Начало
 
 

33 актуални и сега сентенции на Оскар Уайлд - по повод 165-годишнината му

16.10.2019 /21:01 | Източник: El Pais/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Оскар Уайлд

Роденият в Дъблин на 16 октомври 1854 г. магьосник на словото успява да се изяви за краткия си 46-годишен живот не само като писател, поет и драматург, но и като журналист. Пословични са и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, изречени сякаш днес. Например: „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

Навършиха се 165 години от рождението на един от най-ярките световни творци, една от емблемите на модернизма, белязал края на 19-ти век - Оскар Уайлд.

Той идва на бял свят в Дъблин на 16 октомври 1854 г. и с искрящата си дабра да сипе и омагьосващи, и стряскащи слова и пориви успява да завладее лондонското висше общество.- същото, което после ще го низвергне и стъпче заради „непристойно поведение”.

Умира в нищета на 30 ноември 1900 г. - скоро, след като сам си поставя праг за битието: „Няма да надживея 19-ти век. Англичаните не могат да понасят по-нататъшното ми присъствие.”

За краткия си живот Оскар Уайлд успява зашеметяващо да се изяви не само като писател, поет и драматург, но и като и като журналист - от 1887 до 1889 г. е бил редактор в списание „Женски свят”. Нашумява много и с публикувания си през 1891 г. във The Fortnightly Review трактат „Човешката душа при социализма”. Като журналист Уайлд е бил особено ценен от Бърнард Шоу.

Пословични остават и хапливите му епиграми, сентенции, афоризми, повечето от които звучат актуално и днес.

По повод 165-годишнината от рождението на Оскар Уайлд испанският вестник „Ел Паис” предложи на читателите си подборка от 33 негови фрази, изречени сякаш за съвремениня свят:

1. „Истината рядко е чиста и никога не е проста”.

2. „Прощавай винаги на неприятелите си: нищо няма да ги вбеси повече”.

3. „Децата започват, обичайки родителите си, след известно време вече ги съдят и рядко, ако не никога, им прощават”.

4. „Всеки светец има минало и всеки грешник - бъдеще”.

5. „Когато човек извършва някаква пълна глупост, то винаги е с най-благородни подбуди”.

6. „Няма защо да делим монарха от мафията - всяка власт е еднакво лоша”.

7. „Животът е нещо прекалено важно, за да го взимаме насериозно”.

8. „Той няма неприятели, но е безкрайно презиран от приятелите си”.

9. „Книгите, които светът определя като неморални, го сблъскват със собствените му безсрамия”.

10. „Сериозността е единственото убежище за повърхностните”.

11. „Какво е циникът? Човек, който знае колко струва всяко нещо, но не знае стойността на нищо”.

12. „Не съм достатъчно млад, за да знам всичко”.

13. „Всеки може да е добър на село. Там няма изкушения”.

14. „Всеки път, когато хората се съгласяват с мен, усещам, че греша”.

15. „Всеки, който е неспособен да се учи, решава да преподава”.

16. „Опитът не е нещо повече от име, което даваме на грешките си”.

17. „Въпросите никога не могат да бъдат недискретни, само отговорите са такива понякога”.

18. „Само повърхностните познават себе си”.

19. „Истинските приятели те намушкват само лице в лице”.

20. „Един истински джентълмен никога не наранява нечии чувства неволно”.

21. „Работата е проклятието на пиещите класи”.

22. „Винаги трябва да играеш честно, ако са ти се паднали печеливши карти”.

23. „Смехът не е лошо начало за едно приятелство и е най-добрият му край”..

24. „Човек никога не е достатъчно внимателен при избора на своите неприятели”.

25. „Когато бях млад, си мислех, че парите са най-важното в живота. Сега, когато съм възрастен, вече го знам”.

26. „Обществото съществува само като мисловна концепция, в реалния свят съществуват само индивидите”.

27. „Старците вярват на всичко, хората на средна възраст се съмняват във всичко, младите знаят всичко”.

28. „Едно нещо не може да бъде непременно вярно, само защото някой умира за него”.

29. „Човек е по-дистанциран от самия себе си, когато говори с открито лице. Дай му маска и ще ти каже истината”.

30. „Образованието е достойно за уважение, но е добре да се сещаме отвреме-навреме, че нищо, което наистина си струва да се знае, не може да бъде преподавано”.

31. „Абсурдно е да се делят хората на добри и лоши - хората са или очарователни, или досадни”.

32. „Всяко изкуство е безполезно”.

33. „Докато войната е смятана за нещо порочно, ще продължи да провокира привличане. Когато започнем да я приемаме за вулгарна, ще престане да е популярна”.

Сподели в
 

Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените. Е, най-после тази несправедливост беше изправена. И кой, ако не самите герои успяха да покажат, че на хоризонта юбилеен има и такива, които, ако ги нямаше, разказите на драгите ни политици щяха да бъдат само едни празни думи.

12.11.2019/14:15

Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

11.11.2019/15:45

Свалянето на два канала на Българската национална телевизия(БНТ) - БНТ2 и БНТ3, от цифровата платформа на мултиплекса и излъчването им по кабел и сателит е една от мерките за финансовото стабилизиране на обществената медия. Идеята беше съобщена от генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на дискусия за бъдещето на обществената медия, която се състоя в НДК точно на 60-ия рожден ден на БНТ.

09.11.2019/18:46

Могат да кандидатстват журналисти от 47-те държави членки на Съвета ва Европа. Предвидени са отличия за разследваща журналистика, за репортаж, за коментарно мнение, за иновативен подход, като във всяка категория наградите са по 10 000 евро. Срокът за изпращане на публикации и документи е до 13 декември т.г.

07.11.2019/20:04

Европейската федерация на журналистите организира заключителна конференция на 18 ноември т.г. в Брюксел в рамките на финансиран от ЕС двугодишен проект на тема „Да заглушим омразата“

07.11.2019/17:39

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки