„Клуб Z”: СЕМ освобождава генералния директор на БНР

16.10.2019 /19:06 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Костов. Снимка:dariknews.bg

Очаква се в четвъртък, 17 октомври, СЕМ да вземе окончателно решение за предсрочно прекратяване на договора на ръководителя на Националното радио Светослав Костов, съобщава „Клуб Z”.

Прогнозата на изданието е, че решението може да бъде подкрепено от поне четирима от петимата членове на регулаторния орган. „Клуб Z” припомня, че на последното заседание на СЕМ, на което бе даден старт на процедурата по отстраняването на Костов, "за" тарова решение бяха само трима от членовете.

Самият Костов имаше 5-дневен срок, за да възрази. Той е представил свои възражения, изложени на близо 10 страници, но те не са били взети предвид от юристите на медийния регулатор, сочи още „Клуб Z”.

На едно от предходните си заседания по казуса членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР. И двете са максиманлните заради спирането на "Хоризонт" на 13 септември. Едната - от 7000 лв., е за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 000 лв., е за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Това са и мотивите, с които регулаторът ще гласува освобождаването на Костов. Очаква се да го подкрепят София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, както и Бетина Жотева, която се въздържа на последното заседание с обяснението, че юридически искането трябва да бъде още по-добре подплатено. Засега не е ясно как ще гласува новият член на регулатора Галина Георгиева, която също се въздържа миналия път.

Не е ясно и кой ще бъде изпълняващ длъжността генерален директор на БНР до провеждането на нов конкурс - въпрос от съществено значение за създалото се в радиото напрежение.

Според Закона за радиото и телевизията едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Както "Клуб Z" писа, първоначално, за да се изпълни със съдържание изискването за "системност" на нарушенията, се е обмисляло към нарушаването на лицензията и на правото на информираност на гражданите да се приложи като мотив и оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив.

Но въпросното оповестяване бе извършено в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев, а на наследника му Костов просто е било връчено наказателното постановление за нарушението. Едно такова "пришиване" обаче би дало възможност на Костов да обжалва освобождаването си пред съд и дори много вероятно да спечели и да бъде възстановен на работа.

Юристи все още спорят и дали да се съдържа "системност" в мотивите, които СЕМ ще приложи утре - поради факта, че става въпрос за едно нарушение - спирането на "Хоризонт", от което са произтекли две последствия - тези, за които регулаторът наложи двете глоби. Така че въпросът с обжалването на освобождаването все така виси.

Между заседанието на СЕМ на 9 октомври, с което на практика стартира процедурата по предсрочното остраняване на Костов, и утрешното окончателно гласуване, прокуратурата в лицето на обвинител номер едно Сотир Цацаров изнесе нови данни за проверките в радиото. Това Цацаров направи миналата седмица при изслушването си във временната анкетна комисия в парламента, която обследва кризата в БНР - спирането на "Хоризонт", както и твърденията за натиск върху журналисти от страна на ръководството, само подложено на политически натиск.

От изложението на Цацаров стана ясно, че скоро се очаква и образуване на досъдебно производство по линия на натиска, а не са само това за спирането на "Хоризонт". Стана ясно още, че за държавното обвинение Костов може да се окаже не така невинен, както същото това обвинение първоначално съобщи, обявявайки, че "Хоризонт" е спряла под личния натиск на техническия директор на радиото Пламен Костов, който подвел генералния директор. 

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като на 12 септември журналистката и водеща Силвия Великова изненадващо бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, за който се твърди, че бил взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов, както бе съобщено тогава.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото. 

 

м.л.

 

Сподели в
 

Излезе от печат нов брой на сп. „Южно утро“ за общество, култура, литература. То е издание на Гражданското сдружение „Родопско утро“, което обединява творци от областите Хасково и Кърджали.

11.11.2019/18:18

Разказ на изтъкнатия журналист Евалд Кьониг, бивш главен редактор на Euracitv Германия, присъствал като представител на германското издание Die Presse на историческата пресконференция в Източен Берлин, където объркване на източногерманския висш служител Гюнтер Шабовски довежда до падането на Берлинската стена през 1989 г.

09.11.2019/18:52

Участниците в кампанията за местните избори са сключили договори за медийно отразяване на стойност 1 905 604 лв. (без ДДС). Тази сума е значително по-малка в сравнение с разходите, направени за медии в предишни кампании. По всяка вероятност това се дължи на намалената драстично в средата на годината държавна субсидия.

07.11.2019/18:43

На 6 ноември в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент се проведе изслушване на тема: „Свобода на медиите, свобода на словото и борба с изказванията, проповядващи вражда и омраза онлайн и офлайн“. Сред участниците бяха представители на Съвета на Европа, на "Репортери без граници", разследващи журналисти и други.

07.11.2019/18:34

Днес Българската национална телевизия навършва 60 години. За година на създаването на Националната Телевизия е приета 1959-та, когато е осъществено първото пряко излъчване на манифестацията за празника на Октомврийската революция.

07.11.2019/12:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки