Начало
 
 

33 актуални и сега сентенции на Оскар Уайлд - по повод 165-годишнината му

16.10.2019 /21:01 | Източник: El Pais/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Оскар Уайлд

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

Навършиха се 165 години от рождението на един от най-ярките световни творци, една от емблемите на модернизма, белязал края на 19-ти век - Оскар Уайлд.

Той идва на бял свят в Дъблин на 16 октомври 1854 г. и с искрящата си дабра да сипе и омагьосващи, и стряскащи слова и пориви успява да завладее лондонското висше общество.- същото, което после ще го низвергне и стъпче заради „непристойно поведение”.

Умира в нищета на 30 ноември 1900 г. - скоро, след като сам си поставя праг за битието: „Няма да надживея 19-ти век. Англичаните не могат да понасят по-нататъшното ми присъствие.”

За краткия си живот Оскар Уайлд успява зашеметяващо да се изяви не само като писател, поет и драматург, но и като и като журналист - от 1887 до 1889 г. е бил редактор в списание „Женски свят”. Нашумява много и с публикувания си през 1891 г. във The Fortnightly Review трактат „Човешката душа при социализма”. Като журналист Уайлд е бил особено ценен от Бърнард Шоу.

Пословични остават и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, повечето от които звучат актуално и днес.

По повод 165-годишнината от рождението на Оскар Уайлд испанският вестник „Ел Паис” предложи на читателите си подборка от 33 негови фрази, изречени сякаш за съвремениня свят:

1. „Истината рядко е чиста и никога не е проста”.

2. „Прощавай винаги на неприятелите си: нищо няма да ги вбеси повече”.

3. „Децата започват, обичайки родителите си, след известно време вече ги съдят и рядко, ако не никога, им прощават”.

4. „Всеки светец има минало и всеки грешник - бъдеще”.

5. „Когато човек извършва някаква пълна глупост, то винаги е с най-благородни подбуди”.

6. „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

7. „Животът е нещо прекалено важно, за да го взимаме насериозно”.

8. „Той няма неприятели, но е безкрайно презиран от приятелите си”.

9. „Книгите, които светът определя като неморални, го сблъскват със собствените му безсрамия”.

10. „Сериозността е единственото убежище за повърхностните”.

11. „Какво е циникът? Човек, който знае колко струва всяко нещо, но не знае стойността на нищо”.

12. „Не съм достатъчно млад, за да знам всичко”.

13. „Всеки може да е добър на село. Там няма изкушения”.

14. „Всеки път, когато хората се съгласяват с мен, усещам, че греша”.

15. „Всеки, който е неспособен да се учи, решава да преподава”.

16. „Опитът не е нещо повече от име, което даваме на грешките си”.

17. „Въпросите никога не могат да бъдат недискретни, само отговорите са такива понякога”.

18. „Само повърхностните познават себе си”.

19. „Истинските приятели те намушкват само лице в лице”.

20. „Един истински джентълмен никога не наранява нечии чувства неволно”.

21. „Работата е проклятието на пиещите класи”.

22. „Винаги трябва да играеш честно, ако са ти се паднали печеливши карти”.

23. „Смехът не е лошо начало за едно приятелство и е най-добрият му край”..

24. „Човек никога не е достатъчно внимателен при избора на своите неприятели”.

25. „Когато бях млад, си мислех, че парите са най-важното в живота. Сега, когато съм възрастен, вече го знам”.

26. „Обществото съществува само като мисловна концепция, в реалния свят съществуват само индивидите”.

27. „Старците вярват на всичко, хората на средна възраст се съмняват във всичко, младите знаят всичко”.

28. „Едно нещо не може да бъде непременно вярно, само защото някой умира за него”.

29. „Човек е по-дистанциран от самия себе си, когато говори с открито лице. Дай му маска и ще ти каже истината”.

30. „Образованието е достойно за уважение, но е добре да се сещаме отвреме-навреме, че нищо, което наистина си струва да се знае, не може да бъде преподавано”.

31. „Абсурдно е да се делят хората на добри и лоши - хората са или очарователни, или досадни”.

32. „Всяко изкуство е безполезно”.

33. „Докато войната е смятана за нещо порочно, ще продължи да провокира привличане. Когато започнем да я приемаме за вулгарна, ще престане да е популярна”.

Сподели в
 

Авторитетният британски вестник „Гардиан” е сред световните медии, заинтересували се през миналата годна от Димитровград и разказали за града пред своята аудитория. „Гардиан” е публикувал статия за историята на Димитровград и живите днес бригадири, участвали в построяването на първия социалистически град в България през 1947 г.

27.01.2020/16:10

Ценното дарение за Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ е направено от Николай Ликовски, журналист и общественик от София. Броевете вече са сканирани и скоро ще могат да се четат в дигиталната библиотека.

23.01.2020/12:24

Националният съюз на журналистите в Украйна алармира ЕФЖ, че проект за медиен закон, представен от Министерство на културата, младежта и спорта, ще превърне журналистиката в лицензирана професия. Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес категорично отхвърля вяко предложение, допускащо държавата да контролира и ограничава журналистите

22.01.2020/20:24

След феноменалния успех на бестселъра в САЩ и в много други страни, авторът - известният журналист и PR-експерт Максим Бехар - ще раздава автографи и върху българското издание тази вечер от 18.00 ч. в книжарница „Гринуич” в София. Книгата ще бъде представена от проф. Любомир Стойков

21.01.2020/11:30

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

20.01.2020/15:38

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

872 дни - една цифра, пълна не само с героизъм, но и с много страдания, мъка и жажда за живот. Толкова дни жителите на Ленинград го защитават от фашистките окупатори и са били готови на всичко, за да не стъпи никога хитлеристки ботуш в града на Нева. От 8 септември 1941 г. до 27 януари 1944 г. продължава блокадата на града. 76 години след като се слага край на ада, не е забравен и подвигът на журналистите в Северната Палмира

26.01.2020 /15:44 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Имаше един лаф, който се беше превърнал в класика, но през последните години се позабрави - че България е страната на певците. Спокойно бих добавила към него и на виртуозните музиканти, които са нашите посланици на българската култура по света. Сред тях особено почетно място заема проф. Жени Захариева, чийто живот е отдаден на класическата музика и пианото.

26.01.2020 /15:37 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Родената в Токио през 1914 г. Цунеко Сасамото има следната рецепта за житейското си и творческо дълголетие: „Никога се оставяйте на мързела. Важно е да бъдете позитивни и да не се отказвате. Само се мобилизирате и гледате да оставате в крак с времето - така винаги ще продължавате напред.”

25.01.2020 /19:27 | Източник: random-times.com

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

 Акценти и позиции

Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Състоянието на медиите и на журналистиката у нас е от фундаментално значение за функционирането на демокрацията. По тази будеща много въпроси и безпокойства тема думата трябва да има цялото общество, а не само комисии, регулатори и работни групи.”

24.01.2020 /20:05

900 медийни работници са убити по света в последното десетилетие. През 2019-та има спад наполовина на жертвите, но повечето са дадени в страни без военни действия, което е тревожен сигнал за натиска срещу професията. Това сочи доклад на Монигоринговата служба за убити журналисти, действаща към световната организация за образование, наука и култура.

24.01.2020 /19:45

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки