Томислава Савчева допринася „Дисни” да купи „Фокс”

27.10.2019 /18:55 | Автор : Владислава Вацова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Томислава Савчева се прибира в България всяко лято

Едва на 35 години българката Томислава Савчева-Петров изживява американската мечта. Тя работи в правния отдел на филмовата компания “Дисни” в Лос Анджелис.

Още докато е студентка, заминава в САЩ на бригада. Работи на две места в малко градче до Сан Франциско.

В “Дисни” започва работа съвсем неочаквано. След дълга почивка заради майчинството изпитала силното желание да си върне социалния живот и да настъпи педалите в кариерното си развитие, допълва авторката в "24 часа":

На обявата за работа попада случайно. Не оставя този шанс да ѝ се изплъзне и веднага кандидатства. Последвали кръгове от интервюта, които продължили няколко месеца. “Един ден, когато най-малко очаквах, се обадиха да ми кажат, че съм одобрена и мога да започна веднага”, спомня си Савчева.

В началото никак не ѝ било лесно  

“Попаднах в една чужда за мен среда – корпоративна, динамична, с много напрежение и стрес. Сблъсках се с убийствена конкуренция, с постоянното желание на всички във всеки един момент да се доказват, проявяват и издигат. Докато в университета в Маями бях посрещната с голям ентусиазъм като първата българка там, тук реакциите не бяха така топли, а по-скоро свързани с една подозрителност и възприемането ми като временен служител”, разказва тя.

Колегите ѝ не знаели почти нищо за България. Често се случвало да бъркат страната ни с Боливия. “Имаха абстрактната представа за бедна малка държава – с грозни соцсгради и липса на инфраструктура - питали са ме дори дали имаме летище”, казва българката.

Тя участва в сделката, с която “Дисни” купи 21 Century Fox за впечатляващите 71,3 млрд. долара. “Това е сделка, променяща целия медиен пейзаж, позиционираща “Дисни” като една от най-големите медийни компании в света. Реализирането ѝ не бе лесно, имаше доста напрежение. “Дисни” бе принудена да вдигне офертата си в последния момент, след като “Компаст”, един от най-големите кабелни оператори в САЩ, изненадващо предложи 65 млрд. долара.

Наддаването бе определено като една от най-големите битки за активи в развлекателната индустрия”, казва Савчева.

Сделката вече е факт, а българката е ангажирана с друг проект, който разработва цялата компания - стрийминг услугата Disney+. Тя ще стартира през ноември и ще предлага съдържанието на “Дисни”, “Марвел”, “Пиксар”, Star Wars и “Нешънъл джиографик”. “Новата платформа е един от основните приоритети за 2019 г., като очакваме тя да се превърне в сериозен конкурент на Netflix”, казва Савчева.

В България се прибира всяка година. “За мен това е най-емоционалното, най-щастливото време, прекарано с родителите ми, с брат ми и племенничките ми”, категорична е юристката. Тази година завела децата на село, тъй като имат вила в Стара планина. Не пропуснали да се отбият и до Черно море. “Със съпруга ми се качихме на Белмекен, където напълно заредихме батериите”, казва Савчева и допълва: “Знам, че рано или късно ще се завърна в България. Видях много от света, научих много и продължавам да уча”. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Италианската индустриална фамилия Аниели, която е основател на автомобилната империя Фиат (Fiat), разшири медийните си активи с придобиването на водеща вестникарска група в Италия, предаде ДПА.

04.12.2019/16:52

Журналистите все повече се обръщат към дигиталните технологии, за да успяват по-добре да се справят със сериозни предизвикателства като разпространението на дезинформация и засилващите се атаки срещу репортери.

03.12.2019/19:18

Софийският частен съдебен изпълнител Милен Бъзински продава всички търговски наименования на вестник "Стандарт". Това става ясно при проверка в страницата на ЧСИ-то, съобщава "Бивол".

02.12.2019/18:51

Социалната мрежа Фейсбук за първи път постави коригираща забележка върху авторски пост на свой абонат по искане на правителството на Сингапур, предаде Ройтерс.

01.12.2019/15:45

У нас над 40 вдъхновяващи жени бяха номинирани в 14-ото издание на конкурса „Жена на годината“ на сп. GRAZIA. В 10 категории се състезаваха както популярни лица от шоубизнеса, музиката и киното, така и дами, свързани с обществени и културни инициативи.

30.11.2019/18:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки