Начало
 
 

Георги Лозанов: Имаме свобода на словото, но...

11.11.2019 /15:25 | Автор : Рени Никифорова | Източник: ekipnews.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Лозанов е и доцент във ФЖКМ на Софийския университет

Георги Лозанов е роден на 26 април 1958 г. в София. През 1981 г. завършва специалност „Философия“ в Софийския университет. Работи в сп. „Българско фото“.

След това е редактор и заместник-главен редактор на в. „Култура“ (от 1989) и главен редактор на сп. „Егоист“. Главен редактор на сп. „Пет звезди“, посочва към интервю авторката в ekipnews.com и добавя:. 

От самото основаване на медиен регулаторен орган в България Лозанов е негов член, а по-късно и председател. 

През последния месец България беше посетена от директорите на Свободна Европа и Дойче веле. Акцент в изявленията и на двамата беше липсата на свобода на словото и натиска върху медиите и издателите им. Как ще обясните това единомислие? 

Това не е никак странно. Проблемът с българските медии и техните зависимости, които се отразяват и на класациите (макар, че класациите са доста относителни, но показват тенденции), буди безпокойство. Ние сме страна на ЕС и няма как, повече или по-малко, това да не е интересно и да не се наблюдава от партньорите ни, особено в обществените медии. 

Според мен визитите им имат отношение и към скандала в БНР. Това, което се случи в Българското национално радио – първо с опита да бъде свалена от ефир журналистка, която има важна роля в един толкова съществен избор като избора на главен прокурор, в който има много власт, и второ – спирането на ефира за 5 часа на основната програма на общественото радио – е свръх скандал. Аз писах, че това ще се пише в учебниците, ще се преподава като особено посегателство за правото на информация на аудиторията. 

Има и нещо друго – ние смятахме, че когато България е в ЕС, ще може със собствени сили да се занимава със строенето на журналистическата картина на България и живота, който води. Оказа се, че не е така.

Ето – Свободна Европа се върна в България и на българската медийна сцена. Това също е много ясен знак, че са започнали да се усещат тежки дефицити в задоволяването правото на информация на нашата аудитория и нуждата отново да се включат представители на медийния свят, на по-развитите демокрации. 

Изкушавам се да Ви задам следния малко спекулативен въпрос. Познавате добре нашия медиен пейзаж. Според Вас кои медии доминират в момента – демократичните или тези, които обслужват властта и едри корпоративни интереси?  

Няма съмнение, че зависимостта на медиите е силно изразена. И, ако тези зависимости имат алтернативи – зависимостите са най-различни – те са в доста по-периферна позиция. Така че, ако наричате недемократичност зависимостите, които минават през медиите, тези зависимости се оказват все по-силни.

Аз различавам свобода на словото от зависимост на медиите. Имаме свобода на словото. Всяко мнение може да бъде изказано, особено след появата на новите медии, които са базирани в интернет – винаги ще намериш къде да го съобщиш, ако не друго, то поне в твоя Фейсбук профил. Така че, в това отношение вече не може да няма свобода на словото. Но има друго – медиите, особено, ако се използва авторетността на журналистиката, ако тези медии са авторитетни, те започват да имат пропагандна и манипулативна роля върху съзнанието.

Затова от 2016 г. различаваме не свобода от постистина. Ние живеем горе-долу в ситуация на свобода на словото, но живеем и в ситуация на постистина. Тази свобода да можеш да се изразяваш и да вземеш каквото решиш позиции, започна да се използва, за да оказваш натиск върху аудиторията, така че, в крайна сметка тя да бъде убедена да направи избор, който не е нейният избор.

В този смисъл, не е случайно, че се дават два примера – Брекзит и Тръмп. Хората са гласували за нещо, без това да е фактическото им убеждение, на базата на медийна привидност, създадена през пропагандата на медиите и хибридната война, те са били убедени да гласуват срещу собствения си избор. 

Тоест, има свобода на словото, но това не значи, че се строят картини, които помагат на свободата на всеки от нас. (Със съкращения)

Свързани:    Петер Лимбург: Обществената медия е в услуга на всички

На среща със студенти и преподаватели от Факултета по журналистика на Софийския университет генералният директор на Дойче веле Петер Лимбург определи ситуацията в БНР като класически пример какво се случва, когато се смесят ролите на журналистите и политиците:
Дата: 17.10.2019

Румен Радев отново изтъкна колко е важна независимостта на медиите

Професионалните стандарти в журналистиката могат да се отстояват само от свободни медии, които са независими в политическо и финансово отношение. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с президента и изпълнителен директор на „Свободна Европа“ Джейми Флай, който е на посещение в България.
Дата: 30.10.2019


 

Сподели в
 

Българският футболен съюз бе домакин на среща между футболните клубове от Първа и Втора професионална лига, представители на Нова броудкастинг груп и Професионалната футболна лига.

11.07.2020/15:46

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

Aсоциация за кариерно развитие и обучение започва изпълнението на проект "Медийна грамотност за гражданска журналистика". Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“.

08.07.2020/15:25

Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква.

07.07.2020/15:25

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки