Начало
 
 

Критичните оценки на СБЖ за свободата на словото у нас са чути в Европа

28.10.2019 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Домът на Европа в София

Получено е благодарствено писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

По повод участието на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и на още двама представители на УС на СБЖ в състоял се на 10-11 октомври т.г. дебат в Дома на Европа, инициаторът на срещата - Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет, е изпратила благодарствено писмо до Снежана Тодорова

Дебатът на 10-11 октомври бе посветен на основните права и насърчаването на европейските ценности, като в него бяха поканени да участват представители на гражданското общество, социални партньори и публични власти.

Снежана Тодорова разказа пред сайта на СБЖ, че освен представителите на Съюза в нейно лице и също в лицето на членовете на УС на СБЖ Борислав Костурков и Васил Сотиров, са участвали и Стояна Георгиева - „Медиапул", Асен Йорданов - „Бивол", председателят на  Асоциация на европейските журналисти Ирина Недева, представители на в.”Капитал", АБРО, Фондация „Медийна демокрация" и др.

Чуждестранните представители  са се интересували от ситуацията с медиите у нас, медийната среда, свободата на словото и правата на журналистите. Поканените български участници, включително Снежана Тодорова, са споделили свои мнения и оценки по тези въпроси.

Ето текстът на полученото сега благодарствено писмо:

Уважаема  госпожо Тодорова,

Изказваме Ви най-сърдечна благодарност от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет за ползотворната среща, която имахме възможност да имаме с Вас по време на  неотдавнашното ни посещение в България.

Вашето участие в срещата и подкрепата Ви са много важни за нас, Вие ни помогнахте много да разберем колко е важна ролята на гражданското общество и предизвикателствата, пред които то е изправено в действията си за защита на основните права, както и върховенството на закона във вашата страна.

В скоро време ще публикуваме резюме от впечатленията  на нашата делегация от срещите ни,  както в България, така и в няколко други държави-членки на ЕС, които посетихме. Нашите мнения ще бъдат публикувани в общия  Доклад на Европейския икономически и социален съвет, който  се очаква да излезе в началото на следващата година.  Разбира се, когато пълният текст на Доклада е готов, ще Ви го изпратим.

В заключение още един път искам да подчертая, че за нас беше привилегия да се срещнем с Вас, да разберем вашите усилия и да  споделим мнения за  общите ни действия в  защита на общоевропейските ценности.

Уверяваме Ви, че Вашите послания ще бъдат чути на най-високо европейско равнище.

С най-добри пожелания за бъдеща съвместна дейност. 

Лаура Ерншейн,

от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

Сподели в
 

След феноменалния успех на бестселъра в САЩ и в много други страни, авторът - известният журналист и PR-експерт Максим Бехар - ще раздава автографи и върху българското издание тази вечер от 18.00 ч. в книжарница „Гринуич” в София. Книгата ще бъде представена от проф. Любомир Стойков

21.01.2020/11:30

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

20.01.2020/15:38

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки