Армела Красничи: Автоцензурата вреди на журналистите

06.11.2019 /16:52 | Автор : Николай Станоев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Армела Красничи е давала и по-рано интервю за БТА

Албанската телеграфна агенция (АТА) съществува от независимостта на страната през 1912 г., казва в интервю за БТА Армела Красничи, генерален директор на АТА, и допълва:

Агенцията е преживяла своите върхове и спадове, но винаги сме казвали истината и затова името Албанска телеграфна агенция е утвърдена марка в Албания.

За себе си мога да кажа, че бях репортер в продължение на 15 години, а след това съм заемала директорски постове в телевизии и в други медии - кариера, заради която бях избрана за директор на АТА.

Кои са основните предизвикателства пред медиите в наши дни, в Европа и в Албания?  

Главният проблем, пред който медиите са изправени днес, са фалшивите новини, защото те се разпространяват страшно много. В Албания, например, има 700 интернет портала и никой не знае кои са техните собственици. В Албания дори има една шега: "Какъв журналист сте, ако нямате собствен портал?".

Това обаче не е само албански проблем. Навсякъде по света всеки може да направи свой интернет портал и да разпространява новини. Проблемът навсякъде е, че фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истината, която се губи сред тях.

Затова нашата професия е изправена пред едно ново предизвикателство - да бъде по-професионална. И информационните агенции имат тази роля и затова те оцеляха в тази истинска медийна буря - защото те са много професионални.

Може би понякога ние сме по-бавни, но това е така, тъй като правим компромис с бързината в името на професионализма, истината и безпристрастността.

Социалните медии и новите технологии откриват нови възможности пред медиите. Какво е вашето мнение по въпроса?  

Всеки може да бъде репортер в наши дни. Но, вие знаете, ние трябва да проверяваме всичко. Защото всеки може да съобщава новини с предаване на живо.

Като журналисти обаче ние сме длъжни да видим и двете страни на една история, а не само едната. Виждам този тип грешка навсякъде - да бъде показвана само едната гледна точка. Това не трябва да е така, журналистите трябва да показваме всички страни на съответната история.

Медийната собственост е своеобразен проблем, особено тук, на Балканите. Как той се отразява върху професионализма?   

Вярвам в професионализма, в образованието на журналистите. Тъй като няма значение кой е собственикът на съответната агенция, телевизия или радио. Много по-важно е доколко съответният човек е професионалист.

Защото ако даден журналист напише добра статия, никой няма да каже: "Няма да публикувам това". Собствеността няма значение. Парите за някои информационни агенции идват от държавата, други имат други източници на финансиране.

Винаги обаче има интерес да бъдат дадени тези пари. Но журналистите никога не трябва да прибягват до автоцензура. Тя е нещо, което много вреди на нашата професия.  

Оптимист ли сте за професионалните медии в Албания?  

Албания, в частност, се опитва да започне преговори за присъединяване към ЕС. Ние виждаме в ЕС наша звезда, към която се стремим. Затова аз мисля, че цялата тази буря със социалните медии ще се успокои и само добрите, професионалните и достойните за доверие медии ще оцелеят в тази буря. 

Свързани:   Армела Красничи: Най-важното е читателите да ни вярват

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:
Дата: 14.12.2018


 

Сподели в
 

„Обществените медии са поставени под зависимост от управляващите. От БСП предвидихме в нашият законопроект обществените медии да бъдат финансирани от фонд, който е приет отдавна, но за съжаление към този момент не съществува.

12.12.2019/16:52

Журналистът Мохамед Халаф представи книгата си "Фауда. Колапсът на Близкия изток". Това е сборник от статии, писани от известния наблюдател на процесите в Близкия изток.

11.12.2019/18:53

Разказът на журналистката Наталия Бояджиева ще поведе сред "Лицата на Филипините" читателите и в Добрич, съобщават от регионалната библиотека "Дора Габе" за предстоящото представяне на книгата на 12 декември.

10.12.2019/16:52

Малтийският премиер Джоузеф Мускат пристигна в Рим на международната конференция "Средиземноморски диалог", но не се появи на форума, предаде ТАСС, цитирайки организаторите на конференцията.

08.12.2019/18:52

Спортни журналсти в страната имат последна възможност да дадат своя вот в категориите "Спортист на годината", "Отбор на годината" и "Спортист с увреждания на годината" и да определят новите носители на най-престижните спортни статуетки в страната.

07.12.2019/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки