Начало
 
 

30 години преход в 100 кадъра

12.11.2019 /14:15 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Тези дни водопадът от спомени, анализи, книги, документални ленти и прочие, посветени на 30 лета преход, ни заливат като Ниагарски водопад. Да не говорим, че някак настрани останаха спомените за най-истинските лица на промените и онези, които през всичките тези години тичаха и отразяваха събитията след 10 ноември. Говоря за фотолетописците и журналистите, които отсъстват от хрониките на промените.

Е, най-после тази несправедливост беше изправена. И кой, ако не самите герои успяха да покажат, че на хоризонта юбилеен има и такива, които, ако ги нямаше, разказите на драгите ни политици щяха да бъдат само едни празни думи.

В Клуба на фоторепортерите самите те си спретнаха една уникална фотоизложба, която разказва откровено, със силата на документ, за случващото се през 30 години преход. „30 години в 100 кадъра“ е разказът на колегите от различните медии, който най-достоверно описва случилото се и това, което днес става, във времето на т. нар. демокрация.

За пореден път майсторите на обектива доказаха, че са Фотолетописци Храбри, защото всички, които сме в занаята, знаем, че не ни посрещаха в онези бурни години и в епицентъра на събитията с гвардейска музика, а ни гонеха, ругаеха и дори някои ги биеха, но драгите читатели и зрители бяха информирани от първа ръка за случващото се, дали на кръгли маси или по бунтовните улици и площади.

Изложбата може спокойно да бъде определена като нестандартна и уникална и това ще го забележат всички, които посетят Клуба на фоторепротерите, намиращ се на най-древната улица в София – римската в Ларгото на града.

„Решихме нашия разказа за 30-те години преход да се казва „30 години в 100 кадъра“, като една заигравка с израза за 100 дни толеранс на всяко ново правителство – каза за сайта на СБЖ председателят на Клуба  Рада Петкова. - И нашата отсрочка е още по 100 и още по 100 като тях. Специално за тази изложба решихме, че тя няма да разказва само за първите две години от т. нар. „демокрация“, а всеки ще участва със снимки за това какво му е направило впечатление през всичките тези 30 години. Спестили сме единствено два кадъра, които нямат място в експозицията, и това са от Великото народно събрание на тези, които седяха вдясно в залата, и след това от първото обикновено НС на тези, които останаха вдясно, защото много от десните отидоха в ляво. Да си кажем откровено с теб, Роза, ние фоторепортерите и журналистите знаем цялата история. Ние винаги сме били в нещата, било то добри или нелепи. Защо само ще си говорим, и то всеки каквото си поиска, а няма да се обърнем към фактите, които са запечатани в нашите снимки. Тези фотографии са само една малка част, една троха, от случилото се през онези години. Когато правихме изложбата, не искахме да ги редим тематично, а да има дженк. Да има освен протести, речи и някакви голи герои, известни артисти и певци, както и знаковите фигури, каквито са Радой Ралин, Антоан Николов, не знам защо обаче д-р Петър Дертлиев го няма, но се надявам, че в следващата стотица ще го има. Но за съжаление през всичките тези дни на говорене и на спомени също го нямаше, то не само той, а и много други хора, които направиха немалко, не се споменават, за съжаление.“

А за самата Рада Петкова, едно от авторитетните имена във фотожурналистиката, тези 30 години са нещото, което е отминало като един дъх. Връщайки лентата назад, тя си спомня за онази еуфория, която тогава ни беше завладяла. Как всички ходехме пеша и тичахме от рано сутрин до късно вечер по многобройните събития и бързахме да се приберем по редакциите и да ги отразим навреме.

„Но това бяха едни страхотни емоции – вълнува се Рада, - които, в интерес на истината, бяха излъгани. И точно затова тази изложба е такава – всеки от колегите е пуснал каквото иска – мечки, които и тях сега ги няма по софийските улици, просяци, политици. Но кадрите са и иносказателни за времето, което беше.Това се те, българските фоторепортери, чиято професия в последно време започва да се елиминира. Нароиха се едни, които грабват айфона и си мислят, че са черешката на тортата. А нашият труд си заслужава да бъде оценен, и то подобаващо, защото вече май ставаме изчезващ вид.“

Слушам Рада Петкова, която ми разказва за изложбата, а в гласа й долавям несамо емоцията от спомените, радостта от събитието, което е събрало много от фотолетописците, било то на минали, било и на настоящи събития, а също и болка за днешното пренебрежение към този толкова труден занаят.

Разказаното в образи и снимки от фоторепортерите кара всеки не само да се върне назад в спомените си, а да се замисли каква цена е платил всеки един години наред, тичащ по дирите на събитията и героите от снимките, за това колко пъти те са били насаме и единствено в епицентъра на погроми или протести с риска дали ще се приберат здрави в редакциите или при семействата си. И без да бъда патетична, ще кажа, че през тези 30 лета да си фоторепортер или репортер се беше попадение в десетката, защото имаше за какво да разкажем.

Ако някой попита кое преобладава в изложбата, ще кажа: майсторството на фоторепортерите. Фотографиите на Олег Попов, Иван Григоров, Тони Тончев, Рада Петкова, Виктор Гилтяй, Надежда Чипева, Милан Христов, Евгени Димитров, Иван Захариев, Асен Тонев и др. са вълнуващи разкази за отминалото и настоящето време.

Да ме простят тези, които пропускам, но в никакъв случай това не е тенденциозно, защото няма снимка, която да не те накара, гледайки я, да не се замислиш за събитието, запечатано на нея, и това какво е произтекло от него. Но да се разказва за нещо, което може да се види, си е просто напразно, защото по-добре всеки, който иска да се върне назад в годините, може да го стори като посети Клуба на фоторепортера и види изложбата.   

Снимки на Ани Петрова, Иван Григоров и Рада Петкова

 

Сподели в
 

След феноменалния успех на бестселъра в САЩ и в много други страни, авторът - известният журналист и PR-експерт Максим Бехар - ще раздава автографи и върху българското издание тази вечер от 18.00 ч. в книжарница „Гринуич” в София. Книгата ще бъде представена от проф. Любомир Стойков

21.01.2020/11:30

Колумбийката Патрисия Вийегас, която оглавява латиноамериканския социално-информационен канал с централа в Каракас, даде обширно интервю за кубинското предаване „Кръгла маса” по повод изявленията на венесуелския опозиционер, че ще „преоснове” създадения навремето по идея на Уго Чавес „Телесур”.

20.01.2020/15:38

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки