Насред сблъсъците в Барселона бе арестуван фоторепортер на в. „Ел Паис”

19.10.2019 /19:08 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: El Pais/El Independiente Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полицаи отвеждат арестувания фоторепортер на "Ел Паис" Алберт Гарсия към фургон. Снимка: Тони Албир, ЕФЕ

Според полицаите, задържали снимащия действията им фотограф Алберт Гарсия, той ги бил блъснал с камерата си. След 5-часов арест в полицейски фургон фоторепортерът бе освободен

В нощта на 18 срещу 19 октомври, когато каталунската столица Барселона стана арена на най-ожесточените сблъсъци между демонстранти и полиция при продължаващите вече цяла седмица безредици, бе арестуван и един от фоторепортерите, отразяващи събитията.

Фоторепортерът на най-големия испански вестник „Ел Паис” Алберт Гарсия бе задържан от полицаи в около 22.30 ч. на 18 октомври, докато снима как те арестуват развилнял се млад демонстрант. Според полицаите в мелето около ареста на демонстранта Алберт Гарсия ги бил ударил с камерата си.

Колеги на Гарсия, станали свидетели на случилото се, както и самият Гарсия, твърдят, че той не е удрял служителите на реда. Униформените му отнели камерата, извили му ръцете назад, закопчали го с белезници и го отвали в полицейски фургон наблизо. Зарбанили на другите фотографи наоколо да снимат неговия арест.

Въпреки това в „Ел Паис” излезе снимка от отвеждането на арестувания Алберт Гарсия от полицаите - тя е направена от висок ракурс, от разположения на друго място фотограф на испанската информационна агенция ЕФЕ Тони Албир.

След петчасов престой във фургона фоторепортерът на „Ел Паис” е бил освободен в около 3.30 ч. на 19 октомври, съобщи "Ел Индепендиенте".

Сблъсъците в Барселона са част от мощната протестна вълна в Каталуня срещу произнесените от испанския Върховен съд на 14 октомври тежки присъди срещу каталунски политици, организирали противоречащия на испанската конституция референдум за незавасимост на автономната област на 1 октомври 2017 г.

Най-масовите демонстрации са мирните, включително и продължилите три дни шествия из цяла Каталуня, концентрирани в пет лъча, които се събраха в петък, 18 октомври, в Барселона за обявената същия ден обща стачка като протест срещу присъдите. За тази проява центърът на града през деня се изпълни  520 000 мирни демонстранти.

Същевременно всяка нощ от 14 октомври насам Барселона става арена на вандалски действия от екстремистки настроени демонстранти, които палят коли, трошат имушество и нападат полицаите с камъни и прътове, дори хвърлят по тях пълни с киселина метални кутии от напитки. Полицията отговаря със съответната суровост. Ранените и от двете страни на сблъсъците вече са стотици. Напрежението расте.

 

Сподели в
 

Представители на медиите в Румъния реагираха остро на законодателна инициатива, която предвижда освобождаване на журналистите от данък върху доходите.

13.02.2020/18:55

Предаването "Радиоприемница" на БНР представя световноизвестната чилийска авторка, тръгнала навремето от репортерска работа в списание, за да стигне днес върховете на писателската слава

12.02.2020/18:45

Иранските власти трябва да спрат щурмуването на жилища на журналисти и да им върнат всички материали, конфискувани при неотдавнашни акции, заяви днес Комитетът за защита на журналистите.

06.02.2020/14:45

Белият дом е изключил телевизия CNN от ежегодния неофициален брифинг преди речта на президента пред Конгреса "За състоянието на съюза", предаде АП.

05.02.2020/12:38

Култовият автор на мистични трилъри и ужаси Стивън Кинг закри своята страница във фейсбук, за което съобщи в пост на страницата си в туитър. Поводът е неговата умора и потрес от океана от „фалшива информация и политическа реклама“ във въпросната социална мрежа.

02.02.2020/17:58

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки