Кошлуков уволни кореспондента на БНТ в Германия

30.09.2019 /19:35 | Източник: Club Z/offnews.bg/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мария Стоянова

Кореспондентката на БНТ в Германия Мария Стоянова е била внезапно съкратена от новия шеф на телевизията Емил Кошлуков.

Че БНТ се кани да я отзове от Берлин, се заговори по-рано този месец, припомня offnews.bg. Днес новината обяви другият български кореспондент в Германия Капка Тодорова - сега автор на "Клуб Z", а доскоро дългогодишен кореспондент на "24 часа".

Съобщението от София дошло внезапно миналата седмица и на журналистката са дадени само шест работни дни, за да приключи работата си в кореспондентския пункт и да подготви връщането си у нас. Освен че няма да е кореспондент, тя изобщо няма да работи за БНТ. Изтъкнатите мотиви са финансови - издръжката на кореспондентския пункт излизала много скъпо.

Според публикацията в "Клуб Z" освобождаването на Мария Стоянова е станало и със становище на СБЖ в БНТ. Сайтът на СБЖ потърси за коментар на това твърдение председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която заяви, че никой от БНТ не се е обръщал към нея за мнение по този въпрос. Тя изрично подчерта, че принципната позиция на СБЖ винаги е в защита на журналистите и техните права. Макар и да не е запозната в детайли със случая, за който е научила от медиите, Снежана Тодорова изрази мнение, че дори и при закриване на кореспондентския пункт в Берлин, би било редно БНТ да предложи друга подходяща работа на Мария Стоянова.

Самата Стоянова е цитирана от offnews.bg да коментира освобождаването си така: "За мен решението дойде изненадващо, но не и неочаквано. С генералния директор на телевизията съм имала само една среща - в СЕМ, по време на конкурса за избор на генерален директор на БНТ през 2017 г."

Думите ѝ препращат към вероятната причина за внезапното прекратяване на договора ѝ, сочи offnews.bg. През 2017 г. тя все още е член на СЕМ - органът, който избира шефовете на БНТ, а настоящият директор Емил Кошлуков се явява за пръв път като кандидат. Той не получава нито един глас от членовете на съвета, а някои от тях, сред които Мария Стоянова, публично заявяват, че не одобряват кандидатурата му заради смущаваща част от биографията му. В нея бе записано, че част от нужния за конкурса управленски стаж в медия е придобил като програмен директор на партийната телевизия "Атака" - "Алфа". В крайна сметка СЕМ избра Константин Каменаров. Малко след това мандатът на Стоянова изтече и тя се върна на работа в БНТ, откъдето бе излязла в неплатен отпуск по време на мандата си в медийния регулатор. 

През 2018 г, точно преди година, Стоянова замина за Берлин като кореспондент, връщайки се там след шестгодишно отсъствие. 

Запознати коментират, че освен в този период (2012-2018 г.) БНТ никога не е оставала без кореспондент в Германия. Толкова внезапно отзоваване на журналист от държавна обществена медия също е необичайно и обикновено, за да се случи, трябва да е предшествано от голям скандал или форсмажорни обстоятелства. 

Омбудсманът на телевизията Иван Такев заяви пред offnews.bg, че договорът не е прекратен внезапно, а е изтекъл на 1 октомври. Бил е едногодишен и няма да бъде подновен по икономически причини - поддръжката на кореспондентския пункт излизала скъпо на телевизията.

Капка Тодорова разказва в "Клуб Z", че неочакваното изтегляне на Мария Стоянова от Берлин е предизвикало загриженост и сред другите чуждестранни кореспонденти в Германия. "Има само един подобен случай в над стогодишната история на кореспондентската организация в страната – с полския журналист Марчин Антошиевич. И той беше изтеглен неочаквано, след като партия “Право и справедливост” сложи свой човек начело на полската обществена телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „Дойче веле“, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската информационна агенция ПАП, пак бе уволнен по същите причини", припомня Тодорова.

Формалният повод да не се продължи договора на кореспондента на БНТ е пестене на пари.

"Договорът с нея е изключително тежък, с финансови разходи, които телевизията не може да си позволи. Ние плащаме жилище, офис, паркомясто, всички режийни разходи, автомобил, за който преди месец изпратих шофьор със самолет да го вземе за ремонт... Самият договор с г-жа Стоянова е шестцифрена сума, за да не кажа точно колко е. На никой от кореспондентите си не предлагаме такива условия", коментира пред "Клуб Z" самият Кошлуков.

И допълни, че кореспондентката на обществената телевизия в Брюксел например е на граждански договор, няма офис, не й се плаща квартира, "не иска от нас чистачка - това е едно от нещата, които поиска г-жа Стоянова".

"Преценихме, че независимо от високите й творчески и професионални качества, Българската национална телевизия в момента не може да си позволи издръжката й. Това е основанието, на което договорът й не е продължен." Той допълва още: "Но съм сигурен, че с нейните професионални качества тя няма да остане без работа, могат да я откраднат и Битиви, и Нова"

Кошлуков разясни също, че договорите за офиси и телекомуникационни услуги в германската столица не са спрени, защото кореспондентското бюро не е закрито.

 

Сподели в
 

Излезе от печат нов брой на сп. „Южно утро“ за общество, култура, литература. То е издание на Гражданското сдружение „Родопско утро“, което обединява творци от областите Хасково и Кърджали.

11.11.2019/18:18

Разказ на изтъкнатия журналист Евалд Кьониг, бивш главен редактор на Euracitv Германия, присъствал като представител на германското издание Die Presse на историческата пресконференция в Източен Берлин, където объркване на източногерманския висш служител Гюнтер Шабовски довежда до падането на Берлинската стена през 1989 г.

09.11.2019/18:52

Участниците в кампанията за местните избори са сключили договори за медийно отразяване на стойност 1 905 604 лв. (без ДДС). Тази сума е значително по-малка в сравнение с разходите, направени за медии в предишни кампании. По всяка вероятност това се дължи на намалената драстично в средата на годината държавна субсидия.

07.11.2019/18:43

На 6 ноември в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент се проведе изслушване на тема: „Свобода на медиите, свобода на словото и борба с изказванията, проповядващи вражда и омраза онлайн и офлайн“. Сред участниците бяха представители на Съвета на Европа, на "Репортери без граници", разследващи журналисти и други.

07.11.2019/18:34

Днес Българската национална телевизия навършва 60 години. За година на създаването на Националната Телевизия е приета 1959-та, когато е осъществено първото пряко излъчване на манифестацията за празника на Октомврийската революция.

07.11.2019/12:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки