Втори опит: Келнер взима bTV

17.10.2019 /15:14 | Източник: Капитал Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Петер Келер. Снимка:PPF

Чешкият бизнесмен Петер Келнер, който опита да купи "Нова" телевизия, но беше блокиран от Комисията за защита на конкуренцията, е на финалната права от сключването на сделка за придобиването на всички телевизии от групата на СМЕ, сред които е и българската bTV (Би Ти Ви).

Според три независими източника, както пише   "Капитал" сделката ще бъде финализирана съвсем скоро и новината за покупката ще бъде обявена официално днес или до няколко дни. Освен активите на СМЕ в България, фондът на Келнер - PPF, ще придобие тези на компанията в Румъния, Чехия, Словакия и Словения. 

Преговорите за продажбата на Би Ти Ви продължават вече почти цяла година. Освен PPF към СМе интерес проявяваше и американският гигант "Дискавъри". В началото на разговорите фондът на Келнер участваше в консорциум с United Group - компания, която притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. United Group е един от двамата финалисти в сделката за БТК, която се случва едновременно с тази за CME.

Според информацията Келнер ще запази телевизиите на пазарите, в които компаниите му имат и друг бизнес. България е един от тези случаи - чешкият бизнесмен придоби преди време "Теленор - България". За румънското и словенското подразделение пък се предполага, че ще се търси нов купувач след време. В "БТВ медиа груп" като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Пред "Капитал" той каза, че към момента няма какво да коментира, но не отрече сделката с PPF. Гергов допълни още, че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава.

Очакваната цена на сделката е тя бъде около 2 млрд. долара за цялата група от компании на СМЕ в Централна и Източна Европа. 

Опитът "Нова" 

Петър Келнер и неговият инвестиционен фонд обявиха през 2018 година, че са сключили сделка за купуването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Цената на сделката беше за малко над 185 млн. евро, но сделката беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти в страната и че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници на пазара. 

Последва обжалване на решението, а делото беше насрочено за пролетта на тази година, но преди първото заседание страните се отказаха от продажбата. 

Антимонополният орган тогава смяташе, че "придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж. Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги".

Малко по-късно обаче Комисията не видя такъв проблем при следващия кандидат-купувач - бизнесмена Кирил Домусчиев и неговата "Адванс Медиа Груп". Сделката беше финализирана набързо и Нова смени собствеността си. 

КЗК реши да не обръща внимание на факта, че групата на Нова участва на пазара на телевизионно съдържание в качеството на купувач на телевизионни права/ телевизионно съдържание, което включва в създадените от нея телевизионни програми. Става дума за правата за футболни мачове, които се излъчват по каналите "Диема". От своя страна пък групата на Домусчиеви - в случая купувач - притежава „Футбол Про Медия“ ЕООД. Това е компанията, която държи правата за излъчване по телевизията на футболните срещи от родното първенство. Те вървят по каналите на "Диема". 
В резултат, ако собственикът на тази компания придобие "Нова Броудкастинг Груп", тоест и каналите "Диема.

Възможно ли е ново блокиране? 

Не и от българската КЗК. Фондът на Келнер придобива активи от няколко европейски пазара и сделката ще се разглежда от европейската главна дирекция "Конкуренция". Нашата КЗК ще даде станивище, но няма да има ревашащ глас. 

м.л.

Сподели в
 

Любовта към планината отне живота на нашата бивша колежка Лили Тодорова. Дългогодишен журналист на БТА и бивш главен редактор на "Вътрешна информация", тя ще остане като един от най-ярките и колоритни образи, с огромно сърце, неподражаемо чувство за хумор и всеотдайност към работата и хората.

13.11.2019/17:39

Музикаутор спечели съдебния спор с Българското национално радио (БНР), което остана без музика в своя ефир в началото на 2017 г. Решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 7 ноември 2019 г. постанови, че аргументите на Музикаутор са по-силни.

13.11.2019/10:40

Излезе от печат нов брой на сп. „Южно утро“ за общество, култура, литература. То е издание на Гражданското сдружение „Родопско утро“, което обединява творци от областите Хасково и Кърджали.

11.11.2019/18:18

Разказ на изтъкнатия журналист Евалд Кьониг, бивш главен редактор на Euracitv Германия, присъствал като представител на германското издание Die Presse на историческата пресконференция в Източен Берлин, където объркване на източногерманския висш служител Гюнтер Шабовски довежда до падането на Берлинската стена през 1989 г.

09.11.2019/18:52

Участниците в кампанията за местните избори са сключили договори за медийно отразяване на стойност 1 905 604 лв. (без ДДС). Тази сума е значително по-малка в сравнение с разходите, направени за медии в предишни кампании. По всяка вероятност това се дължи на намалената драстично в средата на годината държавна субсидия.

07.11.2019/18:43

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Мнение на един очевидец от „кухнята” на нашумялата футболна среща на стадион „Васил Левски”

17.10.2019 /20:41 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки