Начало
 
 

Екатерина Бончева описва Румяна Узунова като смелчага

12.11.2019 /09:02 | Автор : Ирина Недева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румяна Узунова (1936-1995 г.)

30 години след падането на комунистическата власт си спомняме за журналиста Румяна Узунова. Тя прави репортажи по Радио "Свободна Европа" за несъгласните с тогавашното управление.

Романът ѝ „Убийство в стил рококо“ е писан в края на 70-те и началото на 80-те години като политическа сатира срещу режима, припомня БНР:  

"Всъщност телефонните интервюта на Румяна започват от 1988 г. и 2 години тя прави този пробив в стената", каза пред БНР журналистката Екатерина Бончева, която от 2007 г. е член на Комисията за досиетата.

Памет и забрава   

Много малко се говори за Румяна Узунова и твърде много забравихме за нея, подчерта Екатерина Бончева.

"Аз имах щастието да я познавам. Работих с нея в "Свободна Европа". Тя беше човекът, който всъщност ме покани. Трябва да кажа, че всичко, което звучи като клише за каквото и да било друго - родолюбец, патриот, смел човек, смела жена, при Руми идва в истинската й стойност. Това беше тя. Аз не познавам (толкова години съм била журналист) друг човек като нея". 

"Когато работихме в "Свободна Европа", 90-те години, времето на вестниците, и когато тя идваше за няколко месеца в България, в 10 часа в бюрото на "Витоша" 18 тя беше изчела всички вестници, беше направила всякакви контакти и беше готова сама да направи едно цяло предаване", спомня си още Бончева. 

Тя припомни за настояването Румяна Узунова да не се изявява в ефир заради прекомерна пристрастност.  

"Румяна беше човекът радио, човекът журналист, не преувеличавам за това, което казвам. Действително тя познаваше всички в Парламента, защото идваше много често и много жалко, че по-късно беше твърде огорчена от тези вътрешно-партийни игри и борби в демократичната общност, и не го криеше това. Тя не криеше своите пристрастия и своите несъгласия", отбеляза Екатерина Бончева. 

Политическа сатира от времето на режима   

Книгата „Убийство в стил рококо“ е иззета от Държавна сигурност, когато Румяна Узунова и дъщеря й Анна-Мария тръгват на екскурзия за Франция.  

"Тя тогава от високи позиции получава разрешение. И тогава, тъй като на летището е с много багаж, 3 грамадни куфара, носят пишещата портативна машина, декларира 2 магнетофона, явно предизвиква някакви подозрения, взимат единия куфар.

За този ръкопис фактически аз научих от нейния бивш съпруг, беше един изключително симпатичен човек - Борис Попов. След това в кореспонденция от нея към него тя говори и иска този ръкопис да й бъде върнат. Той започва на части да го изпраща, викат го пак в Държавна сигурност, какви са тези колети, които минават България - Щатите, България - Германия, и спират", разказа Бончева. В крайна сметка ръкописът е публикуван през 2007 г. 

"Румяна работи и в "Литературен фронт" и в "Учителско дело" по онова време. И това показва нейната смелост. Това, че тя много ясно си е давала представа и е имала съзнанието какво се случва в България. Да напишеш една такава политическа сатира под формата на роман, не всеки ще го направи", каза още Екатерина Бончева, връщайки времето назад - към 70-те и 80-те години, когато Узунова е писала своя роман.  


 

Сподели в
 

„Възмутена съм! Станахме свидетели на нещо, което не приемам за нормално. Журналистите от националните телевизии и полицаите, които бяха на т.нар. протест, за да изпълняват служебните си задължения, бяха подложени на унижения и психически, а в някои случаи и физически тормоз”.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

Собственикът на "Локомотив" (Пловдив) Христо Крушарски коментира парите за правата за телевизионно излъчване, които получават футболните клубове.

09.07.2020/10:05

Пандемията от Ковид-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни.

08.07.2020/09:03

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки