Начало
 
 

В ЦИЕК бяха открити плоча и бюст в памет на проф. Александър Федотов

25.11.2019 /18:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бюстът н проф. Александър Федотов в ЦИЕК. Снимка: Къдринка Къдринова

На церемонията, която бе наръх патронния празник на СУ „Св. Кл. Охридски, говори ректорът проф. Атанас Герджиков. Почитта си към проф. Федотов дойдоха да изразят и посланици на десетки държави, както и много учени и студенти.

Навръх патронния празник на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, в сградата на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ бяха открити бюст и паметна плоча в памет на яркия учен-изтоковед и голям хуманист проф. Александър Федотов, напуснал ни внезапно преди година.

„На сърцето ми е цяла Азия. Проф. ДФН Александър Федотов (1956-2018), директор на ЦИЕК от 1998 до 2018 г., бележит учен-изтоковед и любим преподавател”. Това е изписано на мраморната плоча, поставена на стената до централното стълбище на ЦИЕК.

Бронзовият бюст с лика на проф. Федотов - дело на скулптора Момчил Мирчев, увенчава мраморна колона с името на професора, разположена на първата площадка на стълбището. Мястото веднага приковава погледа на всеки, влязъл в ЦИЕК.

На откриването се събраха десетки колеги и студенти на проф. Федотов, както и посланици на много държави, с които приживе той работеше активно, разширявнайки международните връзки на Университета и допринасяйки за разкриването на нови специалности в създанения благодарение на него ЦИЕК.

В продължение на 20 г. проф. Федотов оглавяваше този Център - уникално средище, изграждащо културни и хуманни мостове между България и Изтока. Тук остава и сега вграден неговият всеотдаен и светъл дух, който с такава лекота му печелеше обичта на студентите и възхитата на всички, които го познаваха.

В памет на професора деканът на Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Кл. Охридски” проф. Мадлен Данова прочете ппроникновени слова, писани за Св. Кирил Философ и за Св. Александър Невски, подчертавайки, че те важат и за светлата личност на Александър Федотов.

Топли думи за него каза и ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски” проф. Атанас Герджиков, който отново припомни приноса на проф. Федотов за международната дейност на Университета. Ректорът също така сподели и лични спомени за техни общи пътувания в чужбина, когато е преоткривал размаха на ерудицията на проф. Федотов, съчетана с по детски ненаситния му интерес към всичко ново и неоткрито.

С голямо вълнение съпругата на проф. Федотов - Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, благодари на всички, събрали се на откриването на бюста и паметната плоча. Тя изтъкна, че вниманието и уважението към личността му от страна на толкова много хора е най-доброто възпоменание за него.

Учени, студенти, посланици от десетки държави се изредиха да поднесат цветя пред паметната плоча и бюста, отдавайки почит на незабравимия учен, човек и приятел, на всеобщия любимец Саша, както неформално и с обич го наричаха всички...

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки