Начало
 
 

Мексиканска писателка със сефарадски корен от София изнесе лекция у нас

29.11.2019 /14:17 | Автор : Гергина Дворецка | Източник: Европа и светът Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мексиканската писателка Мириам Москона (седналата) с директорката на Институт "Сервантес" у нас Мария Луиса Сантос. Снимка: Институт "Сервантес"

Мириам Москона, чиято книга за родените й тук родители „Люспа от лук” през 2013 г. спечели престижна литературна награда в Мексико, бе поканена от Институт „Сервантес”. Тя говори за връзката си с България и за значението на езика ладино, който изселените сефарадски евреи отнасят през XV век от Испания към Балканите

Вълнуваща среща с потомци на сефарадски евреи у нас имаше на 28 ноември т.г. в Централната софийска синагога мексиканската писателка Мириам Москона. Нейните родители също са били сефарадски евреи и са живели в София на ул. „Искър". През 1948 г. се изселват в Израел, а през 1951 г. - в Мексико, където ги канят техни братовчеди, също родени в България.

Мириам се ражда в Мексико, но родината на нейните майка и баща - Людмила Йосифова и Леон Москона - винаги я е привличала. Идва тук за първи път през 2006 г. Сега отново е в София по покана на Институт „Сервантес” и със съдействието на Катедрата по испанистика и португалистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски" и на Организацията на евреите в България.

Директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос сърдечно поздрави гостенката, поканена да изнесе лекция в синагогата, и подчерта колко голямо значение се отдава в Испания на езика ладино. Чрез него звучи автентичният испански от XV век - такъв, каквто са го отнесли със себе си изселените сефарадски евреи, намерили нов дом на Балканите, включително и в България.

Домакин на събитието в синагогата беше София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет. Тя подари на писателката красиво илюстрирани книги за българските сефарадски евреи. На срещата присъстваха и представители на посолството на Испания у нас.

Творчески портрет на Мириам Москона направи преподавателката в Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски” д-р Лиляна Табакова, която е и един от най-добрите ни познавачи и преводачи на латиноамерикански автори.

Мириам сподели колко е важна за нея тази среща на толкова символично място като Софийската синагога - нейни блики преди години са били сред спомоществователите на този вевеличествен храм. Много емоционално писателката разказа моменти от историята на своето семейство, която е описала в книгата си „Tela de sevoya" („Люспа от лук"), удостоена през 2013 г. с престижната мексиканска литературна награда „Хавиер Виляурутия”.

Мириам Москона прочете откъс от тази своя творба, както и от друга своя книга, написана на ладино. Призна обаче, че все пак нейният език е испанският, а ладино е слушала да се говори от родителите й и го е имитирала. Според нея той вече отмира, макар че понякога самата тя говори на него на 18-месечната си внучка.

Този песимизъм на Мириам Москона беше опроверган от София Коен, която каза, че за нея ладино е жив език, самата тя понякога говори на него на петмесечното си дете. Срещата приключи със сърдечен неформален разговор с присъстващите и снимки за спомен.

Сподели в
 

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

Заглавието на този филм на режисьора Ален Рене по сценарий на Марьорит Дюрас е може би най-човешкото и точно определение, което споделя чувствата на милиони по света към японския град. Дори и на тези, които никога не са стъпвали там. А днес се навършват 75 години от онзи зловещ акт, който все още не можем да вярваме, че е извършен от разумни хора, колкото и диво да са желаели някакво отмъщение. На 6 август в 8,15 ч. сутринта американският пилот Пол Тибетс пуска над града първата атомна бомба с кодово име „Малчугана“.

06.08.2020/13:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки