Начало
 
 

Зукърбърг финансира филм за цар Борис III

03.11.2019 /18:19 | Източник: bgdnes.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: България Днес

Холивудският режисьор с български корени Тед Кочев е на път да осъществи голямата си мечта - да заснеме филм за живота на цар Борис Трети и спасяването на българските евреи. След години работа по сценария Кочев наскоро е приключил изцяло с работата по текста.

Мечтата на режисьора бе възпрепятствана от липсата на финансиране, но и този проблем вече е решен. Тед е представил сюжета на филма на свои познати в Холивуд, които останали впечатлени. Те изразили желанието си да помогнат на Кочев и дори се учудили, че досега не е направен такъв филм. Във финансирането на проекта ще се включи и един от най-богатите евреи в света, създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, който живее в Ню Йорк. Той се запознал със сценария, много го харесал и почти веднага се включил с дял в направата му.

Всички тези радостни събития окрили режисьора с български корени, че най-накрая ще осъществи този дълго планиран проект.

"Да, има нещо такова за подобен филм, но не съм много наясно. Трябва да питате баща ми." Така отговори в интернет на "България Днес" дъщерята на популярния режисьор - Александра. Самата тя също е режисьор.

След като Тед Кочев успее да събере всички необходими пари, ще започне и същинската работа по заснемането на лентата. За да покаже на цял свят страната ни, Кочев е категоричен, че снимките ще се заснемат на българска земя, а не в САЩ. Режисьорът е планирал дори голяма част от ролите да се играят от български актьори. С някои от тях той се е запознал при идването си в страната през 2017 година.

През април той стана на 88 години, но все още има желание да твори и планува и други филми.

Идеята за пресъздаването на живота на Борис Трети се върти в главата на Кочев повече от 40 години, но до този момент той така и не успяваше да я реализира. Режисьорът живо се интересува от събитията през 30-те и 40-те години на миналия век и остава поразен от подвига на цар Борис Трети. Владетелят се опълчва на могъща Германия и отказва да изсели както българските, така и много чужди евреи, които се укриват у нас, с което ги спасява от сигурна смърт. Усетът на Кочев го уверява, че от тази история ще излезе страхотен филм, и в продължение на години той подготвя сценария за лентата. Освен за качествени продукции режисьорът на "Рамбо" има вкус и за предмети на изкуството. Притежател е на две скулптури на Роден - едната е на Нарцис в момента, в който се превръща в цвете, а другата е бюст на любимия му писател Балзак. С тях се сдобил в Лос Анджелис, и то на доста прилична цена, която в момента е в пъти по-висока. Кочев има и картини на Моне, както и на други артисти от XIX век.

Животът на Тед е изпълнен не само с филми и предмети на изкуството, но и с премеждия. Едва не си отива от този свят още на 2 години. С родителите му, емигранти в Канада, живеели изключително бедно. Нямали пари за дърва, не разполагали с много одеяла, с които да се топлят. Една зима температурата паднала до минус 40 и тялото на малкия Тед посиняло, а дишането се затруднило. Баща му извикал лекар, също българин. Чичо му Георги отсякъл два смърча от парка, независимо че за такова нещо можели да го арестуват. С дърветата запалил чугунената печка и сложил да се вари вода. Докторът премерил температурата на Кочев - 28,9 градуса. Едва два градуса го делели от смъртта. Докторът се стреснал, че детето има хипотермия, и веднага го топнал в почти врялата вода. От шока, в който бъдещият режисьор изпаднал, казал първите си думи в живота: "Мама ви мръсна". И оцелял. Освен беднотията от детството си Кочев няма да забрави боя, който е ял. И двамата му родители много го шамарели, като татко му го удрял с колан. "Аз много страдах от това. Винаги съм си мислил: как може да те удря някой, който те обича. Съвсем логично си правех извода, че ме удрят, защото не ме обичат. И това те кара да ставаш враждебен към любовта", споделя в последното си интервю за вестника Кочев. Преди години си обещал, че никога няма да посегне на своите деца, които са общо пет. Но един ден нарушил обещанието си и ударил шамар на най-малкия си син. Изпитал толкова силна вина, че плакал три дни, а след това тръгнал на психоаналитик. Днес е горд с всяко едно от децата си.

м.л.

Сподели в
 

По повод Международния ден на детето, 1 юни, входът в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къщата музей „Цар Освободител Александър II” ще бъде безплатен за деца и ученици до 18 години.

29.05.2020/19:37

Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) ще използва мачовете при закрити врата като тестово поле за иновационни технологии в телевизионното излъчване, обяви заместник комисионерът Бил Дейли.

28.05.2020/16:52

Тези дни се навършиха 2 години от кончината на големия български художник Светлин Русев. Прrживе Русев подари на родния Плевен ценнатата си сбирка изобразително изкуство от цял свят.

27.05.2020/17:37

Шоуто на "Евровизия" "Europe Shine a Light", което се състоя на 16 май вместо финала на песенния конкурс, е било проследено от 73 млн. зрители, съобщиха холандските организатори на мероприятието.

27.05.2020/14:05

След дългите месеци на раздяла със зрителите Театър „Българска армия" отваря врати с хитови комедийни заглавия. В знак на благодарност за търпението, доверието и любовта на публиката, трупата на театъра обещава истински маратон от усмивки, опустошително забавление и невероятни емоции.

26.05.2020/18:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки