Начало
 
 

Станка Шопова дари своя снимка с Фидел Кастро за музей на кубинския лидер

29.11.2019 /06:40 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Станка Шопова връчва своята снимка заедно с Фидел Кастро на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан. Снимка: Къдринка Къдринова

На възпоменание в посолството на Куба у нас по повод третата годишнина от кончината на легендарния революционер много българи споделиха свои спомени за срещи и събития, свързани с него. А актрисата Атанаска Танева бе изненадана от приветствено писмо от Раул Кастро, запомнил нейни изяви на Острова на свободата и у нас

В емоционална вечер, заредена с топли спомени за срещи на българи с незабравимия кубински лидер Фидел Кастро, се превърна възпоменанието за него по повод третата годишнина от кончината му, органзирано в посолството на Куба от Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан и от Асоциацията на приятелство „България-Куба”.

Почетната председателка на Асоциацията Станка Шопова дари своя снимка от 80-те години на миналия век, на която тя се ръкува с Фидел Кастро при свое посещение на Острова на свободата като първи секретар на ЦК на ДКМС, едва 28-годишна. Тя изрази възхитата си от приноса на Кастро не само за напредъка на Куба, но и в световния социален прогрес.

Председателката на Асоциацията Тамара Такова прочете стихове на покойната вече поетеса Ваня Петкова, посветни на Куба, от специалния сборник „На Куба с любов”, издаден пак от Асоциацията и събрал най-ярките творби с кубинска тематика от български творци на словото.

Поетът Лъчезар Еленков прочете свои стихове, посветени на Острова на свободата.

Журналистът и политик Минчо Христов, който е следвал в Куба и е имал възможност като студент да общува с Кастро, също разказа спомените си.

Дипломатът Стилиян Бурханларски направи в изказването си връзка между революционните процеси в Латинска Америка и ролята на Фидел Кастро в историята.

Силна емоция изжива актрисата Атанаска Танева, която години наред е изнасяла детски спектакли както у нас, така и в Куба. Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан я изненада с лично поздравително писмо от Раул Кастро, който днес е начело на ККП и е запазил спомен за изявите на българската актриса. В писмото той настоява при следващия си гастрол в Куба Атанаска Танева да не пропуска да се види и с него.

Бе прожектиран и филм за Фидел Кастро. Вечерта, в която се включиха също посланиците на Венесуела, Македония и Сирия, както и представители на посолството на Русия, завърши със почерпка - Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан лично приготви за гостите любимия коктейл на Фидел, наречен канчанчара и съдържащ ром, мед и гореща вода.

 

Сподели в
 

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки