Начало
 
 

В ЦИЕК бяха открити плоча и бюст в памет на проф. Александър Федотов

25.11.2019 /18:16 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бюстът н проф. Александър Федотов в ЦИЕК. Снимка: Къдринка Къдринова

На церемонията, която бе наръх патронния празник на СУ „Св. Кл. Охридски, говори ректорът проф. Атанас Герджиков. Почитта си към проф. Федотов дойдоха да изразят и посланици на десетки държави, както и много учени и студенти.

Навръх патронния празник на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, в сградата на Центъра за източни езици и култури (ЦИЕК) към СУ бяха открити бюст и паметна плоча в памет на яркия учен-изтоковед и голям хуманист проф. Александър Федотов, напуснал ни внезапно преди година.

„На сърцето ми е цяла Азия. Проф. ДФН Александър Федотов (1956-2018), директор на ЦИЕК от 1998 до 2018 г., бележит учен-изтоковед и любим преподавател”. Това е изписано на мраморната плоча, поставена на стената до централното стълбище на ЦИЕК.

Бронзовият бюст с лика на проф. Федотов - дело на скулптора Момчил Мирчев, увенчава мраморна колона с името на професора, разположена на първата площадка на стълбището. Мястото веднага приковава погледа на всеки, влязъл в ЦИЕК.

На откриването се събраха десетки колеги и студенти на проф. Федотов, както и посланици на много държави, с които приживе той работеше активно, разширявнайки международните връзки на Университета и допринасяйки за разкриването на нови специалности в създанения благодарение на него ЦИЕК.

В продължение на 20 г. проф. Федотов оглавяваше този Център - уникално средище, изграждащо културни и хуманни мостове между България и Изтока. Тук остава и сега вграден неговият всеотдаен и светъл дух, който с такава лекота му печелеше обичта на студентите и възхитата на всички, които го познаваха.

В памет на професора деканът на Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Кл. Охридски” проф. Мадлен Данова прочете ппроникновени слова, писани за Св. Кирил Философ и за Св. Александър Невски, подчертавайки, че те важат и за светлата личност на Александър Федотов.

Топли думи за него каза и ректорът на СУ „Св. Кл. Охридски” проф. Атанас Герджиков, който отново припомни приноса на проф. Федотов за международната дейност на Университета. Ректорът също така сподели и лични спомени за техни общи пътувания в чужбина, когато е преоткривал размаха на ерудицията на проф. Федотов, съчетана с по детски ненаситния му интерес към всичко ново и неоткрито.

С голямо вълнение съпругата на проф. Федотов - Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, благодари на всички, събрали се на откриването на бюста и паметната плоча. Тя изтъкна, че вниманието и уважението към личността му от страна на толкова много хора е най-доброто възпоменание за него.

Учени, студенти, посланици от десетки държави се изредиха да поднесат цветя пред паметната плоча и бюста, отдавайки почит на незабравимия учен, човек и приятел, на всеобщия любимец Саша, както неформално и с обич го наричаха всички...

 

Сподели в
 

„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти нашият известен колега Валерий Тодоров.

12.12.2019/15:45

Богат откъм събития беше денят след Никулден, деня на многзина, носещи името Никола. България отбеляза 110-годишнина от рождението на един голям български поет, кръстен на св. Николай Чудотворец - Никола Вапцаров. Едно име, което е заело достойно място не само в българската, но и в световната поезия, и което, за съжаление, у нас напоследък някои се опитват да внушат да бъде подложено на забрава.

09.12.2019/00:10

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

Нашумялата изложба на известния фотограф, посветена на Прехода, гостува и в галерия "Оборище 5" в София от 3 до 5 декември. На откриването й днес се събраха много почитатели на безпогрешния фотообектив на Иван Стоименов.

02.12.2019/20:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки