Начало
 
 

Н. Пр. Алехандо Поланко гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ

25.11.2019 /19:34 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Алехандро Поланко по време на срещата в Клуб "Журналист" на СБЖ. Снимка: Къдринка Къдринова

Испанският посланик направи обширен обзор на българо-испанските връзки, изтъквайки, че богата програма догодина ще отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Гостът отговори на многобройните въпроси на журналистите

Отношенията между България и Испаниа, предизвикателствата в предстоящото формиране на ново испанско правителство, сигурността в Европа и в света, испанската политика в Латинска Америка, каталунската криза - това бяха основните акценти, засегнати по време на предизвикалата голям интерес среща с посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, състояла се в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Срещата бе съвместна инициатива на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и на Съюза на българските журналисти. На събитието присъства и вторият човек в посолството на Испания Емилио Рамос Хара.

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова приветства Н. Пр. Алехандро Поланко и представителите на испанското посолство, изразявайки топлите чувства, с които българите традиционно се отнасят към Испания и към нейната култура. След което даде думата на посланика за неговото експозе.

Посланик Поланко направи обширен обзор на българо-испанските връзки, изтъквайки, че богата програма догодина ще отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

Той подчерта много доброто ниво на сътрудничество между България и Испания, като отбеляза и важната роля на добре интегрираната българската общност в родината му. Обърна внимание върху активното присъствие на големи испански компании в нашата страна и посочи, че то би могло да се разшири и към повече сектори в икономиката ни.

Специално изтъкна ценния опит и постижения на световно ниво, които има Испания в жп транспорта и в железепотнъта инфраструктура. С това тя би могла да бъде полезна и за България в този отрасъл.

Посланикът оцени особено високо българо-испанското взаимодействие в културата и образованието. Открои важната роля на Институт „Сервантес” в София, както и утвърдената традиция за изучаване на испански език в България. Цитира данни от срещата му миналата седмица с българския министър на образованието Красимир Вълчев, който го информирал, че в момента 21 000 български ученици изучават испански.

Откликвайки на предварително изявения журналистически интерес, посланик Поланко разказа и за обстановката в Испания след състоялите се там на 10 ноември извънредни избори. Гостът очерта механизмите, по които ще се търси изграждане на стабилна основа за сформиране на ново правителство.

Интерес предизвикаха и споделените от Н. Пр. Алехандро Поланко детайли във връзка с предстоящото заемане на поста върховен представител на ЕС за външната политика от настоящия външен министър на Испания Жозеп Борел. Последното му участие в заседание на испанското правителство като министър ще е този петък, след което той вече ще трябва да заеме новата си позицияв Брюксел. А в Мадрид ще е необходимо да се определи негов временен заместник, докато бъде съставено новото правителство.

Н. Пр. Алехандро Поланко изтъкна, че всички испански институции работят пълноценно и стриктно. Той посочи, че Мадрид не се е поколебал да приеме и домакинството на световната конференция на ООН по климатичните промени СОР25, от чието посрещане досегашният домакин Чили бе придунен да се откаже заради настоящата сложна обстановка в тази южноамериканска страна. Конференцията трябва да започне в началото на декември и испанската столица вече е готова да я посрещне.

Испанският посланик не пропусна да отбележи също, че изявата му в СБЖ се провежда на 25 ноември - международния ден за борба с насилието срещу жени, а това е тма, на която неговата страна отдава първостепенно цначение.

Присъстващите журналисти и гости поставиха многобройни въпроси на Н. Пр. Алехандро Поланко и той отговори на всички. Въпросите засегнаха двустранното сътрудничество, европейската сигурност през призмата на НАТО и на проекта за европейска отбрана, специалните отношения на Испания с Латинска Америка и т.н.

Беше отправен и въпрос за каталунската криза и влиянието й при предстоящото сформиране на ново правителство на Испания. Посланик Поланко подчерта, че се полагат усилия проблемът да се решава чрез диалог и зачитае на свободата на идеите, но само при спазване на конституционните норми и законите..

Посланикът беше силно развълнуван от включването на журналиста и писателя Петко Мангачев, който разказа за съавторството си на книга, посветена на испанския дипломат Хулио Паленсия, работил в испанското посолство в София през 1940-1943 г. и спасил 800 български евреи, осигурявайки им испански визи. Н. Пр. Алехандро Поланко увери, че личността на Хулио Паленсия ще бъде във фокуса и на събитията догодина, с които ще се отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Испания.

Посланикът предложи да информира по-подробно за програмата на тези чествани по време на следваща среща пак в Клуб „Журналист” в началото на идната година.

Сподели в
 

В СБЖ бе получена следната декларация на журналистическите дружества в БНТ, която публикуваме тук.

10.07.2020/20:45

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки