Начало
 
 

Светослав Иванов съживява в bTV коментарите

12.11.2019 /12:00 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Иванов се налага като водещ на "120 минути"

Любопитството към света, привързаността към хората, критичният поглед към властта, уважението на публиката и доза късмет, това е рецептата за успех на водещия на "120 минути" по bTV, известният журналист Светослав Иванов.

Той е един от почетните лектори в конференцията "He`s The Man" - сцената за личности, които имат какво да разкажат за успеха.

Разговорът за добрия пример е инициатива на #URBN.dir.bg - платформата на Dir.bg, ориентирана към младите градски хора и тяхното динамично време.

В интервю пред Dir.bg Светослав Иванов споделя мнението си за медийната среда в България, фалшивите новини, баланса между семейство и работа.

Г-н Иванов, каква е рецептата да бъдеш успешен журналист и то твърде млад?   

Не мисля, че има различна рецепта от любопитството към света, привързаността към хората, критичният поглед към властта и уважението към публиката. Но си мисля, че човек трябва да има и късмет. А аз съм голям късметлия.

Още преди да навърша 24 години имах възможност да обикалям и опознавам света, пътувах много, срещах се с хора, които носят различна култура и емоции.

 Когато арабските държави пламнаха преди 10 години, имах шанса да видя с очите си случващото се в повечето страни в региона, когато Европа беше разтърсена от първите големи терористични атентати, също наблюдавах и предавах от мястото на събитията, което ми даде възможност да свържа процесите тук, с явленията там.

Имах възможността да се срещна и да разговарям с хора, които рядко допускат медии до себе си. Афганистан, Ирак, Иран, Палестина, Израел, Ливан, дори Конго. Безценен професионален и житейски опит.

Двете вървят ръка за ръка. И те правят по-уверен и по-смирен. Създадох и много истински приятелства по целия свят. Това много ми помага в работата като водещ на "120 минути". Някои от най-интересните имена в "Роуминг" са хора, с които имаме някаква история в миналото. И затова новини от нашето предаване нееднократно са намирали своя път към световните медии.

 Коя все пак е страстта Ви радио или телевизионната журналистика?  

 Гласът на един човек е ключът към начина, по който той е възприеман от околните. На подсъзнателно ниво речта, интонацията и дикцията, с които вие или аз говорим, раждат доверието, симпатията или антипатията. И тук външният вид няма особено значение.

По гласа, а не по дрехите посрещат. В bTV пък осъзнах каква е истинската стойност на картината, на кадрите, на работата в екип и бързата реакция. Осъзнах и отговорността, която носиш за всяка своя дума.

Какво мислите за медийната среда в България? 

Медийната среда е следствие на много неща. Всички преминаваме през труден период, на тази тема съм говорил доста. Това, което искам хората да разберат е, че в България не се случва нищо уникално, което да не се случва в други части на Европа и по света. Особено в нашия регион в момента.

Ударите, които технологиите нанесоха на старите бизнес модели на традиционните медии, отнеха голяма част от стойността и независимостта им и те все по-често попадат в ръцете на бизнесмени, които гледат на тях като на инструмент за подкрепа на основните си бизнес начинания, които нямат нищо общо с медийния бизнес.

Но вярват ли им хората? Каква е ползата за обществото от съществуването на подобни издания? Ще дойде ден, в който всички, които правят компромиси със съвестта си, ще трябва да отговарят за действията си и ще изчезнат от пейзажа.

Може да ви звучи идеалистично, но при по-голям социален или икономически катаклизъм тези медии ще бъдат последните, които ще имат влияние върху решенията, които ще са необходими на обществото.


 

Сподели в
 

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

Разпространението на достоверна информация е от съществено значение по време на пандемията и в това отношение медиите носят голяма отговорност, каза в Берлив германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от ДПА.

09.07.2020/12:00

Виетнамски съд постанови 8 години затвор за мъж, признат за виновен в поместване на противодържавни публикации в профила си във Фейсбук, съобщи министерството на обществената сигурност в Ханой, цитирано от Ройтерс.

08.07.2020/18:53

„Обществената ни мисия не е само да информираме, образоваме и забавляваме българското общество, а много по-дълбока – да помагаме на българското общество с всичко, което можем, за да направим, доколкото можем, живота на българина поне една стъпка по-добър“.

08.07.2020/12:00

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки