Начало
 
 

„Телефункен" пръв показва в 1940 г. в София телевизия

31.10.2019 /15:25 | Автор : Борис Цветанов | Източник: desant.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Много популярни бяха руските телевизори "Рекорд" от 1958 г.

На пръв поглед за историята на телевизията в България всичко се знае. Тази година дори е изпълнена с юбилеи – 60 години от първите преки предавания на живо, 60 години телевизионна кула, 65 години от първите предавания (главно на филми).

Знаят се ентусиастите, заели се както с работата по телевизионните предавания, така и с полунелегалната разработка на първия български телевизор. Знае се кои са пионерите и кои самозванците, пише авторът в desant.net:

И все пак едно събитие, при това от изключителна важност, остава в дълбока сянка. Това е първата демонстрация на телевизия у нас.

Разбираемо е защо за него не се пише преди 10 ноември 1989 г., но е неразбираемо защо не се пише сега. С изключение на ентусиаста и създател на сайта „Сандъците" Антон Оруш никой не е обелил зъб за едно събитие, състояло се през ноември 1940 г., довело всеки 8-и софиянец да посети изложба в сградата на БИАД – Дома на техниката на столичната улица „Раковски" 108.

Там тогава представители на световната фирма „Телефункен" инсталират 6 телевизионни приемници, на които представят живи картини от случващото се на улицата, където са поставени камери.

Имаме в. „Радио свят"     

50 000 софиянци не вярват на очите си, посещавайки дори по няколко пъти изложбата. Едни отиват на улицата пред камерите, други ги гледат, после се разменят.

Ето и как вестник „Радио свят" от 6 декември с.г. представя събитието: „...показа за първи път в България модерното чудо телевизия. Всяка вечер тълпа пред зданието на БИАД отбелязваше интереса на публиката към демокрацията на направените телевизионни снимания и предавания и филми, както и телевизионния телефон. състояха се и три концерта, които бяха предавани на 6 телевизора".

От дописката става ясно, че освен телевизия германските гости са демонстрирали и видеотелефон, за първи път работил между градове в Германия през 1936 г.

Трябва да отбележим, че изложбата, чийто организатор от наша страна бил радиоинженерът Георги Гетов, имала и благотворителна цел – събрани са 190 282 лева в помощ на бедните през зимата.

В това време редовни телевизионни предавания има в Германия, Франция от 1935 г., Англия от 1936 г., САЩ от 1939 и СССР от 1940.

Германия е най-напред в технологията, като е разработена система за разделителна способност 1029 реда, докато в други страни се стига до 550.

По време на изложбата между български и германски представители се стига до споразумение от лятото на 1941 г. да започне подготовка за изграждането на телевизия и в България.

Започналата война със СССР и използването от германските учени за телевизията предимно за военни цели осуетява договарянето.

Началото  

През 1951 г. ентусиасти от Катедрата по радио техника и физика при Държавната политехника започват работа по предаване образи на разстояние. Първите успехи са от май 1953 г.

На 1 май 1954 г. е осъществено първото официално предаване по безжичен път, а от септември 2 пъти седмично се предават филми, представени от Българска кинематография.

На 7 ноември 1959 г. е осъществено първото външно предаване. Така е официално, но всъщност истински първото предаване е било предишния ден съвместно с румънската телевизия и е предаван футболният мач между „Левски" – София и „Рапид" – Букурещ.

През същата година са излъчени, освен филми, още и 2 естрадни концерта и 2 модни ревюта. Обявявани са от забравените вече истински първи говорители Надежда Минкова и Лили Бонева.

Официално Българската телевизия е открита на 26 декември 1959 г.

Първият български телевизор  

През 1954 г. екип конструктори започва работа в завод „Ворошилов" по създаването на първия български телевизор. Инженерите Апостол Апостолов и Живко Железов са сред създателите му.

Той е демонстриран за първи път през 1958 г. във Военния клуб. Не е имал наименование. Случайна лепенка по него с думата „опера" става негов кръстник.

До тогава в България има само телевизионни приемници, купени от СССР и ГДР. Първите телевизори са стрували колкото 6 средномесечни заплати.

Необяснимо  

Колкото и да търсих, не намерих обяснение защо България не получава никаква подкрепа за развитието на телевизията у нас от СССР. По това време там тя има дълга история и добро развитие.

Първи опити са правени още през 1938 г. с помощта на техника от американската фирма RCA. Производство на приемници има от 1938 г. Първи домашни телевизори се купуват от 1940 г. От 1951 г. в телевизионния ефир вече има ежедневни програми. От 1958 г. вече работят 9 големи предавателни центъра.

Помощ от Франция  

През 1958 г. френската фирма CSF подарява на прохождащата наша телевизия телевизионна кола с 2 камери, телекинкомплекс и предавател 500 вата. Техника пък за Телевизионната кула е закупена от английската фирма RYE.


 

Сподели в
 

Мъжът, играл ролята на посредник в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк, обвини богатия бизнесмен Мариан Кочнер, че е поръчал убийството, предаде АФП.

16.01.2020/15:25

Медиите няма как да премълчават тежките криминални престъпления, но могат да поставят граници при представянето на детайлите.

15.01.2020/15:25

Големите амбиции на Слави Трифонов да направи общественозначима телевизия се сгромолясаха с гръм и трясък. Програмата, която Слави предлага, е достойна за кабеларка, заради което никоя значима звезда не иска да се изявява в ефира й.

13.01.2020/15:25

В милата ни татковина всеки е готов да оплюе и малкото, което сме постигнали. Вместо да се радваме за 9-ото място на Григор, Мико, Алекс Лазаров, Адриан и Алекс Донски, започнахме да се бием кой има право да вдигне байрака най-високо.

12.01.2020/17:15

Кръстина Иванова е гост в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“. Завършила техникум по текстилна техника, учила в Националната спортна академия.

11.01.2020/16:16

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки