Начало
 
 

Темата днес трябва да е финансовото разхищение на БНТ и БНР

02.10.2019 /12:00 | Автор : Михаил Кръстев | Източник: topnovini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Кръстев е журналист с опит в Телевизия Европа

Периодично, предизвикана от най-различни ситуации, в българското медийно и обществено пространство, а отскоро и в това на социалните мрежи, изниква дискусията за бъдещето на обществените медии.

Обикновено поводът е някой скандал, често в него са замесени и политически лица, но абсолютно задължително присъства темата за свободата на словото, обобщава авторът в topnovini.bg:  

Последната криза в БНР не е по-различна, макар ескалацията й да доведе до наистина необичайното спиране на ефира на националното радио.

Въпреки това обаче симптомите, които описах по-горе са напълно приложими и в случая с краткосрочното отстраняване на съдебният журналист Силвия Великова от ефир. Ако трябва да бъда откровен, подобни ситуации ме натъжават силно.

Не защото има дискусия за свободата на словото в обществените медии и има искри между ръководството им и журналистите. Напротив, това ме радва. Както неведнъж съм изтъквал, истинският журналист е този с мнение и със смелост да го отстоява, да се бори за правото да информира и обяснява, а не да препредава чужди думи в състояние на частична безпаметност и апатия.

Не ме натъжава и защото страда имиджът на същите тези медии. Като институции, финансиращи се с публични средства, те са принудени да плащат данък обществено мнение, много повече отколкото частните им конкуренти. 

Натъжава ме частта с финансирането и липсата на качествен дебат по нея  

112 млн. и 24 000 лева. Толкова е бюджетът на БНТ и БНР за вече отминаващата 2019 г. И не мислете, че тези 112 024 000 лв са достатъчни. Защото явно не са. По време на изследванията пред СЕМ при избора на нов генерален директор на БНТ основна тема бе визията на кандидатите за спасяване на фалиралата обществена медия.

При тотална липса на изненада и интрига всички кандидати заложиха на стратегията “нужни са още пари от централния бюджет”. Никой не повдигна въпроса как и защо третият по рейтинг телевизионен канал в България, заедно с всичките му прилежащи програми, успява да привлече само 1 процент от рекламния телевизионен пазар в страната.

Ситуацията в БНР не е много по-различна. С 44 294 000 лв. бюджет за 2019 г. Радиото е едно на 5-о място по слушаемост в България. За сметка на това щатните служители на националното радио гонят 1500 души, което позволява да се правят протести и контрапротести на служители и въпреки това 90% от хората, получаващи всеки месец пари от БНР, да не са замесени по никакъв начин в конкретните драми.

Да, мнозина биха казали, че функциите на обществените медии не им позволяват да са пазарно равностойни на частните си конкуренти. И не, това не би могло да бъде оправдание за ежегодното наливане на 112 024 000 лв. в БНТ и БНР.

Като журналист с достатъчно опит мога да заявя - частните медии могат само да мечтаят за подобни бюджети, особено независещи от пазарните им резултати. А тези пари са практически безотчетни, тъй като никой не търси отговорност на лошото финансово състояние на медиите от ръководствата им.

В този дух, похвално е, че свободата на словото е основна тема на разговор относно бъдещето на обществените медии. Дано само дойде и моментът, в който тема ще бъде финансовото разхищение на същите.


 

Сподели в
 

Тежка е телевизионната съдба на предаването „Комиците“, което за пореден път изпадна от ефира на Би Ти Ви. Актьорите от забавното шоу са освободени от ангажименти и се водят безработни.

25.05.2020/18:52

Британският певец Роби Уилямс сподели плановете си да се отдалече от музиката и да се превърне в телевизионен магнат, съобщи Метро. "Тръгвам по нов път - телевизията - каза Роби Уилямс. - Много се вълнувам".

25.05.2020/12:00

Фотографската изложба „Отвъд песента“ е посветена на 60-ия юбилеен сезон на Детския хор на БНР. 28-те кадъра са на фотографката Тихомира Методиева–Тихич.

24.05.2020/18:51

С виртуално телевизионно шоу ученици от Търговище изпратиха учебната година. С представителната изява второкласниците от група "Шарени бонбони" при Първо ОУ "Хр. Ботев" приветстват наближаващата лятна ваканция.

24.05.2020/12:17

Най-актуалните хитове и страхотно DJ-парти подготвя Българското национално радио за всички абитуриенти. Балът в ефира на клас 2020 ще започне в 0:20 часа в нощта на 24 срещу 25 май.

23.05.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 20 гости

Бързи връзки