Начало
 
 

Представена беше третата поетична антология на поетите-журналисти - „Тринайсет“

24.10.2019 /14:17 | Автор : Диана Юсколова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Татяна Явашева и Иглика Горанова (крайните вляво) представиха антологията и авторите й.

Редактори и съставители на книгата са Татяна Явашева и Иглика Горанова. Антологията бе представена в присъствието на авторите и сърцата публика от колеги и приятели в в „Ретро кафе" на Музея на София.

Човек се ражда поет. После съдбата взема нещата в свои ръце и му дава и някакви други занимания, но дълбоко в себе си човекът остава поет и това е неизлечимо, завинаги, независимо от времето, часа или конкретното делнично занимание.

Снощи, 23 октомври, в „Ретро кафе" на Музея на София беше представена антологията „Тринайсет". Книгата е поетичен сборник, който разказва за търсенията на тринайсет автори. Всеки един от тях е добър поет и едновременно с това - журналист. Издателство „АТЕА” стои зад красивото оформление и качествения печат. Редактори и съставители на книгата са Татяна Явашева и Иглика Горанова.

Графичният дизайн на антологията е дело на младата художничка Александра Димитрова, която използва за оформлението на книгата специално обработени снимки с интересна история – те са правени на стар кораб във водите на каменна кариера край София.

Свои стихове прочетоха Асен Сираков, Боряна Желева, Венци Паскалев, Димитър Дженев, Гергана Хрисчева, Иглика Горанова, Мариана Кирова, Палми Ранчев, Спасиана Кирилова, Татяна Явашева и Татяна Атанасова. Със стиховете си присъстваха Силвия Недкова и Станислава Пирчева-Ава.

Освен общата професия, свързана с медии, ги събира и любовта към изящното слово, клубът на журналистите-поети от Поетичното ателие „Владимир Башев“ и споделената емоция. Общо взето, те попадат в един общ капан за мисли, както подсказва текстът от корицата на книгата.

А защо тринайсет? Простият отговор е - „Защо не?".

Многобройната публика от колеги и приятели, която се беше събрала за премиерата, оцени новината за книгата като радостна, но не изненадваща - това е третата книга на Клуба на поетите-журналисти, който е свободна общност и съществува от 2003 г. През 2004 г. излезе първият им поетичен сборник „Време за кактуси", а през 2013 г. издадоха „Време за камъни“.

Малко им завиждаме за безспорния талант, за красотата, която успяват да създадат в натоварения си делник, и им желаем успех, вдъхновение и още нови стихове.

„И нека си обещаем - в тон с „ръждивата" корица на книгата - да не оставяме да ръждяса в нас онзи усет за красота, онази жива емоция и чистите отношения, които ни свързват" - пожела на раздяла Татяна Явашева, една от редакторките и авторките на книгата. Обещаваме си го!

Сподели в
 

След феноменалния успех на бестселъра в САЩ и в много други страни, авторът - известният журналист и PR-експерт Максим Бехар - ще раздава автографи и върху българското издание тази вечер от 18.00 ч. в книжарница „Гринуич” в София. Книгата ще бъде представена от проф. Любомир Стойков

21.01.2020/11:30

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

20.01.2020/15:38

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки