да не е запозната в детайли със случая, за който е научила от медиите, Снежана Тодорова изрази мнение, че дори и при закриване на кореспондентския пункт в Берлин, би било редно БНТ да предложи друга подходяща работа на Мария Стоянова.

Самата Стоянова е цитирана от offnews.bg да коментира освобождаването си така: "За мен решението дойде изненадващо, но не и неочаквано. С генералния директор на телевизията съм имала само една среща - в СЕМ, по време на конкурса за избор на генерален директор на БНТ през 2017 г."

Думите ѝ препращат към вероятната причина за внезапното прекратяване на договора ѝ, сочи offnews.bg. През 2017 г. тя все още е член на СЕМ - органът, който избира шефовете на БНТ, а настоящият директор Емил Кошлуков се явява за пръв път като кандидат. Той не получава нито един глас от членовете на съвета, а някои от тях, сред които Мария Стоянова, публично заявяват, че не одобряват кандидатурата му заради смущаваща част от биографията му. В нея бе записано, че част от нужния за конкурса управленски стаж в медия е придобил като програмен директор на партийната телевизия "Атака" - "Алфа". В крайна сметка СЕМ избра Константин Каменаров. Малко след това мандатът на Стоянова изтече и тя се върна на работа в БНТ, откъдето бе излязла в неплатен отпуск по време на мандата си в медийния регулатор. 

През 2018 г, точно преди година, Стоянова замина за Берлин като кореспондент, връщайки се там след шестгодишно отсъствие. 

Запознати коментират, че освен в този период (2012-2018 г.) БНТ никога не е оставала без кореспондент в Германия. Толкова внезапно отзоваване на журналист от държавна обществена медия също е необичайно и обикновено, за да се случи, трябва да е предшествано от голям скандал или форсмажорни обстоятелства. 

Омбудсманът на телевизията Иван Такев заяви пред offnews.bg, че договорът не е прекратен внезапно, а е изтекъл на 1 октомври. Бил е едногодишен и няма да бъде подновен по икономически причини - поддръжката на кореспондентския пункт излизала скъпо на телевизията.

Капка Тодорова разказва в "Клуб Z", че неочакваното изтегляне на Мария Стоянова от Берлин е предизвикало загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия. "Има само един подобен случай в над стогодишната история на кореспондентската организация в страната – с полския журналист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен неочаквано, след като партия “Право и справедливост” сложи свой човек начело на полската обществена телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „Дойче веле“, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската информационна агенция ПАП, пак бе уволнен по същите причини", припомня Тодорова.

Формалният повод да не се продължи договора на кореспондента на БНТ е пестене на пари.

"Договорът с нея е изключително тежък, с финансови разходи, които телевизията не може да си позволи. Ние плащаме жилище, офис, паркомясто, всички режийни разходи, автомобил, за който преди месец изпратих шофьор със самолет да го вземе за ремонт... Самият договор с г-жа Стоянова е шестцифрена сума, за да не кажа точно колко е. На никой от кореспондентите си не предлагаме такива условия", коментира пред "Клуб Z" самият Кошлуков.

И допълни, че кореспондентката на обществената телевизия в Брюксел например е на граждански договор, няма офис, не й се плаща квартира, "не иска от нас чистачка - това е едно от нещата, които поиска г-жа Стоянова".

"Преценихме, че независимо от високите й творчески и професионални качества, Българската национална телевизия в момента не може да си позволи издръжката й. Това е основанието, на което договорът й не е продължен." Той допълва още: "Но съм сигурен, че с нейните професионални качества тя няма да остане без работа, могат да я откраднат и Битиви, и Нова"

Кошлуков разясни също, че договорите за офиси и телекомуникационни услуги в германската столица не са спрени, защото кореспондентското бюро не е закрито.

 

Сподели в
 

Димитър Илиев, който е Футболист номер 1 на България за 2019 г., ще изпълни отговорността, поета по-рано пред българските спортни журналисти, и ще дари футболни топки на деца.

30.05.2020/14:06

Едни от най-добрите и професионално направени списания в България спират да излизат, научи OFFNews.

29.05.2020/16:22

Водещата на „Здравей, България“ Аделина Радева се раздели с NOVA. Журналистката, с която зрителите се събуждаха през последните две години и половина, е приела покана да се завърне в екипа на Българската национална телевизия(БНТ) като ководеща на „Още от деня“.

29.05.2020/16:02

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди на днешното си заседание два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от „Обединени патриоти“.

28.05.2020/07:47

В своя публикация Frog News повдига въпроси за редица неясни обстоятелства около смъртта на журналиста, разследвал замърсяване на Варненското езеро и намерен удавен в него на 22 май.

25.05.2020/19:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки