„Клуб Z”: СЕМ освобождава генералния директор на БНР

16.10.2019 /19:06 | Източник: clubz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Костов. Снимка:dariknews.bg

Очаква се в четвъртък, 17 октомври, СЕМ да вземе окончателно решение за предсрочно прекратяване на договора на ръководителя на Националното радио Светослав Костов, съобщава „Клуб Z”.

Прогнозата на изданието е, че решението може да бъде подкрепено от поне четирима от петимата членове на регулаторния орган. „Клуб Z” припомня, че на последното заседание на СЕМ, на което бе даден старт на процедурата по отстраняването на Костов, "за" тарова решение бяха само трима от членовете.

Самият Костов имаше 5-дневен срок, за да възрази. Той е представил свои възражения, изложени на близо 10 страници, но те не са били взети предвид от юристите на медийния регулатор, сочи още „Клуб Z”.

На едно от предходните си заседания по казуса членовете на СЕМ решиха да наложат две глоби на БНР. И двете са максиманлните заради спирането на "Хоризонт" на 13 септември. Едната - от 7000 лв., е за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 000 лв., е за нарушаване на правото на информация на гражданите.

Това са и мотивите, с които регулаторът ще гласува освобождаването на Костов. Очаква се да го подкрепят София Владимирова, Розита Еленова, Ивелина Димитрова, както и Бетина Жотева, която се въздържа на последното заседание с обяснението, че юридически искането трябва да бъде още по-добре подплатено. Засега не е ясно как ще гласува новият член на регулатора Галина Георгиева, която също се въздържа миналия път.

Не е ясно и кой ще бъде изпълняващ длъжността генерален директор на БНР до провеждането на нов конкурс - въпрос от съществено значение за създалото се в радиото напрежение.

Според Закона за радиото и телевизията едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори".

Както "Клуб Z" писа, първоначално, за да се изпълни със съдържание изискването за "системност" на нарушенията, се е обмисляло към нарушаването на лицензията и на правото на информираност на гражданите да се приложи като мотив и оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив.

Но въпросното оповестяване бе извършено в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев, а на наследника му Костов просто е било връчено наказателното постановление за нарушението. Едно такова "пришиване" обаче би дало възможност на Костов да обжалва освобождаването си пред съд и дори много вероятно да спечели и да бъде възстановен на работа.

Юристи все още спорят и дали да се съдържа "системност" в мотивите, които СЕМ ще приложи утре - поради факта, че става въпрос за едно нарушение - спирането на "Хоризонт", от което са произтекли две последствия - тези, за които регулаторът наложи двете глоби. Така че въпросът с обжалването на освобождаването все така виси.

Между заседанието на СЕМ на 9 октомври, с което на практика стартира процедурата по предсрочното остраняване на Костов, и утрешното окончателно гласуване, прокуратурата в лицето на обвинител номер едно Сотир Цацаров изнесе нови данни за проверките в радиото. Това Цацаров направи миналата седмица при изслушването си във временната анкетна комисия в парламента, която обследва кризата в БНР - спирането на "Хоризонт", както и твърденията за натиск върху журналисти от страна на ръководството, само подложено на политически натиск.

От изложението на Цацаров стана ясно, че скоро се очаква и образуване на досъдебно производство по линия на натиска, а не са само това за спирането на "Хоризонт". Стана ясно още, че за държавното обвинение Костов може да се окаже не така невинен, както същото това обвинение първоначално съобщи, обявявайки, че "Хоризонт" е спряла под личния натиск на техническия директор на радиото Пламен Костов, който подвел генералния директор. 

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като на 12 септември журналистката и водеща Силвия Великова изненадващо бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова, разказва тя. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, за който се твърди, че бил взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов, както бе съобщено тогава.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото. 

 

м.л.

 

Сподели в
 

„Успехите са част от това, което градим заедно”. Думите на Красимира Благоева, директор на ОУ „Васил Левски” в с. Караджово, община Садово, описват най-добре инициативата, която започнаха преди осем години журналистите от вестник „Аз-буки“. Всяка година те събират собствени средства и награждават със стипендия един от отличилите се ученици.

07.07.2020/07:53

Нашумелият документален филм „Колектив” за вестникарски разследване на жестокия пожар в едноименен нощен клуб в Букурещ, нарушенията в заведението и безотговорното болнично третиране на пострадалите вади на показ типични за властите навсякъде по света похвати да се мами обществото. София Филм Фест представя творбата на 7 юли от 18 ч. в Дома на киното.

06.07.2020/20:19

Тази нощ на 93-годишна възраст една от легендите на Българското национално радио се отправи към вечността. При нас останаха нейните книги и пиеси, сценарии и предавания, красивият ѝ глас и топлият ѝ смях.

05.07.2020/18:16

За пътя на разследващата журналистика у нас през новото разследване на Антикорупционният фонд „Осемте джуджета“ разказва в „Мрежата" авторът на разследването Николай Стайков.

05.07.2020/10:14

Програма "Христо Ботев" на БНР влиза в лятна схема на работа с месец по-рано от обичайното, тъй като в екипа има трима болни от коронавирус, двама от които са в болница. Това заяви Митко Новков, новият директор на програма „Христо Ботев“ пред радио предаването „Мрежата“.

05.07.2020/10:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки