Начало
 
 

Колега устройва словесен линч на колега

18.11.2019 /20:09 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Комисията по журналистическа етика на СБЖ осъжда тази печална практика и призовава врачанското дружество „Вратица“ да разгледа случая „Бузов”

Комисията по журналистическа етика на СБЖ получи жалба от Георги Александров, главен редактор на единствения всекидневник в Северозападна България  – в. „Конкурент", който излиза и се разпространява всеки делник в областите Видин, Монтана и Враца. В жалбата си той изразява дълбокото си огорчение и обида от непрекъснатите словесни атаки срещу него и вестника му от  Даниел Бузов, негов колега, бивш издател на в. „Конкурент“, сега собственик на врачанския портал „Булнюз“ (Bulnews.bg.).

Комисията по етика се запозна с материалите и линковете към текстовете, „посветени“ на Георги Александров, публикувани в сайта на портала, като отдели специално внимание на двете най-нови извадки от злостната поредица само за дните 30 и 31 октомври т.г. А именно – „Предизборната кампания във Враца приключи, но помиярът остана“ и „Лош късмет! Катастрофира… Гошо Синдика“ (издаващ плачевна надпревара кой ще съобщи пръв за безобиден инцидент с два автомобила) …

Ето становището на Комисията по журналистическа етика на СБЖ:

Дописките или по-точно пасквилите от портала „Булнюз“, някои от които подписани лично от Даниел Бузов, срещу колегата Георги Александров са повече от възмутителни и отблъскващи.  В дългата  журналистическа практика на всеки един от членовете на Комисията рядко сме срещали подобни случаи на ожесточено омерзение. 

Все сме ставали свидетели на словесни нападки и дуели, но да наричаш свой колега „шеф на парцал“ и „помияр“ (повече от 20 пъти в дописка от 60-ина реда, подплатена и с цинизми) и да унижаваш вестника му с грозни епитети, е липса не само на всякаква колегиалност и толерантност, но и на възпитание, а дори на елементарна човещина. Смаяни сме от грубия, неприсъщ за културните люде език и изказ, недопустим по каквито и да било поводи.

Очевидно в случая Даниел Бузов като издател на портала е загубил чувство за мярка и е в нарушение на правилата за професионална и етична журналистика, залегнали в Етичния кодекс на българските медии (2004 г.), подписан от над 200  медии, включително от в. „Конкурент“, на който самият Бузов преди години е бил издател.

А две от тях гласят:

2.7.1 Ще се придържаме към добър тон и благоприличие в нашите публикации.

4. 4.1 Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията.

Усещането след прочитането на наситените със злоба писания в  портала „Булнюз“ е  същевременно на изненада, тъй като Даниел Бузов преди година е съосновател на т.нар. клъстър „Свобода на словото, медии и журналистика“ с претенции, които не бихме искали да рекламираме. Ще припомним само, че „свобода“ не е синоним на „слободия“… Особено за хора, практикуващи такава отговорна професия като журналистиката.

Комисията по журналистическа етика призовава Журналистическото дружество „Вратица“ във Враца  с председател уважаваната колежка Евдокия Марангозова да разгледа случая с Даниел Бузов (член на дружеството), да изрази отношението си по казуса и да прецени дали да приложи постулати от Устава на СБЖ  (чл.22.1).

В разговор с член на Комисията по етика Евдокия Марангозова изрази уважението си към колегата Георги Александров като „етичен и свестен човек“, което е още едно основание да застанем в негова защита.Той би трябвало да получи морална, колегиална и етична подкрепа от своите колеги от дружество „Вратица" на СБЖ.

И накрая – една печална констатация на Комисията по журналистическа етика.

 

Опасяваме се, чесподеленото, за жалост, е част от позната за цялата ни страна картина. Публичният словесен линч над журналисти от журналисти е като маната – пандемия, срещу която не са имунизирани дори медии, претендиращи, че носят висок професионален морал.

А етичните норми – и писани, и неписани – съществуват,  за да бъдат спазвани!

 

Комисия по журналистическа етика на СБЖ

 

Председател: Мария Нецова

Членове:        Златка Михайлова

                       Иван Тодоров

                       Жени Монева

 

                                                                                                 16 ноември 2019 г.

                                                                                                           София

 

Сподели в
 

„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти нашият известен колега Валерий Тодоров.

12.12.2019/15:45

Богат откъм събития беше денят след Никулден, деня на многзина, носещи името Никола. България отбеляза 110-годишнина от рождението на един голям български поет, кръстен на св. Николай Чудотворец - Никола Вапцаров. Едно име, което е заело достойно място не само в българската, но и в световната поезия, и което, за съжаление, у нас напоследък някои се опитват да внушат да бъде подложено на забрава.

09.12.2019/00:10

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

Нашумялата изложба на известния фотограф, посветена на Прехода, гостува и в галерия "Оборище 5" в София от 3 до 5 декември. На откриването й днес се събраха много почитатели на безпогрешния фотообектив на Иван Стоименов.

02.12.2019/20:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки