Начало
 
 

Зукърбърг финансира филм за цар Борис III

03.11.2019 /18:19 | Източник: bgdnes.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: България Днес

Холивудският режисьор с български корени Тед Кочев е на път да осъществи голямата си мечта - да заснеме филм за живота на цар Борис Трети и спасяването на българските евреи. След години работа по сценария Кочев наскоро е приключил изцяло с работата по текста.

Мечтата на режисьора бе възпрепятствана от липсата на финансиране, но и този проблем вече е решен. Тед е представил сюжета на филма на свои познати в Холивуд, които останали впечатлени. Те изразили желанието си да помогнат на Кочев и дори се учудили, че досега не е направен такъв филм. Във финансирането на проекта ще се включи и един от най-богатите евреи в света, създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, който живее в Ню Йорк. Той се запознал със сценария, много го харесал и почти веднага се включил с дял в направата му.

Всички тези радостни събития окрили режисьора с български корени, че най-накрая ще осъществи този дълго планиран проект.

"Да, има нещо такова за подобен филм, но не съм много наясно. Трябва да питате баща ми." Така отговори в интернет на "България Днес" дъщерята на популярния режисьор - Александра. Самата тя също е режисьор.

След като Тед Кочев успее да събере всички необходими пари, ще започне и същинската работа по заснемането на лентата. За да покаже на цял свят страната ни, Кочев е категоричен, че снимките ще се заснемат на българска земя, а не в САЩ. Режисьорът е планирал дори голяма част от ролите да се играят от български актьори. С някои от тях той се е запознал при идването си в страната през 2017 година.

През април той стана на 88 години, но все още има желание да твори и планува и други филми.

Идеята за пресъздаването на живота на Борис Трети се върти в главата на Кочев повече от 40 години, но до този момент той така и не успяваше да я реализира. Режисьорът живо се интересува от събитията през 30-те и 40-те години на миналия век и остава поразен от подвига на цар Борис Трети. Владетелят се опълчва на могъща Германия и отказва да изсели както българските, така и много чужди евреи, които се укриват у нас, с което ги спасява от сигурна смърт. Усетът на Кочев го уверява, че от тази история ще излезе страхотен филм, и в продължение на години той подготвя сценария за лентата. Освен за качествени продукции режисьорът на "Рамбо" има вкус и за предмети на изкуството. Притежател е на две скулптури на Роден - едната е на Нарцис в момента, в който се превръща в цвете, а другата е бюст на любимия му писател Балзак. С тях се сдобил в Лос Анджелис, и то на доста прилична цена, която в момента е в пъти по-висока. Кочев има и картини на Моне, както и на други артисти от XIX век.

Животът на Тед е изпълнен не само с филми и предмети на изкуството, но и с премеждия. Едва не си отива от този свят още на 2 години. С родителите му, емигранти в Канада, живеели изключително бедно. Нямали пари за дърва, не разполагали с много одеяла, с които да се топлят. Една зима температурата паднала до минус 40 и тялото на малкия Тед посиняло, а дишането се затруднило. Баща му извикал лекар, също българин. Чичо му Георги отсякъл два смърча от парка, независимо че за такова нещо можели да го арестуват. С дърветата запалил чугунената печка и сложил да се вари вода. Докторът премерил температурата на Кочев - 28,9 градуса. Едва два градуса го делели от смъртта. Докторът се стреснал, че детето има хипотермия, и веднага го топнал в почти врялата вода. От шока, в който бъдещият режисьор изпаднал, казал първите си думи в живота: "Мама ви мръсна". И оцелял. Освен беднотията от детството си Кочев няма да забрави боя, който е ял. И двамата му родители много го шамарели, като татко му го удрял с колан. "Аз много страдах от това. Винаги съм си мислил: как може да те удря някой, който те обича. Съвсем логично си правех извода, че ме удрят, защото не ме обичат. И това те кара да ставаш враждебен към любовта", споделя в последното си интервю за вестника Кочев. Преди години си обещал, че никога няма да посегне на своите деца, които са общо пет. Но един ден нарушил обещанието си и ударил шамар на най-малкия си син. Изпитал толкова силна вина, че плакал три дни, а след това тръгнал на психоаналитик. Днес е горд с всяко едно от децата си.

м.л.

Сподели в
 

На 25 ноември от 14 часа ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков ще открие паметна плоча на напусналия ни миналата година проф. Александър Федотов. Церемонията ще се състои в Центъра по източни езици и култури.

18.11.2019/21:14

Постановката на режисьора Стоян Радев може да бъд гледана на 21 и 22 ноември т.г. от 19.00 ч. На сцената ще се съберат заедно Дони, Иван Налбантов, Елена Райнова, Евелин Костова, Гергана Плетньова, Георги Къркеланов и други ярки изпълнители

18.11.2019/19:40

Георги Пирински, главен редактор на основаното още от Димитър Благоев „дебело” списание, обеща такива обсъждания да се провеждат периодично, за да се избистря посоката на общественото развитие

16.11.2019/20:54

Общо 41 държави ще се включат в песенния телевизионен конкурс „Евровизия”, който ще се проведе в нидерландския град Ротердам през май 2020 г.

16.11.2019/18:55

Днес с тържествена церемония на пл. „Свобода” в Плевен бе открит дългоочакваният паметник „Героите на Дойран”, с който се увековечава подвигът на Девета плевенска пехотна дивизия от Първата световна война.

16.11.2019/18:51

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 65 гости

Бързи връзки