Начало
 
 

Критичните оценки на СБЖ за свободата на словото у нас са чути в Европа

28.10.2019 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Домът на Европа в София

Получено е благодарствено писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

По повод участието на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и на още двама представители на УС на СБЖ в състоял се на 10-11 октомври т.г. дебат в Дома на Европа, инициаторът на срещата - Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет, е изпратила благодарствено писмо до Снежана Тодорова

Дебатът на 10-11 октомври бе посветен на основните права и насърчаването на европейските ценности, като в него бяха поканени да участват представители на гражданското общество, социални партньори и публични власти.

Снежана Тодорова разказа пред сайта на СБЖ, че освен представителите на Съюза в нейно лице и също в лицето на членовете на УС на СБЖ Борислав Костурков и Васил Сотиров, са участвали и Стояна Георгиева - „Медиапул", Асен Йорданов - „Бивол", председателят на  Асоциация на европейските журналисти Ирина Недева, представители на в.”Капитал", АБРО, Фондация „Медийна демокрация" и др.

Чуждестранните представители  са се интересували от ситуацията с медиите у нас, медийната среда, свободата на словото и правата на журналистите. Поканените български участници, включително Снежана Тодорова, са споделили свои мнения и оценки по тези въпроси.

Ето текстът на полученото сега благодарствено писмо:

Уважаема  госпожо Тодорова,

Изказваме Ви най-сърдечна благодарност от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет за ползотворната среща, която имахме възможност да имаме с Вас по време на  неотдавнашното ни посещение в България.

Вашето участие в срещата и подкрепата Ви са много важни за нас, Вие ни помогнахте много да разберем колко е важна ролята на гражданското общество и предизвикателствата, пред които то е изправено в действията си за защита на основните права, както и върховенството на закона във вашата страна.

В скоро време ще публикуваме резюме от впечатленията  на нашата делегация от срещите ни,  както в България, така и в няколко други държави-членки на ЕС, които посетихме. Нашите мнения ще бъдат публикувани в общия  Доклад на Европейския икономически и социален съвет, който  се очаква да излезе в началото на следващата година.  Разбира се, когато пълният текст на Доклада е готов, ще Ви го изпратим.

В заключение още един път искам да подчертая, че за нас беше привилегия да се срещнем с Вас, да разберем вашите усилия и да  споделим мнения за  общите ни действия в  защита на общоевропейските ценности.

Уверяваме Ви, че Вашите послания ще бъдат чути на най-високо европейско равнище.

С най-добри пожелания за бъдеща съвместна дейност. 

Лаура Ерншейн,

от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

Сподели в
 

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки