Томислава Савчева допринася „Дисни” да купи „Фокс”

27.10.2019 /18:55 | Автор : Владислава Вацова | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Томислава Савчева се прибира в България всяко лято

Едва на 35 години българката Томислава Савчева-Петров изживява американската мечта. Тя работи в правния отдел на филмовата компания “Дисни” в Лос Анджелис.

Още докато е студентка, заминава в САЩ на бригада. Работи на две места в малко градче до Сан Франциско.

В “Дисни” започва работа съвсем неочаквано. След дълга почивка заради майчинството изпитала силното желание да си върне социалния живот и да настъпи педалите в кариерното си развитие, допълва авторката в "24 часа":

На обявата за работа попада случайно. Не оставя този шанс да ѝ се изплъзне и веднага кандидатства. Последвали кръгове от интервюта, които продължили няколко месеца. “Един ден, когато най-малко очаквах, се обадиха да ми кажат, че съм одобрена и мога да започна веднага”, спомня си Савчева.

В началото никак не ѝ било лесно  

“Попаднах в една чужда за мен среда – корпоративна, динамична, с много напрежение и стрес. Сблъсках се с убийствена конкуренция, с постоянното желание на всички във всеки един момент да се доказват, проявяват и издигат. Докато в университета в Маями бях посрещната с голям ентусиазъм като първата българка там, тук реакциите не бяха така топли, а по-скоро свързани с една подозрителност и възприемането ми като временен служител”, разказва тя.

Колегите ѝ не знаели почти нищо за България. Често се случвало да бъркат страната ни с Боливия. “Имаха абстрактната представа за бедна малка държава – с грозни соцсгради и липса на инфраструктура - питали са ме дори дали имаме летище”, казва българката.

Тя участва в сделката, с която “Дисни” купи 21 Century Fox за впечатляващите 71,3 млрд. долара. “Това е сделка, променяща целия медиен пейзаж, позиционираща “Дисни” като една от най-големите медийни компании в света. Реализирането ѝ не бе лесно, имаше доста напрежение. “Дисни” бе принудена да вдигне офертата си в последния момент, след като “Компаст”, един от най-големите кабелни оператори в САЩ, изненадващо предложи 65 млрд. долара.

Наддаването бе определено като една от най-големите битки за активи в развлекателната индустрия”, казва Савчева.

Сделката вече е факт, а българката е ангажирана с друг проект, който разработва цялата компания - стрийминг услугата Disney+. Тя ще стартира през ноември и ще предлага съдържанието на “Дисни”, “Марвел”, “Пиксар”, Star Wars и “Нешънъл джиографик”. “Новата платформа е един от основните приоритети за 2019 г., като очакваме тя да се превърне в сериозен конкурент на Netflix”, казва Савчева.

В България се прибира всяка година. “За мен това е най-емоционалното, най-щастливото време, прекарано с родителите ми, с брат ми и племенничките ми”, категорична е юристката. Тази година завела децата на село, тъй като имат вила в Стара планина. Не пропуснали да се отбият и до Черно море. “Със съпруга ми се качихме на Белмекен, където напълно заредихме батериите”, казва Савчева и допълва: “Знам, че рано или късно ще се завърна в България. Видях много от света, научих много и продължавам да уча”. (Със съкращения)


 

Сподели в
 

Memento mori или „Помни, че си смъртен“. Заглавието е на колективната фотоизложба в рамките на фестивала „Фотофабрика“ в София, част от която е Виолета Апостолова – Лети.

06.07.2020/15:25

Медицинският университет Варна участва в първата Национална среща–семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България, която се проведе в 3 панела в онлайн среда.

05.07.2020/17:15

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

04.07.2020/15:45

Софийска районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство във връзка с публикации в онлайн издания от 02.07.2020 г., съдържащи данни за заплахи срещу журналиста Иво Никодимов.

03.07.2020/18:51

Социалната медия Фейсбук ще дава приоритет на информации, базиращи се на източник от първа ръка и написани от идентифицирани журналисти.

02.07.2020/16:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки