ТВ "Алма матер" - проблем за новия стар ректор на СУ

17.11.2019 /18:54 | Автор : Светлана Божилова | Източник: Фейсбук Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В навечерието на избора за нов ректор на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" при единствената издигната кандидатура на досегашния титуляр проф. Атанас Герджиков преподавателката от ФЖМК Светлана Божилова отново повдига темата за студентската телевизия "Алма Матер" в свой коментар във Фейсбук.

На 1-ви юни 2018, три месеца след спечелване на проект "Създаване и поддържане на 24.часова образователна телевизия," с инфраструктура за 1 118 000 лв, за директор на ТВ "Алма матер" беше назначен Башар Рахал. За година и половина Студентската телевизия няма произведено нито едно собствено предаване, а документалният филм за 130-та годишнина на Софийския университет бе даден на външна продуцентска къща, свързана с Би Ти Ви.

Репортажите за университетски събития са под 25. Екипите на медията имат над 1300 часа програма в ефира на БНТ, ТВ "Европа" и "България Он Ер", които могат да се видят на www.amtv.bg и на сайта на БНТ2.

Трима от членовете н управителния съвет на ТВ "Алма матер" са подали оставка и сега телевизията се управлява от Андрей Делчев - изпълнителен директор на Асоциацията за газ и петрол, и от Башар Рахал.

Преди година, след скандалния клип за набиране на студентски екип, стана ясно, че проф. Герджиков е подписал договор за пет години и инвестиция за 10 млн. лева с продуцентска къща "Хайлендър Ем Ей", с управител Михаил Михайлов. И досега не е е известно какви производствени и човешки ресурси притежава тази фирма с капитал от 10 000 лв., каква продукция ще прави за студентската телевизия. Но пък е известно на кого е бил ПР Мишо Михайлов - от Иван Костов до Христо Ковачки и Алексей Петров. Разследващи журналисти твърдят, че е бил и лице за контакт с Цветан Василев.

Хубавата вест е активната и успешна филмова дейност на Башар Рахал. Лошата - пълното му отсъствие от ТВ "Алма матер".

Студентите на България заслужават своя медия. Европейската студентска телевизионна мрежа с център София се подкрепя от 18 университетски телевизии и трябва да продължи създаването на мултинационални документални филми, излъчени във всички големи обществени медии в Европа..

През годините в ТВ "Алма матер" работиха талантливи студенти в областта на телевизионната журналистика, режисурата, операторската дейност, монтажа. Днес много от тях са известни имена и с международни награди. Бъдещето е тяхно.

Вярвам, че Общото събрание на Софийския университет ще продължи започналия дебат от миналата година.

Сподели в
 

„Оставаме да управляваме само защото щетите сега ще бъдат много по-големи, защото светът влиза в най-страховитата финансова криза... Ние само сме градили. Двойно повече магистрали сме изградили от Тодор Живков. За това ли да подадем оставка? С пандемията се справихме най-добре от всички в Европа. Нищо не ни задържа в управлението освен опасността, че ще се счупи държавата,” каза Бойко Борисов пред злителите в съботната вечер.

11.07.2020/23:30

Румен Радев настоя в свое обръщение за оставка на правителството и на главния прокурор, аргументирайки се с онова, срещу което според него са се надигнали масови протести: корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост.

11.07.2020/16:15

Дългогодишен кореспондент на "Работническо дело" и "Дума" във Враца , автор на "Икономически живот", "Строител", "Рудничар", "Учителско дело", "Поглед", както и на редица врачански издания, той и до днес спазва девиза си "Нито ден без ред".

10.07.2020/19:10

Протестът срещу "опита всички центрове на властта да бъдат подчинени на действащия мутренски модел на управление" започна още към 14 часа. Първоначалната инициатива бе на проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като "отровното трио" коментатори в предаването на Сашо Диков по телевизия "Евроком".

09.07.2020/19:30

Липсата на реакция от страна на СОС означава мълчаливо съгласие с обидните квалификации на Рашидов, е основанието на професора

09.07.2020/17:06

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки