Начало
 
 

Екатерина Бончева описва Румяна Узунова като смелчага

12.11.2019 /09:02 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румяна Узунова (1936-1995 г.)

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

Романът ѝ „Убийство в стил рококо“ е писан в края на 70-те и началото на 80-те години като политическа сатира срещу режима, припомня БНР:  

"Всъщност телефонните интервюта на Румяна започват от 1988 г. и 2 години тя прави този пробив в стената", каза пред БНР журналистката Екатерина Бончева, която от 2007 г. е член на Комисията за досиетата.

Памет и забрава   

Много малко се говори за Румяна Узунова и твърде много забравихме за нея, подчерта Екатерина Бончева.

"Аз имах щастието да я познавам. Работих с нея в "Свободна Европа". Тя беше човекът, който всъщност ме покани. Трябва да кажа, че всичко, което звучи като клише за каквото и да било друго - родолюбец, патриот, смел човек, смела жена, при Руми идва в истинската й стойност. Това беше тя. Аз не познавам (толкова години съм била журналист) друг човек като нея". 

"Когато работихме в "Свободна Европа", 90-те години, времето на вестниците, и когато тя идваше за няколко месеца в България, в 10 часа в бюрото на "Витоша" 18 тя беше изчела всички вестници, беше направила всякакви контакти и беше готова сама да направи едно цяло предаване", спомня си още Бончева. 

Тя припомни за настояването Румяна Узунова да не се изявява в ефир заради прекомерна пристрастност.  

"Румяна беше човекът радио, човекът журналист, не преувеличавам за това, което казвам. Действително тя познаваше всички в Парламента, защото идваше много често и много жалко, че по-късно беше твърде огорчена от тези вътрешно-партийни игри и борби в демократичната общност, и не го криеше това. Тя не криеше своите пристрастия и своите несъгласия", отбеляза Екатерина Бончева. 

Политическа сатира от времето на режима   

Книгата „Убийство в стил рококо“ е иззета от Държавна сигурност, когато Румяна Узунова и дъщеря й Анна-Мария тръгват на екскурзия за Франция.  

"Тя тогава от високи позиции получава разрешение. И тогава, тъй като на летището е с много багаж, 3 грамадни куфара, носят пишещата портативна машина, декларира 2 магнетофона, явно предизвиква някакви подозрения, взимат единия куфар.

За този ръкопис фактически аз научих от нейния бивш съпруг, беше един изключително симпатичен човек - Борис Попов. След това в кореспонденция от нея към него тя говори и иска този ръкопис да й бъде върнат. Той започва на части да го изпраща, викат го пак в Държавна сигурност, какви са тези колети, които минават България - Щатите, България - Германия, и спират", разказа Бончева. В крайна сметка ръкописът е публикуван през 2007 г. 

"Румяна работи и в "Литературен фронт" и в "Учителско дело" по онова време. И това показва нейната смелост. Това, че тя много ясно си е давала представа и е имала съзнанието какво се случва в България. Да напишеш една такава политическа сатира под формата на роман, не всеки ще го направи", каза още Екатерина Бончева, връщайки времето назад - към 70-те и 80-те години, когато Узунова е писала своя роман.  


 

Сподели в
 

„Дължа тази книга на всички приятели на предаването „Минута е много“, което липсва на доста хора“. Това сподели пред БНР проф. Лилия Райчева, създателка на емблематичното телевизионно състезание.

12.12.2019/09:04

Журналистките Силвия Великова, Генка Шикерова и Полина Паунова са наградените за 2019 г. с приза „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК).

11.12.2019/09:03

Напусна ни писателят и журналист Йордан Милев (роден на 7.11.1933 г.), член на СБП. През 1965 г. той завършва журналистика в Софийския университет. В творческата си биография преминава през редица периодични издания.

10.12.2019/09:02

Във връзка с Международния ден на планината – 11 декември - сдружение „Млад планинар” в Петрич вече 5 години провежда различни инициативи, свързани с легендите от Петричкия край.

09.12.2019/09:01

Кърджали става част от литературното турне на тв журналиста Костадин Филипов по повод книгата му "На дъх от лятото" (издателсво "Персей").

08.12.2019/09:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки