Начало
 
 

Светът оплаква легендарната Алисия Алонсо

18.10.2019 /13:17 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Алисия Алонсо винаги беше обсипвана с цветя на спектаклите си

Два месеца преди да навърши 99 години си отиде неповторимата Жизел и Кармен, създателката на Кубинския национален балет, белязала с уникалната си дарба балетното изкуство на 20-ти и на част от 21-ви век

Легендата на кубинския и световния балет Алисия Алонсо напусна този свят на 17 октомври т.г. - два месеца преди да навърши 99 години. Отишла си е от сърдечна криза, след като е била приета по спешност в хаванската болница „Симек” - същата, в която преди три години почина и историческият лидер на Кубинската революция Фидел Кастро. Приживе двамата са били свързани от дълбоко взаимно уважение и приятелство.

След революцията, победила на 1 януари 1959 г., Кастро дава силна държавна подкрепа на балетната трупа на Алисия Алонсо, която става и основа за създаването на Кубинския национален балет. Заедно със съпруга си Фернандо Алонсо легендарната още тогава балерина създава уникалната кубинска балетна школа, подреждана днес редом с руската и френската.

Световните медии отдават сега дълбока почит на голямата кубинка, белязала с великата си дарба балетното изкуство 20-ти и на част от 21-ви век и оставяща след себе си огромна празнина.

Рожденното й име е Алисия Ернестина де ла Каридад Мартинес дел Ойо. Тя е най-малкото дете в семейството на офицер кавалерист. Родена е на 21 декември 1920 г. в Хавана. 9-годишна започва да посещава балетната школа на руския емигрант Николай Яворски. За първи път стъпва на сцената в спектакъл на тази школа, когато е 11-годишна. А на 12 г. е истинският й дебют в хаванската постановка на балета „Спащата красавица”, осъществена от Яворски - там се появява като Синята птица.

В школата на Яворски Алисия среща и своя бъдещ съпруг - шест години по-големия от нея Фернандо Алонсо, който заедно с по-малкия си брат Алберто също танцува при маестрото. Алисия се омъжва за Фернандо още 17-годишна и двамата заминават за Ню Йорк, за да търсят по-добра артистична реализация. Скоро след това се ражда единствената им дъщеря Лаура, която също става балерина.

В САЩ качествата на талантливата кубинка са забелязани, като тя продължава и да учи при големи майстори на балета. Пословични са нейната дисциплинираност, усърдие и всеотдайност в отработването на балетната техника, което по-късно й носи славата на една от най-безупречните в техническо отношение балерини в света, зареждаща при това изпълненията си и със страстна южна емоция.

Когато е на 19 години, Алисия започва да губи зрението си, което с течение на годините се влошава все повече, оставяйки я почти сляпа. Широко известно е, че тя се е ориентирала на сцената по специално отправяни към нея различни по цвят светлини, а също така винаги е имала опората на партньорите си.

Претърпява три очни операции в течение на живота си, но никоя не е успешна. През 1972 г. лекарите я предупреждават, че напълно ще ослепее, ако не спре да танцува, но тя отказва да слезе от сцената.

Въпреки недъга си, Алисия се прославя с винаги прецизните си и много вдъхновени изпълнения. Звездна става нейната Жизел, с която блесва през 1943 г., замествайки друга балерина.

В началото на 50-те тя и съпругът й Фернандо, който се отдава предимно на хореографията и преподаването, се завръщат в Куба и се опитват да разгърнат своята Балетна академия „Алисия Алонсо”. Напускат отново своя остров във втората половина на 50-те заради бруталната диктатура на Фулхенсио Батиста. Алисия танцува на големи балетни сцени из цял свят, печелейки всеобща възхита и голяма слава.

Балерината и съпругът й подкрепят Кубинската революция и се завръщат след ная в родината си, за да развият Националния балет на Куба - мисия, в която изцяло ги подкрепа новото правителство и лично Фидел Кастро, техен почитател и приятел.

Фернандо се развежда с Алисия през 1975 г. и се жени за друга кубинска балерина, с което пътищата и в балета им се разделят. Алисия остава начело на Националния балет и продължава своята дълголетна кариера на сцената, превръщайки се в балерината, танцувала активно до най-късна възраст. Радва се на огромна почит в Куба и по света.

Младите балетисти от създадената от нея кубинска балетна школа я боготворят, макар че примата е известна със суровата си взискателност. Тя преподава и разработва хореографии до последно, вече незряща и в инвалидна количка, но изобразявайки с прочутите си чувствени ръце всяко необходимо движение или позиция.

В Куба Алисия Алонсо отдавна е национален мит и всеобща гордост. Гранд-театърът на Хавана в центъра на кубинската столица носи нейното име. Вътре има и нейна скулптура, открита тържествено миналата година в нейно присъствие от президента Мигел Диас-Канел.

По повод кончината й, която свари Диас-Канел на официално посещение в Мексико, той написа в Туитър: „Алисия Алонсо си отиде и ни остави огромна празнина, но също и неоценимо наследство. Тя постави Куба на пиедестала сред най-доброто в световния танц. Благодарим ти, Алисия, за твоето безсмъртно дело. Ние сме Куба.”

Сподели в
 

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки