Начало
 
 

Хартиените издания подобряват връзката с читателя

08.11.2019 /12:00 | Автор : Чаймай Самир | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Избирай между двата вида медии

Ако поколението Y убива печата, дали родените след 95-а година ще го съживят? Поколението Z - родените през периода 1995 - 2012 г., са израснали със социалните медии и технологии и не познават света без тях.

Te се превръщат в най-многобройните потребители към 2020 г. и изглеждат имунизирани срещу всеки опит за реклама, защото тя ги обгръща отвсякъде. "Какво означава това за издателския свят?", пита се в. "24 часа"

В поредица от 3 статии "Ройтерс общество" изследва настоящето състояние и бъдещето на печата - от връзката му с поколението Z и възприемането на печата от интернет гигантите, до увеличаването на приходите, развиващите се пазари и неговата сила.

Между 2011 г. и 2018 г. вестникарската индустрия в САЩ се сви с около 4,5 млрд. долара. Докато в уважаваните издания като The New York Times и The Washington Post има много уволнения, по-малки медийни групи направо спират хартиените си издания.

Други обновяват стратегиите си   

И това дава положителни резултати. Оказва се, че въпреки бурното развитие на дигиталния свят все още съществува силно усещане, че печатът е ценен - особено за поколението Z. През 2018 г. The New York Times отбелязва, че се появяват все повече нови печатни издания - често под формата на списания за храна. Забележително е, че повечето от основателите им са на възраст между 20 и 30 години. 

Последните няколко години носят със себе си нови, кратки и завладяващи заглавия, създадени от млади редактори, които разпалват наново страстта на аудиторията към печата.

Брандовете обръщат все повече внимание на това и се състезават в използването на маркетингови възможности, свързани с мастилото. 

"Добрата новина за печатните списания е, че тяхната достоверност служи за ореол на онлайн версиите им, което им дава предимство пред конкурентите, базирани единствено в интернет. Хората може да си купуват по-малко списания, но все пак ги асоциират с качество и сигурност", пише в блога Dead Tree Edition представител на издателския бранш.

В свят, в който почти всеки може да бъде "издател" и да публикува фалшиви новини, аудиторията все по-често поставя под съмнение информационните източници.

Студентите предпочитат вестниците 

Що се отнася до достоверността на информацията, поколението Z се доверява повече на печатни издания, отколкото на други медии. Това става ясно от проучване, поръчано от медийната компания MNI Targeted Media, за да придобие повече представа за потреблението в медиите на въпросното поколение.

За целта анкетират студенти в най-големите университети. Резултатите сочат, че 83% от тях предпочитат вестниците за достоверна информация и съдържание, а 34% - списания. Всъщност поколението Z далеч не е изоставило материалните издания.

Младите потребители са наясно, че печатните издания не следват едни и същи правила със социалните мрежи и блоговете. В интернет бързината надцаква проверката на фактите, редакцията и усъвършенстването - всички необходими процеси преди материал да се появи в печатно издание.

Тъй като поколението Z е израснало с технологиите, то изглежда цени значимостта на печата като начин да избяга от дигиталния шум, в който живее. Всъщност и според проучване на MNI 61% от представителите на тази генерация смятат, че техните връстници биха се възползвали от това изключване все повече.

Печатът е нещо осезаемо и истинско  

Тери Уайт, главен редактор на кино списанието Empire от Bauer Media Group, казва: "Дигиталното пространство е забързано, шумно, претъпкано с пейзажи на блогъри, инфлуенсъри, журналисти, редактори, писатели, маркетолози, които викат в празнотата, като гласовете им изплуват или не в зависимост от SEO или алгоритмите".

И добавя: "Интимността е ненадмината", когато читателите държат печатно издание в ръцете си, "се създава дълбока и въздействаща връзка". "В този все по-дигитализиран свят не можете да си представите колко хора искат просто да изпитат нещо истинско".

Печатът не е заместител на цифровия живот на генерацията Z, а служи като допълнение. И поколението Y (родените между 1980 и 1994 г., познати още като Милениали), и това на родените след 1995 г. се обръщат към списанията, защото знаят, че те предлагат различно изживяване от това, на което са свикнали.

Мнозина всъщност наричат поколението Z "многоканално" - издателите трябва да боравят с комбинация от подходи за печатен и дигитален маркетинг, за да привлекат тази аудитория.

Медийните компании могат да използват хартията, за да подобрят връзката с читателите си. А след това ще стане ясно и как печатът може да помогне в борбата с дигиталните реклами. (Със съкращения)  

----
*Статията е част от поредица на Reuters Community. Превод: Зорница Йосифова - бел. ред.


 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 32 гости

Бързи връзки