Темата днес трябва да е финансовото разхищение на БНТ и БНР

02.10.2019 /12:00 | Автор : Михаил Кръстев | Източник: topnovini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Михаил Кръстев е журналист с опит в Телевизия Европа

Периодично, предизвикана от най-различни ситуации, в българското медийно и обществено пространство, а отскоро и в това на социалните мрежи, изниква дискусията за бъдещето на обществените медии.

Обикновено поводът е някой скандал, често в него са замесени и политически лица, но абсолютно задължително присъства темата за свободата на словото, обобщава авторът в topnovini.bg:  

Последната криза в БНР не е по-различна, макар ескалацията й да доведе до наистина необичайното спиране на ефира на националното радио.

Въпреки това обаче симптомите, които описах по-горе са напълно приложими и в случая с краткосрочното отстраняване на съдебният журналист Силвия Великова от ефир. Ако трябва да бъда откровен, подобни ситуации ме натъжават силно.

Не защото има дискусия за свободата на словото в обществените медии и има искри между ръководството им и журналистите. Напротив, това ме радва. Както неведнъж съм изтъквал, истинският журналист е този с мнение и със смелост да го отстоява, да се бори за правото да информира и обяснява, а не да препредава чужди думи в състояние на частична безпаметност и апатия.

Не ме натъжава и защото страда имиджът на същите тези медии. Като институции, финансиращи се с публични средства, те са принудени да плащат данък обществено мнение, много повече отколкото частните им конкуренти. 

Натъжава ме частта с финансирането и липсата на качествен дебат по нея  

112 млн. и 24 000 лева. Толкова е бюджетът на БНТ и БНР за вече отминаващата 2019 г. И не мислете, че тези 112 024 000 лв са достатъчни. Защото явно не са. По време на изследванията пред СЕМ при избора на нов генерален директор на БНТ основна тема бе визията на кандидатите за спасяване на фалиралата обществена медия.

При тотална липса на изненада и интрига всички кандидати заложиха на стратегията “нужни са още пари от централния бюджет”. Никой не повдигна въпроса как и защо третият по рейтинг телевизионен канал в България, заедно с всичките му прилежащи програми, успява да привлече само 1 процент от рекламния телевизионен пазар в страната.

Ситуацията в БНР не е много по-различна. С 44 294 000 лв. бюджет за 2019 г. Радиото е едно на 5-о място по слушаемост в България. За сметка на това щатните служители на националното радио гонят 1500 души, което позволява да се правят протести и контрапротести на служители и въпреки това 90% от хората, получаващи всеки месец пари от БНР, да не са замесени по никакъв начин в конкретните драми.

Да, мнозина биха казали, че функциите на обществените медии не им позволяват да са пазарно равностойни на частните си конкуренти. И не, това не би могло да бъде оправдание за ежегодното наливане на 112 024 000 лв. в БНТ и БНР.

Като журналист с достатъчно опит мога да заявя - частните медии могат само да мечтаят за подобни бюджети, особено независещи от пазарните им резултати. А тези пари са практически безотчетни, тъй като никой не търси отговорност на лошото финансово състояние на медиите от ръководствата им.

В този дух, похвално е, че свободата на словото е основна тема на разговор относно бъдещето на обществените медии. Дано само дойде и моментът, в който тема ще бъде финансовото разхищение на същите.


 

Сподели в
 

По образование Мария Чернева е биохимик и микробиолог, но по професия и призвание е журналист. Близо 3 десетилетия работи в БНТ, като следи проблемите на здравеопазването и социалната сфера.

21.10.2019/12:00

„Случайно или не в моя живот се е получило така, че да следвам пътя на баща си, който беше журналист, брат ми също. Може би не е случайно“, казва Даниела Якова.

20.10.2019/12:17

“Ситуацията с медиите в България е абсолютно ужасяваща. Вероятно никога не е била толкова зле, колкото сега”, каза директорката на “Репортери без граници” за Източна Европа Полин Аде-Мевел след срещата си с българския президент Румен Радев в четвъртък.

19.10.2019/12:26

Групата за свободни медии организира протест пред сградата на сръбското правителство под лозунга "Журналисти срещу фантоми" заради натиска върху репортери от телевизия H1, съобщи кореспондентът на агенция МИА в Белград, цитирав от БГНЕС.

18.10.2019/12:00

Фотографската изложба на Милен Цветанов „Чернобил: 33 години тишина“ ще бъде открита на 17 октомври от 19:00 ч. в салон за съвременни изкуства към галерия „Сан Стефано“ в София.

17.10.2019/16:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки