Журналистката Юлия Юзик се прибра в Москва

10.10.2019 /17:56 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Юлия Юзик

Руската журналистка Юлия Юзик, която беше арестувана в Техеран, се прибра в Русия. Днес тя пристигна с рейс на "Аерофлот" на летище Шереметиево, където беше посрещната от своите близки и представители на Съюза на журналистите на Русия.

За освобождаването й се застъпиха авторитетни обществени организации и държавни институции, съобщи за медиите секретарят на СЖР Тимур Шафир. При пристигането си на московския аеропорт Юзик не се появи пред чакащите я медии.

Бившият й съпруг Борис Войцеховски потвърди, че тя е пристигнала с полета от Техеран и е съобщила на майка си, която също я е очаквала, че ще бъде изведена през друг изход на летището. „Разчитахме, че ще освободят Юлия – заяви пред медиите Тимур Шафир. – Уведомени сме, че за нейното освобождение бяха задействани много институции и то на различно равнище. Радостни сме за нея, за близките, за децата й. Радваме се, че всичко вече е в миналото.“

Самата Юлия побърза да напише на своята лична страница във фейсбук, че при освобождаването й от ареста в Техеран са задържали всички нейни средства за връзка, сред които е и айфона й. Тя пише също, че по обвинението, което са й предявили, жив не се излиза от ирански затвор. „Това, че аз днес съм тук, е ваша заслуга, вдигнахте шум и буквално ме изтръгнахте. Благодаря на моята страна, че ме спаси!“

Сред организациите, които се задействаха за освобождаването на руската журналистка, беше и „Репортери без граници“. Международната правозащитна организация призова за незабавно освобождаване на руската журналистка и изрази възмущение, че не е предоставена възможност тя да се срещне и разговаря с представители на посолството на Русия в Техеран и с адвокат.

Юлия Юзик беше арестувана на 2 октомври в хотел в Техеран. Тя пристигна на 29 септември в Иран по частна покана. По време на ареста властите й отнеха паспорта и не позволиха тя да се срещне с адвокат или служители в руското посолство, дори да позвъни на своите близки. Първоначалното обвинение е било шпионаж в полза на Израел, а по-късно, че има проблем с визата.

Юлия Юзик е едно от уважаваните имена в руската журналистика. Работила е в „Комсомолска правда“ и в списанието „Русский Newsweek“. Последните години тя се занимава с журналистически разследвания и литература. Зад гърба си има вече две книги „Невесты Аллаха“, посветена на жените шахидки, и „Бесланский словарь“, в която разказва за кървавата драма в училището в Беслан, където чеченски терористи взеха за заложници деца и родителите им в първия учебен ден. Юлия Юзик е известна със своите ексцентрични идеи, като активно подкрепя евтаназията, която в Русия е забранена.

Сподели в
 

Би Ти Ви е на път да бъде продадена на чешката инвестиционна компания PPF group, която е контролирана от 54-годишния Петр Келнер. Той вече купи и бизнеса на норвежката група "Теленор" в България, Унгария, Сърбия и Черна гора.

21.10.2019/18:50

В реч в Джорджтаунския университет основателят на Facebook защити решението да даде по-голяма свобода на политиците в своята платформа.

19.10.2019/20:02

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

19.10.2019/19:08

Организатори на възпоменанието са МФЖ и ЕФЖ с посланието за по-бързо разкриване на истината за жестокото убийство на известната разследваща журналистка от Малта

16.10.2019/16:17

Анализатор от военното разузнаване на САЩ беше арестуван по подозрение, че е предавал поверителни данни на две журналистки, съобщи АФП, като се позовава на съдебните власти.

10.10.2019/18:50
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Неверни, необосновани и правно неиздържани са доводите в разпратени от бившия главен секретар на СБЖ Иван Върбанов съобщения. Възмущение буди и манипулирането на юридически факти от анонимен т.нар. „инициативен комитет“. Не прави чест на журналисти да разпращат публично фалшиви новини и превратно тълкуване на необорими обстоятелства, свързани със статута и устройството на сдружението СБЖ.

18.10.2019 /20:58

Събранието ще се състои на 14-15 март 2020 г. от 10.00 часа в сградата на СБЖ в София на ул. „Граф Игнатиев” 4, етаж 3. В писмо до журналистическите дружества е разпратен дневният ред

18.10.2019 /19:49

По традиция Съюзът на българските журналисти ще връчи годишните си награди за творчески постижения по повод 1 ноември – Ден на народните будители.

11.10.2019 /20:57

 Мнения

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

Оставка или остава? И днешното заседание на СЕМ не реши категорично каква ще е съдбата на шефа на БНР Светослав Костов

27.09.2019 /20:44 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки