Начало
 
 

Критичните оценки на СБЖ за свободата на словото у нас са чути в Европа

28.10.2019 /15:08 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Домът на Европа в София

Получено е благодарствено писмо до председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

По повод участието на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова и на още двама представители на УС на СБЖ в състоял се на 10-11 октомври т.г. дебат в Дома на Европа, инициаторът на срещата - Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет, е изпратила благодарствено писмо до Снежана Тодорова

Дебатът на 10-11 октомври бе посветен на основните права и насърчаването на европейските ценности, като в него бяха поканени да участват представители на гражданското общество, социални партньори и публични власти.

Снежана Тодорова разказа пред сайта на СБЖ, че освен представителите на Съюза в нейно лице и също в лицето на членовете на УС на СБЖ Борислав Костурков и Васил Сотиров, са участвали и Стояна Георгиева - „Медиапул", Асен Йорданов - „Бивол", председателят на  Асоциация на европейските журналисти Ирина Недева, представители на в.”Капитал", АБРО, Фондация „Медийна демокрация" и др.

Чуждестранните представители  са се интересували от ситуацията с медиите у нас, медийната среда, свободата на словото и правата на журналистите. Поканените български участници, включително Снежана Тодорова, са споделили свои мнения и оценки по тези въпроси.

Ето текстът на полученото сега благодарствено писмо:

Уважаема  госпожо Тодорова,

Изказваме Ви най-сърдечна благодарност от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет за ползотворната среща, която имахме възможност да имаме с Вас по време на  неотдавнашното ни посещение в България.

Вашето участие в срещата и подкрепата Ви са много важни за нас, Вие ни помогнахте много да разберем колко е важна ролята на гражданското общество и предизвикателствата, пред които то е изправено в действията си за защита на основните права, както и върховенството на закона във вашата страна.

В скоро време ще публикуваме резюме от впечатленията  на нашата делегация от срещите ни,  както в България, така и в няколко други държави-членки на ЕС, които посетихме. Нашите мнения ще бъдат публикувани в общия  Доклад на Европейския икономически и социален съвет, който  се очаква да излезе в началото на следващата година.  Разбира се, когато пълният текст на Доклада е готов, ще Ви го изпратим.

В заключение още един път искам да подчертая, че за нас беше привилегия да се срещнем с Вас, да разберем вашите усилия и да  споделим мнения за  общите ни действия в  защита на общоевропейските ценности.

Уверяваме Ви, че Вашите послания ще бъдат чути на най-високо европейско равнище.

С най-добри пожелания за бъдеща съвместна дейност. 

Лаура Ерншейн,

от името на Групата за защита на фундаменталните права и върховенството на закона към Европейския икономически и социален съвет

Сподели в
 

Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените.

12.11.2019/14:15

Представители на 19 медии – вестници, списания, радиа, телевизии, издателства, новинарски и специализирани сайтове, както и членове на СБЖ, премериха сили в 36-ото държавно лично първенство по тенис за журналисти

11.11.2019/15:45

Свалянето на два канала на Българската национална телевизия(БНТ) - БНТ2 и БНТ3, от цифровата платформа на мултиплекса и излъчването им по кабел и сателит е една от мерките за финансовото стабилизиране на обществената медия. Идеята беше съобщена от генералният директор на БНТ Емил Кошлуков по време на дискусия за бъдещето на обществената медия, която се състоя в НДК точно на 60-ия рожден ден на БНТ.

09.11.2019/18:46

Могат да кандидатстват журналисти от 47-те държави членки на Съвета ва Европа. Предвидени са отличия за разследваща журналистика, за репортаж, за коментарно мнение, за иновативен подход, като във всяка категория наградите са по 10 000 евро. Срокът за изпращане на публикации и документи е до 13 декември т.г.

07.11.2019/20:04

Европейската федерация на журналистите организира заключителна конференция на 18 ноември т.г. в Брюксел в рамките на финансиран от ЕС двугодишен проект на тема „Да заглушим омразата“

07.11.2019/17:39

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки