Начало
 
 

Н. Пр. Алехандо Поланко гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ

25.11.2019 /19:34 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Алехандро Поланко по време на срещата в Клуб "Журналист" на СБЖ. Снимка: Къдринка Къдринова

Испанският посланик направи обширен обзор на българо-испанските връзки, изтъквайки, че богата програма догодина ще отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Гостът отговори на многобройните въпроси на журналистите

Отношенията между България и Испаниа, предизвикателствата в предстоящото формиране на ново испанско правителство, сигурността в Европа и в света, испанската политика в Латинска Америка, каталунската криза - това бяха основните акценти, засегнати по време на предизвикалата голям интерес среща с посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, състояла се в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Срещата бе съвместна инициатива на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и на Съюза на българските журналисти. На събитието присъства и вторият човек в посолството на Испания Емилио Рамос Хара.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова приветства Н. Пр. Алехандро Поланко и представителите на испанското посолство, изразявайки топлите чувства, с които българите традиционно се отнасят към Испания и към нейната култура. След което даде думата на посланика за неговото експозе.

Посланик Поланко направи обширен обзор на българо-испанските връзки, изтъквайки, че богата програма догодина ще отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

Той подчерта много доброто ниво на сътрудничество между България и Испания, като отбеляза и важната роля на добре интегрираната българската общност в родината му. Обърна внимание върху активното присъствие на големи испански компании в нашата страна и посочи, че то би могло да се разшири и към повече сектори в икономиката ни.

Специално изтъкна ценния опит и постижения на световно ниво, които има Испания в жп транспорта и в железепотнъта инфраструктура. С това тя би могла да бъде полезна и за България в този отрасъл.

Посланикът оцени особено високо българо-испанското взаимодействие в културата и образованието. Открои важната роля на Институт „Сервантес” в София, както и утвърдената традиция за изучаване на испански език в България. Цитира данни от срещата му миналата седмица с българския министър на образованието Красимир Вълчев, който го информирал, че в момента 21 000 български ученици изучават испански.

Откликвайки на предварително изявения журналистически интерес, посланик Поланко разказа и за обстановката в Испания след състоялите се там на 10 ноември извънредни избори. Гостът очерта механизмите, по които ще се търси изграждане на стабилна основа за сформиране на ново правителство.

Интерес предизвикаха и споделените от Н. Пр. Алехандро Поланко детайли във връзка с предстоящото заемане на поста върховен представител на ЕС за външната политика от настоящия външен министър на Испания Жозеп Борел. Последното му участие в заседание на испанското правителство като министър ще е този петък, след което той вече ще трябва да заеме новата си позицияв Брюксел. А в Мадрид ще е необходимо да се определи негов временен заместник, докато бъде съставено новото правителство.

Н. Пр. Алехандро Поланко изтъкна, че всички испански институции работят пълноценно и стриктно. Той посочи, че Мадрид не се е поколебал да приеме и домакинството на световната конференция на ООН по климатичните промени СОР25, от чието посрещане досегашният домакин Чили бе придунен да се откаже заради настоящата сложна обстановка в тази южноамериканска страна. Конференцията трябва да започне в началото на декември и испанската столица вече е готова да я посрещне.

Испанският посланик не пропусна да отбележи също, че изявата му в СБЖ се провежда на 25 ноември - международния ден за борба с насилието срещу жени, а това е тма, на която неговата страна отдава първостепенно цначение.

Присъстващите журналисти и гости поставиха многобройни въпроси на Н. Пр. Алехандро Поланко и той отговори на всички. Въпросите засегнаха двустранното сътрудничество, европейската сигурност през призмата на НАТО и на проекта за европейска отбрана, специалните отношения на Испания с Латинска Америка и т.н.

Беше отправен и въпрос за каталунската криза и влиянието й при предстоящото сформиране на ново правителство на Испания. Посланик Поланко подчерта, че се полагат усилия проблемът да се решава чрез диалог и зачитае на свободата на идеите, но само при спазване на конституционните норми и законите..

Посланикът беше силно развълнуван от включването на журналиста и писателя Петко Мангачев, който разказа за съавторството си на книга, посветена на испанския дипломат Хулио Паленсия, работил в испанското посолство в София през 1940-1943 г. и спасил 800 български евреи, осигурявайки им испански визи. Н. Пр. Алехандро Поланко увери, че личността на Хулио Паленсия ще бъде във фокуса и на събитията догодина, с които ще се отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания.

Посланикът предложи да информира по-подробно за програмата на тези чествани по време на следваща среща пак в Клуб „Журналист” в началото на идната година.

Сподели в
 

„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти нашият известен колега Валерий Тодоров.

12.12.2019/15:45

Богат откъм събития беше денят след Никулден, деня на многзина, носещи името Никола. България отбеляза 110-годишнина от рождението на един голям български поет, кръстен на св. Николай Чудотворец - Никола Вапцаров. Едно име, което е заело достойно място не само в българската, но и в световната поезия, и което, за съжаление, у нас напоследък някои се опитват да внушат да бъде подложено на забрава.

09.12.2019/00:10

Толкова десетилетия вече, винаги когато я видя тази снимка, оживява детският спомен за макар и мимолетното, но неизличимо докосване до личността, влязла дълбоко в съдбата на поколения българи с опора и вяра в утрешния ден. Никола Вапцаров. Доста преди да разбера от снимката му кой беше този човек, когото видях в летните дни на 1941 година в Годеч…

06.12.2019/18:54

Едва ли има нещо по-вълнуващо от това да видиш млади колеги, отличени за качествена журналистика. И то в днешно време, когато професионализмът е на изчезване, а псевдо-новинари пълнят социалните мрежи с фалшивки. Затова и смея да кажа, че най-много ме зарадваха наградите от осмото издание „Валя Крушкина – журналистика за хората“, които бяха връчени в категорията „Журналист-надежда“.

03.12.2019/13:02

Нашумялата изложба на известния фотограф, посветена на Прехода, гостува и в галерия "Оборище 5" в София от 3 до 5 декември. На откриването й днес се събраха много почитатели на безпогрешния фотообектив на Иван Стоименов.

02.12.2019/20:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки