Георги Лозанов коментира телевизията на Слави Трифонов

10.11.2019 /17:15 | Автор : Рени Никифорова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Какво прави Слави Трифонов - телевизия или политика

Поне видимо Слави Трифонов стои срещу властта. А в България има дефицит на критическата журналистика. Това коментира в интервю медийният експерт Георги Лозанов.

Пред debati.bg Лозанов каза: „Всяка нова медия помага на плурализма, но Слави Трифонов не е нов играч. Знаят се границите на неговото присъствие в медиите. В него има опозиционна енергия": 

Трифонов общо взето, през годините, поне във видимата част на своята изява, е стоял срещу властта. А ние имаме дефицит от критически журналистика. Даже бих казал, че журналистиката по начало трябва да е критична към властта.

Нейната работа е да я критикува 

Властта непрестанно се оплаква, че е критикувана. Фактически няма добра власт. Има власт, която е подложена на граждански и журналистически натиск, която ограничава лошите й практики.

Качеството на властта зависи пряко от това доколко тя е обект на натиск от медиите и журналистите, да не е обратното. Създаването на медиен комфорт на властта е отстъпление от журналистическите функции, каза Лозанов.

По думите му в това отношение при Слави Трифонов има критически дух по отношение на управляващите, даже често е твърдо радикален. „Но при него има друг проблем – при него има нещо, което се превърна в тенденция и част от постистината – това съчетаване на сериозни теми с развлекателни жанрове.

В границите на този развлекателен жанр, в политическата сатира, тя има собствена реторика. Изведнъж това се прекъсва и сценаристите застават като едни мрачни птици и започват да говорят като някаква последна инстанция (като Страшен съд).

Сътвори един абсурдистки лаф 

Това също прекъсва усещането за множество на гледните точки, най-вече в медийната среда. Лозанов каза още:

Даже партията „Няма такава държава” – още като се започне от името, се вижда, че има конфликт на интереси. „Няма такава държава” в крайна сметка е някаква шега, някакъв абсурдистки лаф, на който искаш да дадеш тежестта на сериозна политика.

Има някаква скараност на тази ориентация, която не знам как ще мине през телевизията на Слави, но всички медийни проекти, които родиха партии, са много рисковани от гледна точка на професионалните стандарти и на етиката в обществото, и присъствието им в политиката.

И на Бареков „България без цензура”, и родената от телевизия СКАТ партия „Атака” (която после си създаде собствена телевизия), и на Валери Симеонов партията, която също беше продукт на СКАТ – тези телевизионно-политически проекти имат скрит конфликт в себе си на публичните роли, коментира Лозанов.

Свързани:    Каква телевизия скалъпва Слави Трифонов

Добро публицистично предаване, голяма доза сексизъм, понякога лош вкус и прости шегички. Но пък алтернатива в тотално овладения медиен пейзаж. Това е първото впечатление от телевизията на Слави Трифонов.
Дата: 07.11.2019


 

Сподели в
 

Тази седмица бяха раздадени наградите на Фондация „Валя Крушкина“ за „смелата българска журналистика с човешко лице“. Голямата награда бе присъдена на Полина Паунова.

08.12.2019/15:11

В часовете, в които сега води публицистичното токшоу „Неделята на NOVA", малката Мая Костадинова седяла на облегалката на дивана, за да е по-нависоко от близките си и да вижда екрана добре.

07.12.2019/15:45

Когато става дума за обществени медии и смисъла от тяхното съществуване, често поглеждаме към добрите примери във Великобритания, Франция и Германия, където BBC, RFI, ARD и ZDF са в основата на медийния плурализъм.

06.12.2019/14:07

Хатидже Дженгиз, годеница на покойния Джамал Хашоги, и представителката на ООН Анес Каламар разкритикуваха бездействието на международната общност спрямо Саудитска Арабия след убийството на журналиста миналата година в Истанбул, предаде АФП.

05.12.2019/13:55

Британският медиен регулатор "Офком" отхвърли жалба на управляващата Консервативна партия срещу решението на телевизионния „Канал 4" да замести консервативния премиер Борис Джонсън с блок топящ се лед по време на предизборен дебат по околната среда, предаде Ройтерс.

05.12.2019/08:52

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки