Начало
 
 

Уникален многоезичен паралел между историята на България, Англия и Германия

25.11.2019 /13:21 | Източник: СБЖ/Аз-буки Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Две българки, работещи в наши училища зад граница, заедно с издателство „Аз-буки”, създадоха „Сравнителна средновековна история България-Германия, V-XV” век и „Сравнителна средновековна история България-Англия, V-XV век”

Знаете ли кой е Пипин Къси, или какво се е случвало в Германия и Англия по време на Цар Симеон? Кога са покръстени трите държави и каква територия са заемали през Средновековието?

С нелеката задача да направят сравнителна „времева линия“ и да покажат в паралел историята на някои от най-големите европейски държави са се заели две българки, работещи в наши училища зад граница - д-р Валентина Александрова, преподавател по история в БУ „Иван Станчов“ в Лондон (Великобритания) и Маргарита Русинова - ръководител на БУ „Васил Левски“ във Франкфурт (Германия).

В резултат на проучванията им са създадени две уникални исторически издания: „Сравнителна средновековна история България-Германия, V-XV век” на немски и български език и „Сравнителна средновековна история България-Англия, V-XV век” на български и английски език.

С помощта на Национално издателство „Аз-буки“ двете издания бяха създадени като красиво и богато илюстровани помагала, които позволяват да се види как се е развивала и през какви препятствия е минавала всяка от страните, също така и да се упражнява и изучава чужд език. По идея на авторите изданията са оформени като цветни дипляни, които да станат част от обучението на деца в различни държави.

Ето някои от фактите, събрани в изданията:

„Римската армия напуска Британия след 400 г. от Новата ера, малко след това териториите са завладени от германските племена англи и сакси. Горе-долу по същото време германски племена завземат Рим и слагат края на Западната римска империя, а българите установяват първите си контакти с Византия и славянските племена южно от река Дунав.

За по-любопитните ще издадем също, че по времето, когато се е създала българската държава, англосаксоните и местните племена все още „строят“ отделни кралства, които враждуват помежду си, а Германия е била под управлението на „ленивите крале“, по чието време се отслабва ролята на франкските крале и се засилва влиянието и властта на дворцовите управители – майордомите.

Германия приема християнството през 496 г. През 597 г. Августин - пратеник на Римския папа, пристига в Англия и англосаксоните приемат католическата деноминация, а българите се покръстват през 864 г. по време на царуването на Борис I. А през IX век в Европа е имало три големи държави – Франкската империя, Византия и България.”

А ето мнението за двете уникални издания, изразено от Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ):

„Изключително сме признателни на Валентина Александрова и Маргарита Русанова за огромното старание. Благодарение на тях българските училища в чужбина ще могат да разполагат с още едно прекрасно средство за обучение на учениците. Ще имаме грижата всяко училище зад граница да получи като подарък по един брой. Това помагало би трябвало да присъства във всеки дом и е чудесен подарък както за ученици, така и за възрастни.“

Идеята е по същия начин да се направят такива двуезични съпоставки на френски, испански, руски, италиански и други езици. За целта ще се разчита на доброволния труд на преподаватели от различни държави - това е от изключително значение за всички, съобщиха от АБУЧ.

Сподели в
 

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки