Начало
 
 

Уникален многоезичен паралел между историята на България, Англия и Германия

25.11.2019 /13:21 | Източник: СБЖ/Аз-буки Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Две българки, работещи в наши училища зад граница, заедно с издателство „Аз-буки”, създадоха „Сравнителна средновековна история България-Германия, V-XV” век и „Сравнителна средновековна история България-Англия, V-XV век”

Знаете ли кой е Пипин Къси, или какво се е случвало в Германия и Англия по време на Цар Симеон? Кога са покръстени трите държави и каква територия са заемали през Средновековието?

С нелеката задача да направят сравнителна „времева линия“ и да покажат в паралел историята на някои от най-големите европейски държави са се заели две българки, работещи в наши училища зад граница - д-р Валентина Александрова, преподавател по история в БУ „Иван Станчов“ в Лондон (Великобритания) и Маргарита Русинова - ръководител на БУ „Васил Левски“ във Франкфурт (Германия).

В резултат на проучванията им са създадени две уникални исторически издания: „Сравнителна средновековна история България-Германия, V-XV век” на немски и български език и „Сравнителна средновековна история България-Англия, V-XV век” на български и английски език.

С помощта на Национално издателство „Аз-буки“ двете издания бяха създадени като красиво и богато илюстровани помагала, които позволяват да се види как се е развивала и през какви препятствия е минавала всяка от страните, също така и да се упражнява и изучава чужд език. По идея на авторите изданията са оформени като цветни дипляни, които да станат част от обучението на деца в различни държави.

Ето някои от фактите, събрани в изданията:

„Римската армия напуска Британия след 400 г. от Новата ера, малко след това териториите са завладени от германските племена англи и сакси. Горе-долу по същото време германски племена завземат Рим и слагат края на Западната римска империя, а българите установяват първите си контакти с Византия и славянските племена южно от река Дунав.

За по-любопитните ще издадем също, че по времето, когато се е създала българската държава, англосаксоните и местните племена все още „строят“ отделни кралства, които враждуват помежду си, а Германия е била под управлението на „ленивите крале“, по чието време се отслабва ролята на франкските крале и се засилва влиянието и властта на дворцовите управители – майордомите.

Германия приема християнството през 496 г. През 597 г. Августин - пратеник на Римския папа, пристига в Англия и англосаксоните приемат католическата деноминация, а българите се покръстват през 864 г. по време на царуването на Борис I. А през IX век в Европа е имало три големи държави – Франкската империя, Византия и България.”

А ето мнението за двете уникални издания, изразено от Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ):

„Изключително сме признателни на Валентина Александрова и Маргарита Русанова за огромното старание. Благодарение на тях българските училища в чужбина ще могат да разполагат с още едно прекрасно средство за обучение на учениците. Ще имаме грижата всяко училище зад граница да получи като подарък по един брой. Това помагало би трябвало да присъства във всеки дом и е чудесен подарък както за ученици, така и за възрастни.“

Идеята е по същия начин да се направят такива двуезични съпоставки на френски, испански, руски, италиански и други езици. За целта ще се разчита на доброволния труд на преподаватели от различни държави - това е от изключително значение за всички, съобщиха от АБУЧ.

Сподели в
 

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

Заглавието на този филм на режисьора Ален Рене по сценарий на Марьорит Дюрас е може би най-човешкото и точно определение, което споделя чувствата на милиони по света към японския град. Дори и на тези, които никога не са стъпвали там. А днес се навършват 75 години от онзи зловещ акт, който все още не можем да вярваме, че е извършен от разумни хора, колкото и диво да са желаели някакво отмъщение. На 6 август в 8,15 ч. сутринта американският пилот Пол Тибетс пуска над града първата атомна бомба с кодово име „Малчугана“.

06.08.2020/13:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки