Новите власти в Боливия гонят чужди репортери заради „лошо” отразяване на кризата

17.11.2019 /19:11 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: infobae.com/elpais.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Роксана Лисарага обвини чуждите „псевдожурналисти” за „лошо” отразяване на кризата

Министърката на информацията Роксана Лисарага, назначена от самопровъзгласилата се за президентка Жанин Аниес след преврата срещу Ево Моралес, експулсира няколко аржентински „псевдожурналисти”, защото „подклаждат размирици” с репортажите си. Фенове на новото правителство атакуват по улиците всички кореспонденти наред.

Междуамериканската комисия по човешките права (CIDH) към Организацията на американските държави настоя новите власти в Боливия, сменили принудения от армията да подаде оставка от президентския пост Ево Моралес, да гарантират опазването на живота и физическата цялост на гражданите, като забранят на полицията и военните да стрелят с бойно оръжие срещу мирно протестиращи против преврата.

В резултат на насилието срещу демонстранти през последната седмица над 20 души са убити, над 700 са ранени, а арестуваните и малтретираните надхвърлят 1000.

CIDH специално обръща внимание и върху посегателствата и нападенията над чужди репортери, отразяващи болвийската криза. Правозащитният орган настоява новото управление в Ла Пас да гарантира свободното упражняване на журналистическата професия.

Многобройни такива атаки от последните дни срещу „лошо” интерпретиращи събитията кореспонденти принудиха например всички аржентински репортерски екипи да се изтеглят от Боливия. Част от тях бяха официално експулсирани по настояване на министърката на информацията Роксана Лисарага, назначена от самопровъзгласилата се за президентка Жанин Аниес.

Лисарага, която също е журналистка и е известна с критиките си срещу управлението на сваления Моралес, още с встъпването си на поста направи остри публични изявления, нападайки „псевдожурналистите” от чуждестранни медии, които с репортажите си за боливийската криза „подклаждат размирици”.

Тя заплаши с наказателни мерки и боливийските медии, близки до партията „Движение към социализъм” (MAS) на сваления президент, ако те „не си променят линията”.

Чужди кореспонденти свидетелстват, че основните големи медии в Боливия винаги са били настроени противн управлението на Моралес и затова сега изцяло подкрепят преврата срещу него и новото самопровъзгласило се ръководство. Журналистите, близки до MAS, обаче са обект на постоянни заплахи, нападения, физически разправи.

Изявленията и действията на министърката Роксана Лисарага зададоха тон и на многобройни улични инциденти с чужди репортери. Сюжетът е следният. Предаващ за медията си „на живо” от мястото на събитието кореспондент е наобикалян от агресивни фенове на новите власти, като те започват да крещят, надвиквайки го, че той лъже. Често такива случки завършват и с удари по оператора или репортера. Такъв инцидент имаше при пряко включване на един от аржентинските екипи.

Подобно преживяване с крещящи в кадър маскирани хора имаше и испански журналист, работещ за руската телевизия RT, по време на прекия си ефир от Ла Пас. Кореспондентката на катарската телевизия „Ал Джазира” пък също „на живо” бе демонстративно напръскана с газов спрей от полицай.

Остро осъждане на агресиите срещу журналисти, както от страна на боливийските сили за сигурност, така и от надъхани улични групи, поддържащи преврата, изрази Интерамериканското сдружение на пресата (SIP). С възмутена реакция излезе и Асоциацията на аржентинските журналистически сдружения.

Междувременно новото правителство в Ла Пас предприе и промяна в създаденото преди 10 години от екипа на Ево Моралес издание "Камбио" ("Промяна"), което играе ролята на официален държавен вестник. То вече ще се казва "Боливия" и в него ще бъдат извършени "реформи".

 

Сподели в
 

Гръцката телевизия Антена /АНТ1/ прекрати излъчването на турски сериали в програмата си в отговор на решението на турския президент Ердоган, с което „Света София" бе трансформирана в джамия, съобщи сръбският вестник „Телеграф".

31.07.2020/10:16

Международната организация "Репортери без граници" заяви, че ако новият закон за медиите в Черна гора влезе в сила в сегашния си вид това ще бъде удар по свободата на словото в страната. Правозащитниците призоваха президента на страната Мило Джуканович да не подписва закона, пише БГНЕС.

29.07.2020/11:20

Службата за борба с прането на пари към Министерството на финансите на Сърбия започна финансова проверка на 20 журналисти и 37 неправителствени организации, съобщи МИА. Банките са помолени да изпратят справка за всичките им транзакции през предходната година. В искането се посочва, че данните са необходими, за да се определи дали организациите и лицата от списъка имат нещо общо с финансирането на тероризма или прането на пари

29.07.2020/11:08

В сряда парламентът в Турция прие спорен законопроект за социалните медии, който ще даде на правителството по-голям контрол върху тяхното съдържание, съобщава Ройтерс.

29.07.2020/10:55

Хиляди протестираха вчера в Будапеща срещу ограниченията на медийната свобода в Унгария, предаде ДПА, цитирана от БТА.

25.07.2020/19:03

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки