Форум на ОССЕ в Москва за свободата и сигурността на медиите

07.11.2019 /15:42 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СЖР/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Москва беше домакин на конференцията „Свободата на медиите и сигурността на журналистите в Русия и в региона на ОССЕ: предизвикателства и възможности в епохата на цифровите технологии“.

В представителния международен форум взеха участие известни журналисти, високопоставени чиновници, лидери на обществени организации, представители на социалните мрежи и блогъри.

Сред основните разисквани теми бяха свободата на словото и плурализма в руските медии и тези на територията на ОССЕ, сигурността на журналистите, фалшивите новини и медийната дезинформация, както и саморегулацията на медиите. От особено значение,според участниците, е проблемът със сигурността на журналистите и свободата на медиите да бъдат критични и безкомпромисни.

По данни на председателя на Съюза на журналистите на Русия (СЖР) Владимир Соловьов, след като през май заработи Центърът за специализиран мониторингq в него са постъпили над 300 случая за нарушаване правата на журналистите, като най-много са отбелязани арести на журналисти, което се определя като възпрепятстване на професионалната им работа.

Владимир Генадиевич заяви, че оглавяваната от него организация твърдо се противопоставя срещу повишаването на глобите и ограничителните мерки за чуждестранните медии. Има опасност глобите, които налагат за нарушаване на изборното законодателство, да нараснат сто пъти, смята председателят на СЖР, като от 30 хиляди да достигнат до 3,4 милиона рубли.

Соловьов отбеляза, че очаква до края на годината  да заработи и регистърът за фалшиви новини на Роскомнадзор. Ведомството има намерение да пусне на своя сайт отворен списък на издания,интернет общности и лица, които редовно участват в разпространението на фалшиви новини. А през декември СЖР ще пусне своя сайт банер, в който ще бъдат публикувани най-отявлените нарушители, които са и най-често наказвани за разпространяване на фейк нюз.  

Потвърждение, че най-острият проблем несамо за Русия, но и за много други страни, които се водят като образец за демокрация и свобода, е сигурността на журналистите и медиите, се оказаха многото изказвания на форума по посочената тема.

Мнозина припомниха, че тя е била актуална още на миналогодишния форум, организиран от ОССЕ в Киев, на който не бяха допуснати руски журналисти, в това число и Евгений Примаков – младши, който дори имаше доклад. Но тогава Москва не отвърна с огледални мерки, както и на сегашния форум. Според Мария Захарова акредитацията за сегашната конференция е била напълно открита и без да се ограничават желаещите да участват в нея.

Във форума участваха Арлем Дезир, отговарящ в ОССЕ за свободата на медиите, и дипломат № 1на Русия Сергей Лавров. От изказването му стана ясно, че

руската страна няма намерение да въвежда ограничения за чуждестранните медии,

като бе подчертано, че това се отнася и до медийната компания Deutsche Welle,която некоректно си позволи лятото да изкаже информационна подкрепа на протестите в Москва, предшестващи местните избори, което беше определено като намеса на медиите във вътрешните работи на страната.  

„Едно е да отразяваш дадено събитие, а друго да участваш в подготовката му, което не е работа на медиите“ – каза Сергей Лавров. Той подчерта също, че МВнР не споделя инициативата на Държавната Дума за отказ да акредитира редица чуждестранни медии, включително и немският медиен концерн.

Според Лавров нарушаването на правата на представители на руските медии в страните от ОССЕ се извършва като част от кампанията за ограничаването на руския език в света, на което правозащитниците трябва да обърнат внимание в полза защитата на уникалната руска идентичност. А на ограничаването и възпрепятстването на работата на руските медии, какъвто е случаят в Украйна, вече се гледа като на политическа цензура в ХХІ век.

Беше отделено особено внимание на ролята на ОССЕ и лично на Арлем Дезир за освобождаването на арестуваните в Украйна руски журналисти. Особен интерес предизвика и участието на изпълнителния директор на МИА „Русия днес“ Кирил Вишински, който неотдавна беше пуснат от затвора и се завърна в Русия.

От изявлението на Арлем Дезир стана ясно, че в ОССЕ са определили неговото съдебно дело от особен характер. „За нас делото и освобождаването на Кирил Вишински са особени, тъй като там са участвали две страни на ОССЕ“ – заяви на конференцията Дезир. Руският журналист предаде на представителя на ОССЕ списък на задържаните в Киев журналисти, както и такъв, включващ медиите, на които Украйна отказва акредитация, „сваляни от влаковете и лишавани от визи“.

А шефът на Роскомнадзор Александър Жаров препоръча ОССЕ да организира всяка година на своя територия обсъждане по тази толкова наболяла и важна тема. „Смятам, че ако всяка година се провежда активен диалог на територията на ОССЕ за свободата на словото и плурализма на медиите, би било идеално“ – е убеден Жаров. Той заяви,че ведомството, което оглавява, е констатирало, че постепенно започва да намалява броят на законодателните нарушения спрямо работата на руските медии. И ако преди те са били 6,5 хиляди, през 2018-та са 3 хиляди, а за тази година много по-малко.               

Снимки Анвар Галеев и Владимир Соловьов

Сподели в
 

Онлайн атаки, политически тормоз, съдебни спорове, завладени медии. Журналистиката е под натиск в Централна и Източна Европа. Това се казва в нов доклад на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към Оксфордския университет, публикуван в сряда.

22.01.2020/14:45

Намгай Зам е сред най-разпознаваемите журналисти и бивша водеща в държавната телевизия BBS (Bhutan Broadcasting Service) в Бутан. Делото, заведено срещу нея от влиятелен бизнесмен, привлече международното внимание.

21.01.2020/10:00

British Broadcasting Corp. (BBC) обяви, че това лято Тони Хол ще се оттегли от поста си на генерален директор след седем години на него, пише Bloomberg. На председателя на BBC Дейвид Клементи се пада отговорността да избере негов наследник заедно с борда на медията.

20.01.2020/17:30

За една година президентът е удвоил броя на неверните или подвеждащи твърдения.Президентът на САЩ Доналд Тръмп е излъгал или е подвел повече от 16200 пъти, откакто пое управлението на страната преди 3 години, пише "Вашингтон пост".

20.01.2020/16:48

Вестникът е подбрал "най-доброто" от умереното и от прогресивното крила на Демократическата партия

20.01.2020/13:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки