Противници на бързата смяна начело на БНР протестираха и пред СЕМ

03.10.2019 /19:12 | Източник: dariknews.bg/mediapool.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Иван Лазаров, dariknews.bg

Участниците в проявата настояха решенията да се взимат, чак след като бъде изяснено кой конкретно стои зад сегашната криза около Националното радио.

Втори протест против бързото отстраняване на генералния директор на БНР Светослав Костов от поста му се състоя на 3 октомври. Този път участниците в проявата - журналисти, служители и музикални състави от Националното радио - се събраха пред входа в Съвета за електронни медии (СЕМ), който даде едноседмичен срок на Костов сам да си подаде оставката.

Участниците в проявата настояхат решенията да се взимат, чак след като бъде изяснено кой конкретно стои зад сегашната криза около Националното радио. Те искат също да бъдат изслушани всички мнения по създалата се ситуация.

Както е известно, вече започна одит на Сметната палата в БНР, който ще продължи до края на януари 2020 г., а освен това бе сформирана и парламентарна косимия, която в рамките на два месеца да проучи какви са причините на кризата в обществената медия.

На днешния протест пред вратите на СЕМ на бул. "Шипченски проход" радо-оркестрите пристигнаха с инструментите си, съобщи dariknews.bg.

Членовете на СЕМ поканиха част от протестиращите на среща - нещо, което не се бе случило в предишните дни. Преди седмица те проведоха среща само с част от редколегията на "Хоризонт".

По време на предишния протест пред сградата на Националното радио протестиращите в защита на Светослав Костов негодуваха, че е била изслушана само едната страна в скандала. Не била дадена думата на някой от несъгласните с това, че Костов е виновен за спирането на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември и че е упражнявал цензура върху съдебната репортерка Силвия Великова.

Междувременно новосъздадената временна парламентарна комисия, която ще проучва обстоятелствата около замлъкваното "Хоризонт" и свидетелствата за оказван натиск, реши да започне работа с изслушване на главния прокурор Сотир Цацаров, съибщава mediapool.bg.

В четвъртък комисията се събра, за да утвърди вътрешните си правила, а след това реши следващата седмица да изслуша Цацаров. Председателят Тома Биков от ГЕРБ предложи да бъде направен и анализ на медийното законодателство и по-специално в частта за финансирането на БНР и БНТ, което обаче няма нищо общо със скандала в радиото. Биков подчерта, че комисията няма да издава присъди и няма да прави разследвания.

 

Сподели в
 

Младият журналист Стефан Нанкинов почина в нощта срещу понеделник. "Много тъжно! Нашият приятел и председател на читалището в пловдивското с. Триводици ни напусна”.

21.10.2019/23:29

Хасковлията Алберт Димитров издаде първата си стихосбирка с финансовата подкрепа на Община Хасково. „Неизплакани думи” излезе от печат в резултат на общинската програма за насърчаване на младежки дейности, приета от местния парламент.

20.10.2019/12:59

СЕМ оповести, че е възложил управлението на общественото радио на Митов до провеждане на нов избор за генерален директор в срок до три месеца, считано от 18 октомври.

19.10.2019/17:29

"Много тежка работа ме чака. Тепърва ще имам притеснения. Ние сме приятели с господин Костов. Аз обаче, за разлика от него, съм от 1977-ма година в това радио. Само и.д. генерален директор не съм бил!" - това каза по "Хоризонт" избраникът на СЕМ да замести Св. Костов.

18.10.2019/17:05

Според преподавателя в СУ „Свети Климент Охридски“ и председател на фондация „Медийна демокрация“ доцент Орлин Спасов решението на регулатора идва късно

18.10.2019/10:33
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки