Армела Красничи: Автоцензурата вреди на журналистите

06.11.2019 /16:52 | Автор : Николай Станоев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Армела Красничи е давала и по-рано интервю за БТА

Албанската телеграфна агенция (АТА) съществува от независимостта на страната през 1912 г., казва в интервю за БТА Армела Красничи, генерален директор на АТА, и допълва:

Агенцията е преживяла своите върхове и спадове, но винаги сме казвали истината и затова името Албанска телеграфна агенция е утвърдена марка в Албания.

За себе си мога да кажа, че бях репортер в продължение на 15 години, а след това съм заемала директорски постове в телевизии и в други медии - кариера, заради която бях избрана за директор на АТА.

Кои са основните предизвикателства пред медиите в наши дни, в Европа и в Албания?  

Главният проблем, пред който медиите са изправени днес, са фалшивите новини, защото те се разпространяват страшно много. В Албания, например, има 700 интернет портала и никой не знае кои са техните собственици. В Албания дори има една шега: "Какъв журналист сте, ако нямате собствен портал?".

Това обаче не е само албански проблем. Навсякъде по света всеки може да направи свой интернет портал и да разпространява новини. Проблемът навсякъде е, че фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истината, която се губи сред тях.

Затова нашата професия е изправена пред едно ново предизвикателство - да бъде по-професионална. И информационните агенции имат тази роля и затова те оцеляха в тази истинска медийна буря - защото те са много професионални.

Може би понякога ние сме по-бавни, но това е така, тъй като правим компромис с бързината в името на професионализма, истината и безпристрастността.

Социалните медии и новите технологии откриват нови възможности пред медиите. Какво е вашето мнение по въпроса?  

Всеки може да бъде репортер в наши дни. Но, вие знаете, ние трябва да проверяваме всичко. Защото всеки може да съобщава новини с предаване на живо.

Като журналисти обаче ние сме длъжни да видим и двете страни на една история, а не само едната. Виждам този тип грешка навсякъде - да бъде показвана само едната гледна точка. Това не трябва да е така, журналистите трябва да показваме всички страни на съответната история.

Медийната собственост е своеобразен проблем, особено тук, на Балканите. Как той се отразява върху професионализма?   

Вярвам в професионализма, в образованието на журналистите. Тъй като няма значение кой е собственикът на съответната агенция, телевизия или радио. Много по-важно е доколко съответният човек е професионалист.

Защото ако даден журналист напише добра статия, никой няма да каже: "Няма да публикувам това". Собствеността няма значение. Парите за някои информационни агенции идват от държавата, други имат други източници на финансиране.

Винаги обаче има интерес да бъдат дадени тези пари. Но журналистите никога не трябва да прибягват до автоцензура. Тя е нещо, което много вреди на нашата професия.  

Оптимист ли сте за професионалните медии в Албания?  

Албания, в частност, се опитва да започне преговори за присъединяване към ЕС. Ние виждаме в ЕС наша звезда, към която се стремим. Затова аз мисля, че цялата тази буря със социалните медии ще се успокои и само добрите, професионалните и достойните за доверие медии ще оцелеят в тази буря. 

Свързани:   Армела Красничи: Най-важното е читателите да ни вярват

Голям проблем ли представляват фалшивите новини във Вашата агенция, пита авторката на БТА в интервю Армела Красничи, генерална директорка на Албанската информационна агенция (АТА), която отговаря:
Дата: 14.12.2018


 

Сподели в
 

Фантасмагория е футболните клубове сами да продават телевизионните си права, заяви собственикът на Лудогорец и на Нова броудкастинг груп Кирил Домусчиев.

10.07.2020/16:51

Новият Надзорен съвет на Facebook, който има за цел да поддържа контрола над публикациите в социалната мрежа, обяви, че няма да започне работа до по-късно тази година, пише CNBC.

09.07.2020/15:25

Британската медийна група Рийч (Reach), собственик на таблоидите "Дейли мирър" и "Дейли експрес", планира да съкрати персонала си с 12 процента или около 550 работни места, предаде Ройтерс.

08.07.2020/16:53

Гръцкото правителство отпуска 20 млн. евро за национално отговорните медии, които по време на пандемията призоваваха гражданите да останат по домовете си и да спазват ограничителните мерки.

07.07.2020/16:52

Memento mori или „Помни, че си смъртен“. Заглавието е на колективната фотоизложба в рамките на фестивала „Фотофабрика“ в София, част от която е Виолета Апостолова – Лети.

06.07.2020/15:25

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки