В Турция скоро ще съдят задочно журналиста Денис Юджел

13.10.2019 /17:15 | Автор : Гезал Аджар | Източник: Дойче веле Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Гезал Аджар интервюира Дениз Юджел за Дойче веле

"Ердоган знае, че в деня, в който загуби властта, не го очакват спокойни старини, а затвор", казва в интервю журналистът Дениз Юджел, който прекара 367 дни в турски затвор.

През 2015 г. Денис Юджел става кореспондент на германския в. "Ди Велт" в Турция. Две години по-късно обаче турските власти го обвиняват в терористична пропаганда, припомня Дойче веле:  

Юджел прекарва 367 дни в турски затвор. Освободен е на 16 февруари 2018. Още същия ден се връща в Германия.

След броени дни в негово отсъствие турски съд отново ще се занимае с въпроса за вината му. Тогава Юджел може да бъде осъден на 18 години затвор. Гезал Аджар от турската редакция на Дойче веле разговаря с него. 

Книгата Ви "Агент-терорист", посветена на времето, прекарано в затвора, хвърля светлина и върху политическата система в Турция. Защо я озаглавихте точно така?  

Словосъчетанието е измислено от турския президент Реджеп Ердоган. Когато търсех подходящо заглавие за книгата, си помислих, че непременно трябва да се възползвам от този подарък. Авторските права обаче са на Ердоган. 

Как така един "агент-терорист" с такива тежки обвинения изведнъж бе пуснат на свобода?   

Това е интересно, нали? Когато ме задържаха, за турския вестник "Сабах" аз бях "агент-терорист", а при освобождаването си вече бях "журналист и кореспондент в Турция на ежедневника "Ди Велт". Бях задържан, защото турското правителство и Ердоган искаха да извлекат от това изгода за себе си.

Същото мога да кажа и за освобождаването ми. И то беше политическо решение. Знам, че на съда му е било наредено да ме пусне на свобода. Не само задържането ми беше незаконно. Освобождаването ми също.

Мислел ли сте, че процесът ще продължи толкова дълго? 

Не, не съм. Но също и много германски политици, дипломати, юристи и журналисти не са очаквали това да продължи толкова дълго. Докато бях задържан в полицията, всички ми казваха: "Теб не могат да те хвърлят в затвора". Но те ме затвориха.

След това ми казваха: "Не могат да те държат дълго в затвора". Но и това направиха. Всички си мислеха така, защото все пак Турция иска да бъде приета в ЕС, има прозападна ориентация и поддържа тесни икономически връзки със Запада. Вярваха, че тя няма да поеме такъв риск заради един журналист.

Но видяхме, че Ердоган е готов на всичко, само и само да остане на власт. Защото той знае много добре, че в деня, в който я загуби, не го очакват спокойни старини в Мармарис, а го очаква затворът в Силиври, където се намират все още много мои колеги. (Със съкращения)  

Свързани:   Арестът на журналиста Дениз Юджел се оказва незаконен

Предварителният арест на германския журналист от турски произход Дениз Юджел, продължил 1 година, е бил незаконен. Това постанови Конституционният съд в Анкара, предаде ДПА.
Дата: 29.06.2019


 

Сподели в
 

Поне видимо Слави Трифонов стои срещу властта. А в България има дефицит на критическата журналистика. Това коментира в интервю медийният експерт Георги Лозанов.

10.11.2019/17:15

От екипа на училищния вестник на СУ "Иван Вазов" в Плевен имаха удоволствието да посрещнат представители на пловдивското средно училище ”Пейо Яворов”.

09.11.2019/14:16

Известната тв водеща се закани да нaпpaви пocтъпĸи пpeд пpeзидeнтa, пpeмиepa и HC, за дa бъдe cвaлeн Eмил Koшлyĸoв oт пocтa гeнepaлeн диpĸтop нa БHT зapaди цeнзypa, ĸoятo нaлaгaл нa жypнaлиcти, paбoтeщи зa eвpoпeйcĸи caйт.

08.11.2019/14:02

Журналисти в ЕС са заплашвани, включително с убийства, увеличава се употребата на езика на омразата, заяви евродепутатът Емил Радев при откриването на заседанието на комисията на Европарламента по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

07.11.2019/14:25

Около 15 фирми са участвали в конкурса на БНТ за нови предавания по БНТ1 на външни продуценти, които телевизията е длъжна да насърчава и включва в програмната си схема.

06.11.2019/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки