Начало
 
 

Светослав Иванов съживява в bTV коментарите

12.11.2019 /12:00 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Светослав Иванов се налага като водещ на "120 минути"

Любопитството към света, привързаността към хората, критичният поглед към властта, уважението на публиката и доза късмет, това е рецептата за успех на водещия на "120 минути" по bTV, известният журналист Светослав Иванов.

Той е един от почетните лектори в конференцията "He`s The Man" - сцената за личности, които имат какво да разкажат за успеха.

Разговорът за добрия пример е инициатива на #URBN.dir.bg - платформата на Dir.bg, ориентирана към младите градски хора и тяхното динамично време.

В интервю пред Dir.bg Светослав Иванов споделя мнението си за медийната среда в България, фалшивите новини, баланса между семейство и работа.

Г-н Иванов, каква е рецептата да бъдеш успешен журналист и то твърде млад?   

Не мисля, че има различна рецепта от любопитството към света, привързаността към хората, критичният поглед към властта и уважението към публиката. Но си мисля, че човек трябва да има и късмет. А аз съм голям късметлия.

Още преди да навърша 24 години имах възможност да обикалям и опознавам света, пътувах много, срещах се с хора, които носят различна култура и емоции.

 Когато арабските държави пламнаха преди 10 години, имах шанса да видя с очите си случващото се в повечето страни в региона, когато Европа беше разтърсена от първите големи терористични атентати, също наблюдавах и предавах от мястото на събитията, което ми даде възможност да свържа процесите тук, с явленията там.

Имах възможността да се срещна и да разговарям с хора, които рядко допускат медии до себе си. Афганистан, Ирак, Иран, Палестина, Израел, Ливан, дори Конго. Безценен професионален и житейски опит.

Двете вървят ръка за ръка. И те правят по-уверен и по-смирен. Създадох и много истински приятелства по целия свят. Това много ми помага в работата като водещ на "120 минути". Някои от най-интересните имена в "Роуминг" са хора, с които имаме някаква история в миналото. И затова новини от нашето предаване нееднократно са намирали своя път към световните медии.

 Коя все пак е страстта Ви радио или телевизионната журналистика?  

 Гласът на един човек е ключът към начина, по който той е възприеман от околните. На подсъзнателно ниво речта, интонацията и дикцията, с които вие или аз говорим, раждат доверието, симпатията или антипатията. И тук външният вид няма особено значение.

По гласа, а не по дрехите посрещат. В bTV пък осъзнах каква е истинската стойност на картината, на кадрите, на работата в екип и бързата реакция. Осъзнах и отговорността, която носиш за всяка своя дума.

Какво мислите за медийната среда в България? 

Медийната среда е следствие на много неща. Всички преминаваме през труден период, на тази тема съм говорил доста. Това, което искам хората да разберат е, че в България не се случва нищо уникално, което да не се случва в други части на Европа и по света. Особено в нашия регион в момента.

Ударите, които технологиите нанесоха на старите бизнес модели на традиционните медии, отнеха голяма част от стойността и независимостта им и те все по-често попадат в ръцете на бизнесмени, които гледат на тях като на инструмент за подкрепа на основните си бизнес начинания, които нямат нищо общо с медийния бизнес.

Но вярват ли им хората? Каква е ползата за обществото от съществуването на подобни издания? Ще дойде ден, в който всички, които правят компромиси със съвестта си, ще трябва да отговарят за действията си и ще изчезнат от пейзажа.

Може да ви звучи идеалистично, но при по-голям социален или икономически катаклизъм тези медии ще бъдат последните, които ще имат влияние върху решенията, които ще са необходими на обществото.


 

Сподели в
 

Добър вечер, драги зрители! Аз съм вашият специален Бойко Борисов. Както виждате, излъчвам директно от камината в Белия дом! По-точно - аз съм НА камината на Дони, на Тръмп, на американския президент!

08.12.2019/12:27

Филмът „Мистър Джоунс“ на легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд тръгна тази седмица по българските киноекрани. Лентата е посветена на уелския журналист Гарет Джоунс (1905-1935) и е с номинация за "Златна мечка" за най-добър филм в Берлин 2019 г.

07.12.2019/12:16

Здравният репортер на "Хоризонт" Гергана Хрисчева получи годишната награда за радиожурналистика „Даниела Сеизова - в името на живота“ на Фондация „Български пациентски форум“.

06.12.2019/18:51

Генералният секретар на „Репортери без граници” Кристоф Делоар и ръководителката на бюрото за Балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря с Адес-Мевил.

06.12.2019/12:00

Някои детайли около убийството на Дафне Галиция са ужасяващи. Приличат на история от филм за мафията. Уликите водят пряко към малтийския премиер Джоузеф Мускат и най-близкото му обкръжение.

05.12.2019/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки