ТВ "Алма матер" - проблем за новия стар ректор на СУ

17.11.2019 /18:54 | Автор : Светлана Божилова | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В навечерието на избора за нов ректор на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" при единствената издигната кандидатура на досегашния титуляр проф. Атанас Герджиков преподавателката от ФЖМК Светлана Божилова отново повдига темата за студентската телевизия "Алма Матер" в свой коментар във Фейсбук.

На 1-ви юни 2018, три месеца след спечелване на проект "Създаване и поддържане на 24.часова образователна телевизия," с инфраструктура за 1 118 000 лв, за директор на ТВ "Алма матер" беше назначен Башар Рахал. За година и половина Студентската телевизия няма произведено нито едно собствено предаване, а документалният филм за 130-та годишнина на Софийския университет бе даден на външна продуцентска къща, свързана с Би Ти Ви.

Репортажите за университетски събития са под 25. Екипите на медията имат над 1300 часа програма в ефира на БНТ, ТВ "Европа" и "България Он Ер", които могат да се видят на www.amtv.bg и на сайта на БНТ2.

Трима от членовете н управителния съвет на ТВ "Алма матер" са подали оставка и сега телевизията се управлява от Андрей Делчев - изпълнителен директор на Асоциацията за газ и петрол, и от Башар Рахал.

Преди година, след скандалния клип за набиране на студентски екип, стана ясно, че проф. Герджиков е подписал договор за пет години и инвестиция за 10 млн. лева с продуцентска къща "Хайлендър Ем Ей", с управител Михаил Михайлов. И досега не е е известно какви производствени и човешки ресурси притежава тази фирма с капитал от 10 000 лв., каква продукция ще прави за студентската телевизия. Но пък е известно на кого е бил ПР Мишо Михайлов - от Иван Костов до Христо Ковачки и Алексей Петров. Разследващи журналисти твърдят, че е бил и лице за контакт с Цветан Василев.

Хубавата вест е активната и успешна филмова дейност на Башар Рахал. Лошата - пълното му отсъствие от ТВ "Алма матер".

Студентите на България заслужават своя медия. Европейската студентска телевизионна мрежа с център София се подкрепя от 18 университетски телевизии и трябва да продължи създаването на мултинационални документални филми, излъчени във всички големи обществени медии в Европа..

През годините в ТВ "Алма матер" работиха талантливи студенти в областта на телевизионната журналистика, режисурата, операторската дейност, монтажа. Днес много от тях са известни имена и с международни награди. Бъдещето е тяхно.

Вярвам, че Общото събрание на Софийския университет ще продължи започналия дебат от миналата година.

Сподели в
 

Депутатите проведоха поредния дебат за свободата на словото и състоянието на медийната среда. И задължиха правителството да приеме план за нейното развитие.

08.12.2019/18:55

Народното събрание възложи на Министерския съвет до 31 март 2020 г. да предложи на парламента план за развитие на медийната среда в България, който да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост.

06.12.2019/15:10

Повод за протестната акция на феминистката организация "ЛевФем" е скандалната реплика на Петър Петров, отговорил в Народното събрание на зададен му от журналистка въпрос за гласуването за пенсиите със следната реплика: „Вие с какво бельо дойдохте?“.

06.12.2019/11:56

Седем души подадоха документи пред Съвета за електронни медии за поста на нов генерален директор на Българското национално радио. Днес приключи приемането на документите за участие в процедурата.

05.12.2019/18:26

Пътешественикът и журналист Михаил Заимов гостува в Плевен. Той бе в града по покана на асоциация "Докосни дъгата", като визитата му включваше посещения на елитните плевенски училища "Д-р Петър Берон" и "Иван Вазов".

05.12.2019/18:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

Щрихи към портрета на журналиста с три очи и една акредитационна карта на „Дума“ - фотожурналиста Христо Събев Христов

04.11.2019 /20:26 | Автор: Денчо Владимиров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки