Начало
 
 

Мир Богоев: Най-щастливото писане бе в „Континент”

27.10.2019 /12:27 | Автор : Анелия Славейкова | Източник: Труд Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мир Богоев се гордее със своята риболовна енциклопедия

Мир Богоев е роден през 1954 г. в София. Израснал е на “многострадалната” днес ул. “Граф Игнатиев” и на ул. “Гурко”. Завършил е журналистика в Софийския университет.

Работил е в 15 редакции на национални вестници и списания. Бил е радактор във вестниците “Софийско утро”, “Континент” и “Труд”, списанията “Сега” и “Български дневник”.

Бил е главен редактор на сп. “Лов и риболов” и зам. главен редактор на в. “Риболов”. Автор е на “Българска риболовна енциклопедия” и на “Българска ловна енциклопедия”, пише авторката в "Тлуд":   

Ако през всичките тези години в медиите сте имали късмета да пишете само за лов и риболов, Вие сте щастлив човек, които се е забавлявал докато работи. Така ли е?  

Може и така да е, макар че не съм писал само за лов и риболов. Години се занимавах с наука, образование и екология. Бях и добър репортер, защото, както се казваше във факултета – репортера го хранят краката, а не главата.  Пътувах много по всякакви задачи. Докато дойде и един период, когато се хванах да пиша сатирични политически текстове.

Дадох нов живот на жанра на памфлетите. Беше през 1992-1994 г. във в. „Континент“. Рубриката се наричаше „ Не се взимай на сериозно“. С това име „си бяхме вързали гащите“, че уж всичко е само майтап. Но казвахме нещата едно към едно, така, както в никой друг жанр не можеха да бъдат написани.

Там се редувахме с Михаил Вешим, Ясен Антов, Румен Белчев, Кръстьо Кръстев, Димитър Бежански, Валентин Пламенов, Любомир Методиев и други колеги сатирици, за да има всеки ден нещо актуално и в различен стил.Пишеше се без никаква жал към никого!

Живеехме още в лудите години на опиянение от демокрацията. Тогава нито политиците имаха опита как да ни манипулират и как да се справят с редакциите, нито редакциите се поддаваха на натиск и не цепеха басма никому. Това продължи докъм 1995 г. Това бе и най-щастливото писане в моя живот. 

Разкажете как ставаха нещата в журналистиката тогава?  

Сутринта, според информацията, сам решаваш с какво ще се захванеш, проучваш, пишеш и на другата сутрин е във вестника. Веднъж прочетох, че през България ще мине една натовска колона с бойна техника натоварена на влак.

И написах в един памфлет как докато минава през нашата забележителна таковина, няма как на тази техника да не й се случат разни „събития“. Два дни по-късно се появи официално съобщение, че на братята натовци са им откраднали акумулаторите от техниката по време на движение от влака!? И като пристигнали в Сливен, не могли да запалят и да слязат на собствен ход.

По това време френският „Фигаро“ беше пуснал един репортаж от България, който започваше така: „В България колите са общи. Подкарва я онзи, който пръв я отвори“. Такива бяха времената, щом си паркираш колата – тя заживява свои живот и може да тръгне нанякъде, или да изчезне завинаги… 

Обичате журналистиката, а сте по-известен енциклопедист?  

Не съм имал никога мераци за писане на книги. Идеята за „Българска риболовна енциклопедия“ дойде от издателство „Труд“, докато работих във вестника. 

Вече 20 години тази, написана като криминале, риболовна енциклопедия се чете и търси. Съвсем скоро излезе трето, допълнено издание, кое е новото в него?  

Нов е целият раздел за риболова и рибите при съседите. Тук са всички особености на гръцкия риболов, на турския, на сръбския, македонския и румънския. При това – подробно – от брега, от лодка, морски, сладководен и т.н.   

Нов е и подробният раздел за важните риби в Средиземно море, а там има избор от цели 800 вида! Това е истинска енциклопедия, в нея има всичко и за рибите – за техните сетива, за поведението им, както и доказаните в практиката тактики и начини те да бъдат примамени и извадени от въдичаря.

Лаская се и от мисълта, че това е и една цивилизационна книга, която „хваща“ риболова от праисторията и го проследява до съвременността – с цялото му развитие, разнообразие и пълно богатство. Сигурно и затова хората я търсят и четат вече 20 години. (Със съкращения)

Свързани:   Георги Генов печели новия турнир по риболов за журналисти

2 шарана по 1,5 кг бяха достатъчни на Георги Генов от отбора на Българското национално радио-ветерани за победа в индивидуалното класиране на традиционния турнир за журналисти по риболов на плувка за купата на Съюза на ловците и риболовците в България (СЛРБ).
Дата: 16.09.2019


 

Сподели в
 

Журналист от гръцката национална телевизия ERT 3 откри в Кюстендил радио, съвместно със свои съмишленици в града. Радиото ще излъчва само и единствено положителни новини, отнасящи се до туризъм, култура и инициативи в региона, обясниха авторите.

13.12.2019/19:07

Тази година Дядо Коледа ще донесе въглени на хиляди верни читатели на вестници в България, макар читателите ни да не го заслужават.

13.12.2019/12:00

Разказът на журналистката Наталия Бояджиева ще поведе сред "Лицата на Филипините" читателите и в Добрич, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе" за днешното представяне на книгата.

12.12.2019/14:20

Спортният журналист, коментатор и преподавател Ефрем Ефремов е един щастлив човек. С усмивка на лице споделя, че обича работата си и във всяка една редакция има негови студенти.

12.12.2019/12:00

Този тип медиакратични системи бяха характерни за края на 20-и век. И това говори за специфичните отношения между големите пари, медиите и властта.

11.12.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки