Начало
 
 

Мексиканска писателка със сефарадски корен от София изнесе лекция у нас

29.11.2019 /14:17 | Автор : Гергина Дворецка | Източник: Европа и светът Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мексиканската писателка Мириам Москона (седналата) с директорката на Институт "Сервантес" у нас Мария Луиса Сантос. Снимка: Институт "Сервантес"

Мириам Москона, чиято книга за родените й тук родители „Люспа от лук” през 2013 г. спечели престижна литературна награда в Мексико, бе поканена от Институт „Сервантес”. Тя говори за връзката си с България и за значението на езика ладино, който изселените сефарадски евреи отнасят през XV век от Испания към Балканите

Вълнуваща среща с потомци на сефарадски евреи у нас имаше на 28 ноември т.г. в Централната софийска синагога мексиканската писателка Мириам Москона. Нейните родители също са били сефарадски евреи и са живели в София на ул. „Искър". През 1948 г. се изселват в Израел, а през 1951 г. - в Мексико, където ги канят техни братовчеди, също родени в България.

Мириам се ражда в Мексико, но родината на нейните майка и баща - Людмила Йосифова и Леон Москона - винаги я е привличала. Идва тук за първи път през 2006 г. Сега отново е в София по покана на Институт „Сервантес” и със съдействието на Катедрата по испанистика и португалистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и на Организацията на евреите в България.

Директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос сърдечно поздрави гостенката, поканена да изнесе лекция в синагогата, и подчерта колко голямо значение се отдава в Испания на езика ладино. Чрез него звучи автентичният испански от XV век - такъв, каквто са го отнесли със себе си изселените сефарадски евреи, намерили нов дом на Балканите, включително и в България.

Домакин на събитието в синагогата беше София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет. Тя подари на писателката красиво илюстрирани книги за българските сефарадски евреи. На срещата присъстваха и представители на посолството на Испания у нас.

Творчески портрет на Мириам Москона направи преподавателката в Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски” д-р Лиляна Табакова, която е и един от най-добрите ни познавачи и преводачи на латиноамерикански автори.

Мириам сподели колко е важна за нея тази среща на толкова символично място като Софийската синагога - нейни блики преди години са били сред спомоществователите на този вевеличествен храм. Много емоционално писателката разказа моменти от историята на своето семейство, която е описала в книгата си „Tela de sevoya" („Люспа от лук"), удостоена през 2013 г. с престижната мексиканска литературна награда „Хавиер Виляурутия”.

Мириам Москона прочете откъс от тази своя творба, както и от друга своя книга, написана на ладино. Призна обаче, че все пак нейният език е испанският, а ладино е слушала да се говори от родителите й и го е имитирала. Според нея той вече отмира, макар че понякога самата тя говори на него на 18-месечната си внучка.

Този песимизъм на Мириам Москона беше опроверган от София Коен, която каза, че за нея ладино е жив език, самата тя понякога говори на него на петмесечното си дете. Срещата приключи със сърдечен неформален разговор с присъстващите и снимки за спомен.

Сподели в
 

Плевен отбеляза 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

10.12.2019/22:31

В своя декларация Съюзът на българските писатели „осъжда остро всички опити за изопачаване и подценяване на езиковото разнообразие и огромното общокултурно значение на романа „Под игото“ от Иван Вазов”.

10.12.2019/17:14

Безплатен интернет е осигурен за обществени места в Трявна и Плачковци. Това стана възможно чрез първата по рода си европейска инициатива, насочена директно към общините.

09.12.2019/18:51

Това ще се случи на 12 декември 2019 г. от 16 ч. по време на Софийския международен панаир на книгата в НДК, на ІV етаж, където Издателската къща „Тип-топ прес”, Продуцентска къща „Хронотоп” и проф. Лилия Райчева ще представят книгата „Магията „Минута е много”, посветена на най-гледаното и най-обичаното едноименно предаване на БНТ.

09.12.2019/12:08

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник..

08.12.2019/12:07

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки