Начало
 
 

Мексиканска писателка със сефарадски корен от София изнесе лекция у нас

29.11.2019 /14:17 | Автор : Гергина Дворецка | Източник: Европа и светът Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мексиканската писателка Мириам Москона (седналата) с директорката на Институт "Сервантес" у нас Мария Луиса Сантос. Снимка: Институт "Сервантес"

Мириам Москона, чиято книга за родените й тук родители „Люспа от лук” през 2013 г. спечели престижна литературна награда в Мексико, бе поканена от Институт „Сервантес”. Тя говори за връзката си с България и за значението на езика ладино, който изселените сефарадски евреи отнасят през XV век от Испания към Балканите

Вълнуваща среща с потомци на сефарадски евреи у нас имаше на 28 ноември т.г. в Централната софийска синагога мексиканската писателка Мириам Москона. Нейните родители също са били сефарадски евреи и са живели в София на ул. „Искър". През 1948 г. се изселват в Израел, а през 1951 г. - в Мексико, където ги канят техни братовчеди, също родени в България.

Мириам се ражда в Мексико, но родината на нейните майка и баща - Людмила Йосифова и Леон Москона - винаги я е привличала. Идва тук за първи път през 2006 г. Сега отново е в София по покана на Институт „Сервантес” и със съдействието на Катедрата по испанистика и португалистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и на Организацията на евреите в България.

Директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос сърдечно поздрави гостенката, поканена да изнесе лекция в синагогата, и подчерта колко голямо значение се отдава в Испания на езика ладино. Чрез него звучи автентичният испански от XV век - такъв, каквто са го отнесли със себе си изселените сефарадски евреи, намерили нов дом на Балканите, включително и в България.

Домакин на събитието в синагогата беше София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет. Тя подари на писателката красиво илюстрирани книги за българските сефарадски евреи. На срещата присъстваха и представители на посолството на Испания у нас.

Творчески портрет на Мириам Москона направи преподавателката в Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски” д-р Лиляна Табакова, която е и един от най-добрите ни познавачи и преводачи на латиноамерикански автори.

Мириам сподели колко е важна за нея тази среща на толкова символично място като Софийската синагога - нейни блики преди години са били сред спомоществователите на този вевеличествен храм. Много емоционално писателката разказа моменти от историята на своето семейство, която е описала в книгата си „Tela de sevoya" („Люспа от лук"), удостоена през 2013 г. с престижната мексиканска литературна награда „Хавиер Виляурутия”.

Мириам Москона прочете откъс от тази своя творба, както и от друга своя книга, написана на ладино. Призна обаче, че все пак нейният език е испанският, а ладино е слушала да се говори от родителите й и го е имитирала. Според нея той вече отмира, макар че понякога самата тя говори на него на 18-месечната си внучка.

Този песимизъм на Мириам Москона беше опроверган от София Коен, която каза, че за нея ладино е жив език, самата тя понякога говори на него на петмесечното си дете. Срещата приключи със сърдечен неформален разговор с присъстващите и снимки за спомен.

Сподели в
 

Елена Алекова и Владимир Арденски са първите носители на Националната награда „Николай Хайтов - 2019 г.“. Тя се присъжда по повод 100-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Церемонията по връчването й се проведе днес в община Смолян.

23.01.2020/20:28

Тези дни тези, които знаят много добре каква е цената на мира, са се обърнали към Израел, където тържествено отбелязват 75-годишнината от освобождаването от Червената армия на концлагера „Освиенцим“ и Деня в памет на жертвите от Холокоста. В програмата по отбелязването на паметната годишнина беше и откриването на паметника „Свещ на паметта“, посветен на защитниците и жителите на блокадния Ленинград. Тържествената церемония се състоя в парк „Сакер“ в Йерусалим и беше предавана директно по тв канала Вести.ру.

23.01.2020/15:03

Община Хасково обяви 48-ия национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. За участие се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40-годишна възраст в следните жанрове: позия , проза,литературна критика и литературна история , детска литература ,филмов сценарий, драматургия.

22.01.2020/13:09

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки