Религиозните радиа са глас на вярата в днешното общество

04.10.2019 /16:50 | Източник: vaticannews.va Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Паоло Руфини говори за вярата на форума в Тирана

Албанските религиозни радиостанции бяха в центъра на конференция, промотирана от Регулаторния орган за комуникациите, която се проведе на 2 октомври, в Тирана.

Заедно с политически и религиозни представители във форума участва префектът на отдела за комуникация Паоло Руфини и главният редактор на Албанската редакция на Vaticannews, която отбелязва своята 68-а годишнина от основаването си, коментира медията vaticannews.va

В конференцията участваха „Радио Спектрум“ (мюсюлманска сунитска общност), „Радио Мария“ (католическа общност); “Радио Възкресение“ (православна общност), "Радио Додона" (мюсюлманска общност бекташи). 

Сред гостите бяха министърът на културата, Елва Маргарити, представители на Парламентарната комисия по медиите, Държавният комитет за вероизповеданията (представляващ всички религиозни общности в страната), Държавният Аудиовизуален медиен орган (Ama). 

Руфини: Ние също говорим вашия език   

В словото си, префектът на ватиканския отдел за комуникация проследи накратко историята и ролята на албанската редакция на Радио Ватикана. Началото на предаванията е 3 октомври 1951 г. по времето на комунистическия тоталитаризъм в Албания  и именно благодарение на албанската редакция „любовта и грижите на папата и Светия престол“ достигнаха в страната“.

"Оттогава - допълни Паоло Руфини - ние също говорим вашия език, който следователно е и наш език. Оттогава двама папи посетиха земята на орлите: свети Йоан Павел II на 25 април 1993 г. и папа Франциск на 21 септември 2014 г. Оттогава много неща са се променили. Албанският народ е изстрадал много: преследван, измъчван, но с помощта на Господ е устоял, оставайки верен на своята идентичност, корени и вяра". 

Силата на радиото  

„Светът на комуникациите също се промени много, но радиото запази своята сила непокътната", отбеляза Руфини. Силата на радиото се състои в това да знае как да информира и вълнува, но най-вече в това да знае как „да издига мисълта и словото“, в реалност, която сякаш „се е отказала от големите идеали“.

Гласът на Ватиканското радио на албански език имаше важна етично-социална роля в страната: „защитаваше достойнството на човешката личност от всяка форма на злоупотреба; разказаше историята на вашата нация; представяше ценностите; подчертаваше основните промени и посочваше най-важните събития до зората на свободата и демокрацията.

И всичко това продължава и днес на новите социални платформи и с ежедневна 20-минутна програма, публикувана в социалните мрежи и препредавана от "Радио Мария“. 

Ролята на религиозните станции  

Днес, не само че има смисъл да се разпространява религиозно съдържание в секуларизираното и мултирелигиозно общество, но има смисъл това да се прави чрез радио, въпреки че живеем в епохата на образите, изтъкна първият ватикански комуникатор.

"Ролята на религиозното радио е във възстановяване на смисъла на думите, които безцелно употребяваме, защото комуникацията не е само стерилна връзка. Ако комуникацията означава общуване, това означава, че все още има пространство за радиа, които култивират смисъла, вярата. Не да налагат, а да предлагат".  

Красотата на комуникацията  

„Красотата на комуникаацията се състои в способността да се създава - чрез думи, памет и разказ - идентичност и диалог, чувство за принадлежност и желание за среща, за споделяне и общуване", каза накрая Руфини и допълни:

"Тази близост е отговор на културата на дистанцирането и противопоставянето, а нейното послание е  да сеем мир и да свидетелстваме вярата. Това важи не само за католиците, а и за другите религии, призвани към свидетелство чрез диалога". 


 

Сподели в
 

Фантасмагория е футболните клубове сами да продават телевизионните си права, заяви собственикът на Лудогорец и на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев.

10.07.2020/16:51

Новият Надзорен съвет на Facebook, който има за цел да поддържа контрола над публикациите в социалната мрежа, обяви, че няма да започне работа до по-късно тази година, пише CNBC.

09.07.2020/15:25

Британската медийна група Рийч (Reach), собственик на таблоидите "Дейли мирър" и "Дейли експрес", планира да съкрати персонала си с 12 процента или около 550 работни места, предаде Ройтерс.

08.07.2020/16:53

Гръцкото правителство отпуска 20 млн. евро за национално отговорните медии, които по време на пандемията призоваваха гражданите да останат по домовете си и да спазват ограничителните мерки.

07.07.2020/16:52

Memento mori или „Помни, че си смъртен“. Заглавието е на колективната фотоизложба в рамките на фестивала „Фотофабрика“ в София, част от която е Виолета Апостолова – Лети.

06.07.2020/15:25

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки