Начало
 
 

Мир Богоев: Най-щастливото писане бе в „Континент”

27.10.2019 /12:27 | Автор : Анелия Славейкова | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мир Богоев се гордее със своята риболовна енциклопедия

Мир Богоев е роден през 1954 г. в София. Израснал е на “многострадалната” днес ул. “Граф Игнатиев” и на ул. “Гурко”. Завършил е журналистика в Софийския университет.

Работил е в 15 редакции на национални вестници и списания. Бил е радактор във вестниците “Софийско утро”, “Континент” и “Труд”, списанията “Сега” и “Български дневник”.

Бил е главен редактор на сп. “Лов и риболов” и зам. главен редактор на в. “Риболов”. Автор е на “Българска риболовна енциклопедия” и на “Българска ловна енциклопедия”, пише авторката в "Тлуд":   

Ако през всичките тези години в медиите сте имали късмета да пишете само за лов и риболов, Вие сте щастлив човек, които се е забавлявал докато работи. Така ли е?  

Може и така да е, макар че не съм писал само за лов и риболов. Години се занимавах с наука, образование и екология. Бях и добър репортер, защото, както се казваше във факултета – репортера го хранят краката, а не главата.  Пътувах много по всякакви задачи. Докато дойде и един период, когато се хванах да пиша сатирични политически текстове.

Дадох нов живот на жанра на памфлетите. Беше през 1992-1994 г. във в. „Континент“. Рубриката се наричаше „ Не се взимай на сериозно“. С това име „си бяхме вързали гащите“, че уж всичко е само майтап. Но казвахме нещата едно към едно, така, както в никой друг жанр не можеха да бъдат написани.

Там се редувахме с Михаил Вешим, Ясен Антов, Румен Белчев, Кръстьо Кръстев, Димитър Бежански, Валентин Пламенов, Любомир Методиев и други колеги сатирици, за да има всеки ден нещо актуално и в различен стил.Пишеше се без никаква жал към никого!

Живеехме още в лудите години на опиянение от демокрацията. Тогава нито политиците имаха опита как да ни манипулират и как да се справят с редакциите, нито редакциите се поддаваха на натиск и не цепеха басма никому. Това продължи докъм 1995 г. Това бе и най-щастливото писане в моя живот. 

Разкажете как ставаха нещата в журналистиката тогава?  

Сутринта, според информацията, сам решаваш с какво ще се захванеш, проучваш, пишеш и на другата сутрин е във вестника. Веднъж прочетох, че през България ще мине една натовска колона с бойна техника натоварена на влак.

И написах в един памфлет как докато минава през нашата забележителна таковина, няма как на тази техника да не й се случат разни „събития“. Два дни по-късно се появи официално съобщение, че на братята натовци са им откраднали акумулаторите от техниката по време на движение от влака!? И като пристигнали в Сливен, не могли да запалят и да слязат на собствен ход.

По това време френският „Фигаро“ беше пуснал един репортаж от България, който започваше така: „В България колите са общи. Подкарва я онзи, който пръв я отвори“. Такива бяха времената, щом си паркираш колата – тя заживява свои живот и може да тръгне нанякъде, или да изчезне завинаги… 

Обичате журналистиката, а сте по-известен енциклопедист?  

Не съм имал никога мераци за писане на книги. Идеята за „Българска риболовна енциклопедия“ дойде от издателство „Труд“, докато работих във вестника. 

Вече 20 години тази, написана като криминале, риболовна енциклопедия се чете и търси. Съвсем скоро излезе трето, допълнено издание, кое е новото в него?  

Нов е целият раздел за риболова и рибите при съседите. Тук са всички особености на гръцкия риболов, на турския, на сръбския, македонския и румънския. При това – подробно – от брега, от лодка, морски, сладководен и т.н.   

Нов е и подробният раздел за важните риби в Средиземно море, а там има избор от цели 800 вида! Това е истинска енциклопедия, в нея има всичко и за рибите – за техните сетива, за поведението им, както и доказаните в практиката тактики и начини те да бъдат примамени и извадени от въдичаря.

Лаская се и от мисълта, че това е и една цивилизационна книга, която „хваща“ риболова от праисторията и го проследява до съвременността – с цялото му развитие, разнообразие и пълно богатство. Сигурно и затова хората я търсят и четат вече 20 години. (Със съкращения)

Свързани:   Георги Генов печели новия турнир по риболов за журналисти

2 шарана по 1,5 кг бяха достатъчни на Георги Генов от отбора на Българското национално радио-ветерани за победа в индивидуалното класиране на традиционния турнир за журналисти по риболов на плувка за купата на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).
Дата: 16.09.2019


 

Сподели в
 

В разгара на антиправителствените протести бивши дългогодишния кадри на БНТ поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

14.07.2020/18:52

Видеоfператорка на 39 г. към датската национална телевизия е била нападната в курорта Слънчев бряг. Инцидентът е станал след полунощ на крайбрежната алея, докато жената е заснемала репортаж.

14.07.2020/10:00

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки