Начало
 
 

Хартиените издания подобряват връзката с читателя

08.11.2019 /12:00 | Автор : Чаймай Самир | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Избирай между двата вида медии

Ако поколението Y убива печата, дали родените след 95-а година ще го съживят? Поколението Z - родените през периода 1995 - 2012 г., са израснали със социалните медии и технологии и не познават света без тях.

Te се превръщат в най-многобройните потребители към 2020 г. и изглеждат имунизирани срещу всеки опит за реклама, защото тя ги обгръща отвсякъде. "Какво означава това за издателския свят?", пита се в. "24 часа"

В поредица от 3 статии "Ройтерс общество" изследва настоящето състояние и бъдещето на печата - от връзката му с поколението Z и възприемането на печата от интернет гигантите, до увеличаването на приходите, развиващите се пазари и неговата сила.

Между 2011 г. и 2018 г. вестникарската индустрия в САЩ се сви с около 4,5 млрд. долара. Докато в уважаваните издания като The New York Times и The Washington Post има много уволнения, по-малки медийни групи направо спират хартиените си издания.

Други обновяват стратегиите си   

И това дава положителни резултати. Оказва се, че въпреки бурното развитие на дигиталния свят все още съществува силно усещане, че печатът е ценен - особено за поколението Z. През 2018 г. The New York Times отбелязва, че се появяват все повече нови печатни издания - често под формата на списания за храна. Забележително е, че повечето от основателите им са на възраст между 20 и 30 години. 

Последните няколко години носят със себе си нови, кратки и завладяващи заглавия, създадени от млади редактори, които разпалват наново страстта на аудиторията към печата.

Брандовете обръщат все повече внимание на това и се състезават в използването на маркетингови възможности, свързани с мастилото. 

"Добрата новина за печатните списания е, че тяхната достоверност служи за ореол на онлайн версиите им, което им дава предимство пред конкурентите, базирани единствено в интернет. Хората може да си купуват по-малко списания, но все пак ги асоциират с качество и сигурност", пише в блога Dead Tree Edition представител на издателския бранш.

В свят, в който почти всеки може да бъде "издател" и да публикува фалшиви новини, аудиторията все по-често поставя под съмнение информационните източници.

Студентите предпочитат вестниците 

Що се отнася до достоверността на информацията, поколението Z се доверява повече на печатни издания, отколкото на други медии. Това става ясно от проучване, поръчано от медийната компания MNI Targeted Media, за да придобие повече представа за потреблението в медиите на въпросното поколение.

За целта анкетират студенти в най-големите университети. Резултатите сочат, че 83% от тях предпочитат вестниците за достоверна информация и съдържание, а 34% - списания. Всъщност поколението Z далеч не е изоставило материалните издания.

Младите потребители са наясно, че печатните издания не следват едни и същи правила със социалните мрежи и блоговете. В интернет бързината надцаква проверката на фактите, редакцията и усъвършенстването - всички необходими процеси преди материал да се появи в печатно издание.

Тъй като поколението Z е израснало с технологиите, то изглежда цени значимостта на печата като начин да избяга от дигиталния шум, в който живее. Всъщност и според проучване на MNI 61% от представителите на тази генерация смятат, че техните връстници биха се възползвали от това изключване все повече.

Печатът е нещо осезаемо и истинско  

Тери Уайт, главен редактор на кино списанието Empire от Bauer Media Group, казва: "Дигиталното пространство е забързано, шумно, претъпкано с пейзажи на блогъри, инфлуенсъри, журналисти, редактори, писатели, маркетолози, които викат в празнотата, като гласовете им изплуват или не в зависимост от SEO или алгоритмите".

И добавя: "Интимността е ненадмината", когато читателите държат печатно издание в ръцете си, "се създава дълбока и въздействаща връзка". "В този все по-дигитализиран свят не можете да си представите колко хора искат просто да изпитат нещо истинско".

Печатът не е заместител на цифровия живот на генерацията Z, а служи като допълнение. И поколението Y (родените между 1980 и 1994 г., познати още като Милениали), и това на родените след 1995 г. се обръщат към списанията, защото знаят, че те предлагат различно изживяване от това, на което са свикнали.

Мнозина всъщност наричат поколението Z "многоканално" - издателите трябва да боравят с комбинация от подходи за печатен и дигитален маркетинг, за да привлекат тази аудитория.

Медийните компании могат да използват хартията, за да подобрят връзката с читателите си. А след това ще стане ясно и как печатът може да помогне в борбата с дигиталните реклами. (Със съкращения)  

----
*Статията е част от поредица на Reuters Community. Превод: Зорница Йосифова - бел. ред.


 

Сподели в
 

Когато излезе първият том на "Гневни хроники", написах: "Стиснете ръката на Борис Данков за дързостта му да събере в томче публицистиката си в "Дума".

18.11.2019/12:00

Волен Сидеров е журналист, политик и лидер на крайнодясната националистическа партия „Атака”. Препоръката на Чърчил, че журналистиката е хубава професия, стига да знаеш кога да я напуснеш, като че ли не се отнася за него.

17.11.2019/12:27

Преди седмица ръководството на БНТ спря разследващата журналистка Валя Ахчиева от участие в предаването на Люба Кулезич по телевизия „Евроком”, където тя бе поканена да говори за работата си.

15.11.2019/12:00

Със заповед на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов е създадена работна група, която да обсъди и предложи промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

14.11.2019/16:51

Острата реакция на Рафаел Надал спрямо журналист на пресконференция в Лондон получи голям отзвук. Матадора се ядоса на въпрос за личния си живот, а вече е има официално становище и от отсрещната страна.

13.11.2019/12:00

 Представяме ви

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Позволете ми да започна с едно отклонение… Казват, спомените са като броеница – всяко зърно води до друго. Навярно е така, щом едно вълнуващо събитие като представянето на книгата на Йосиф Давидов събуди много, а те се занизаха нататък…За достойнствата на автора й и представянето на „Репортер от Миналото време” сайтът на СБЖ разказа подробно, но то неочаквано събуди у мен, ярко и живо, една мадридска среща с десетилетна давност. Тя допълни казаното и чутото с нещо важно от личността на автора, което, мисля, си заслужава да споделя…

01.11.2019 /01:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В София в Меката на книгите „Гринуич“ се състоя премиерата на появилата се на български език книга "Мостът на тайните. Дипломатически роман" на известния руски журналист Сергей Гризунов, дело на издателство „Слънце“ и Надя Кабакчиева.

18.10.2019 /19:36 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През декември ще отбележим 110 г.от рождението на един от най-силно обичаните и най-силно „забравяни“ поети - Никола Вапцаров. Едно име, което кара мнозина да се гордеят, че в българската литература имаме такъв световен поет, а други, дали от незнание или от някакви други свои си съображения, да захвърлят стихосбирката му в кошчетата за боклук.

16.10.2019 /19:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

В Хасково излезе юбилеен вестник по случай 140-годишнината от рождението на Александър Паскалев (1879 - 1946) - основател на модерното книгоиздаване в България.

02.11.2019 /17:43 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое поздравително писмо по повод Деня на будителите ръководството на МФЖ приветства усилията и инициативите на СБЖ в защита на професионалните и социални права на българските журналисти.

03.11.2019 /20:40

Традициите са за това, да се спазват – казват мъдрите хора. И СБЖ никога не им е изневерявал. Така стана и в Деня на народните будители и празника на българската журналистика. Верен на традицията, Съюзът връчи своите годишни награди на най-добрите в журналистическото войнство. Клуб „Журналист“ се оказа тесен за всички, които обичат своята професия и ценят колегите,които са отличени за своя труд.

02.11.2019 /22:36

Участниците в протеста „Не убивайте журналистиката в България!”, свикан от СБЖ навръх Деня на народните будители и Деня на българската журналистика, настояха в НС най-после да бъде даден ход на предложениаята на Съюза за законодателни промени в защита на свободата на словото и на правата на журналистите

01.11.2019 /16:28

 Мнения

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

Интерпретациите за българската промяна на 10 ноември три десетилетия по-късно може да са всякакви, но всичко все опира до разпределението на порциите на несвършващите тайни вечери. Където залог са и медиите. Когато самите медии са минали през мътна приватизация, естествено е, че посочените за техни собственици не са мотивирани да разобличават други подобни сделки в държавен и наддържавен мащаб.

10.11.2019 /20:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки