Религиозните радиа са глас на вярата в днешното общество

04.10.2019 /16:50 | Източник: vaticannews.va Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паоло Руфини говори за вярата на форума в Тирана

Албанските религиозни радиостанции бяха в центъра на конференция, промотирана от Регулаторния орган за комуникациите, която се проведе на 2 октомври, в Тирана.

Заедно с политически и религиозни представители във форума участва префектът на отдела за комуникация Паоло Руфини и главният редактор на Албанската редакция на Vaticannews, която отбелязва своята 68-а годишнина от основаването си, коментира медията vaticannews.va

В конференцията участваха „Радио Спектрум“ (мюсюлманска сунитска общност), „Радио Мария“ (католическа общност); “Радио Възкресение“ (православна общност), "Радио Додона" (мюсюлманска общност бекташи). 

Сред гостите бяха министърът на културата, Елва Маргарити, представители на Парламентарната комисия по медиите, Държавният комитет за вероизповеданията (представляващ всички религиозни общности в страната), Държавният Аудиовизуален медиен орган (Ama). 

Руфини: Ние също говорим вашия език   

В словото си, префектът на ватиканския отдел за комуникация проследи накратко историята и ролята на албанската редакция на Радио Ватикана. Началото на предаванията е 3 октомври 1951 г. по времето на комунистическия тоталитаризъм в Албания  и именно благодарение на албанската редакция „любовта и грижите на папата и Светия престол“ достигнаха в страната“.

"Оттогава - допълни Паоло Руфини - ние също говорим вашия език, който следователно е и наш език. Оттогава двама папи посетиха земята на орлите: свети Йоан Павел II на 25 април 1993 г. и папа Франциск на 21 септември 2014 г. Оттогава много неща са се променили. Албанският народ е изстрадал много: преследван, измъчван, но с помощта на Господ е устоял, оставайки верен на своята идентичност, корени и вяра". 

Силата на радиото  

„Светът на комуникациите също се промени много, но радиото запази своята сила непокътната", отбеляза Руфини. Силата на радиото се състои в това да знае как да информира и вълнува, но най-вече в това да знае как „да издига мисълта и словото“, в реалност, която сякаш „се е отказала от големите идеали“.

Гласът на Ватиканското радио на албански език имаше важна етично-социална роля в страната: „защитаваше достойнството на човешката личност от всяка форма на злоупотреба; разказаше историята на вашата нация; представяше ценностите; подчертаваше основните промени и посочваше най-важните събития до зората на свободата и демокрацията.

И всичко това продължава и днес на новите социални платформи и с ежедневна 20-минутна програма, публикувана в социалните мрежи и препредавана от "Радио Мария“. 

Ролята на религиозните станции  

Днес, не само че има смисъл да се разпространява религиозно съдържание в секуларизираното и мултирелигиозно общество, но има смисъл това да се прави чрез радио, въпреки че живеем в епохата на образите, изтъкна първият ватикански комуникатор.

"Ролята на религиозното радио е във възстановяване на смисъла на думите, които безцелно употребяваме, защото комуникацията не е само стерилна връзка. Ако комуникацията означава общуване, това означава, че все още има пространство за радиа, които култивират смисъла, вярата. Не да налагат, а да предлагат".  

Красотата на комуникацията  

„Красотата на комуникаацията се състои в способността да се създава - чрез думи, памет и разказ - идентичност и диалог, чувство за принадлежност и желание за среща, за споделяне и общуване", каза накрая Руфини и допълни:

"Тази близост е отговор на културата на дистанцирането и противопоставянето, а нейното послание е  да сеем мир и да свидетелстваме вярата. Това важи не само за католиците, а и за другите религии, призвани към свидетелство чрез диалога". 


 

Сподели в
 

Легендата на Ливърпул - Стан Колимор - направи коментар в своя Twitter по повод случилото се на мача от четвъртия квалификационен кръг на ФА Къп между тимовете на Харингей Бороу и Йолвил.

21.10.2019/16:50

4 са категориите в 8-ото поредно издание на конкурса: пишещ журналист - печатни медии и онлайн медии, журналист от електронна медия, снимащ журналист и журналист-надежда.

20.10.2019/18:57

С отворено писмо, всички ние, представители на различни местни и национални медии, се обръщаме към кандидатите за кметове и общински съветници в общината, пишат колеги от Асеновград.

17.10.2019/18:52

Журналистът Георги Тошев представя документалния филм "Мариус Куркински на 50" в кино „Култура“ в София. На известния актьор и режисьор Тошев посвети и 2 епизода в телевизионната поредица „НепознатиТЕ“.

16.10.2019/15:25

HR-отделът на ПРАС-ПРЕС се зае с тежката задача да подскаже каква реализация биха могли да имат някои колеги извън журналистиката

16.10.2019/10:47
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки