Начало
 
 

Калин Тодоров повдигна завесата на Прехода с новата си книга

06.12.2019 /19:02 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


По повод 30-те години преход в България се изписа и изговори много. Какви ли не теории на конспирациите се нищиха. Но една книга успя, като култовия американски филм „Да разлаем кучетата“ и на истина да разбуни духовете у нас, да държи първото място в класациите за най-четени и най-търсени. И това е „Зад завесата на Прехода“ на журналиста Калин Тодоров, чиято софийска премиера беше в клуб „Журналист“ в СБЖ и предизвика голям интерес.

Поради тежката ситуация у нас, героят на вечерта и издателите на неговата книга решиха мотото на представянето й да бъде „Провалената държава“- и емоционално, и с факти, беше  подчертано защо. „Показателно е, че книгата на Калин Тодоров излезе точно след появата на книгата на проф. Джаред Даймънд „Катаклизъм“ – каза генералният директор на издателство „Изток-Запад“ Любен Козарев. Според него можем спокойно да твърдим, че в България през последните 30 години избухнаха три много сериозни бомби. Първата е образованието.За родителите е безпощадно ясно,че днес е по-добре да не пускат децата си на училище. Втората бомба е здравеопазването. А третата е държавността. За всички е видно,според Козарев, че държавата се „разпраши“ и в момента се използва от едни нискообразовани и непочтени хора, на които двайсет живота няма да им стигнат да изхарчат това, което са заграбили, като в същото време тези, които цял живот са се трудили в името на тази държава, са подложени на геноцид. Правейки този социален разрез на обществото, той пусна мост и към книгата на Калин Тодоров, която е една остра дисекция на 30-те години, облечени в определението Преход. Звучи твърде песимистично и мрачно, но за жалост у нас годините на демокрация са обагрени точно от такива тонове. Любен Козарев сподели как е посрещнал ръкописа на Калин Тодоров, който силно го впечатлил и не е могъл да скрие пред автора, че с написаното си слага главата в торбата и дърпа за опашката едни много могъщи хора, които не обичат проявата на мъжество. Отговорът, получен от автора, е, че годините са го научили единствено да казва истината. „Свалих шапка на Калин Тодоров, защото вместо да си живурка в блатцето, той

 

дръзва да каже неща, за което би могъл да бъде наказан –

 

сподели Козарев. – За моя радост оказва се, че все повече хора, и то най-вече сред младите, се интересуват и искат да разберат какво се случва у нас.“ И за всички беше изненада новината, която съобщи генералният директор на издателството, че след „Зад завесата на прехода“ са решили да продължат започнатото в една много сериозна поредица от книги, защото предизвикателствата от днешното време са изключително тежки. На въпрос на сайта на СБЖ наистина ли ще имат смелостта да продължат поредицата с книги на други автори с подобна аналитично-разобличиваща тематика и сигурен ли е, че ще се намерят смелчаци като Калин Тодоров да опишат действителността у нас такава, каквато е, Любен Козарев отговори, че е сигурен, че поредицата ще продължи. А авторът на „Зад завесата на Прехода“, проявявайки скромност, каза,че след така нашумялата напоследък негова нова книга е решил на срещата в клуб „Журналист“ да не разказва какво крие между кориците си тя, а ще направи опит да скицира какво,според него,се случи, за да се озовем в провалената държава, в което той няма съмнение. И цитира мисълта на Чомски, че провалената държава е и една възможност да се тръгне нанякъде. Но за да се случи това, трябва да разберем откъде сме дошли. „Аз в тези две книги, и сега,

 

ще ви разкажа моята истина –

 

каза Калин Тодоров. – Тя не претендира да е истина от последна инстанция, нито да е истина за някой друг, освен за мен. Това е една гледна точка. Но за да се стигне до квинтесенецията на това, което се случи, трябва да се чуят няколко гледни точки и от тях да изплува истината.“ Авторът на „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на Прехода“ анализира не само последните 30 лета, а 75-те,включващи и социализма, за който той говори  като пряко съпричастен към него. През времето на соца имаше прекалено много вътрешни противоречия, твърди Тодоров, като същевременно нямаше лична свобода, конкуренция и това точно го обрече. В своята книга той смята, че социализмът е бил предаден отвътре и нарича това плана „Умрялата лисица“, на група съветски апаратчици, които с помощта на КГБ са си дали сметката, че социализма го грози неминуема гибел и нещата трябва да се изпреварят, т. е. предварително да се променят. Схемата е да бъде спасена Русия за сметка на всички останали. Според Калин Тодоров тази работа ни интересува до толкова, до колкото тя рефлектира върху България. А това се случва още в средата на 80-те години, когато група перестройчици у нас започват да подготвят страната за преход към някаква друга система, условно наречена демокрация. Целият този процес се провежда преди всичко с износа на капитали. Калин Тодоров разказа,че след написването на книгата са започнали да му се обаждат различни хора от различни кътчета на света, които се оказва,че са знаели доста повече неща от него, за това как и какво се е случило, като някои от тях не са пожелали да бъдат назовавани. Особено място в тези контакти на автора заема българинът Петър Бояджиев, когото всички помним от първите години на прехода, когато той се завърна от Франция, където беше емигрирал. Твърде интересни неща разказва той на Калин. Според Бояджиев износът на капитали от България е започнал в средата на 80-те. Луканов е използвал, че руснаците стоят зад него, за да контролира процеса. Той бил измъкнал, или поне така е смятал Живков, два милиарда долара от резерва. Тези пари били прехвърлени във фирми-екрани, най вече от електрониката, контролирани от Държавна сигурност. В един момент притежателите на спесимените на банковите им сметки започнали да се еманципират. Луканов ги заплашил, че ще предаде досиетата на фирмите на американците.
И, за да си гарантират спокойствието до живот, " тези момчета" се организирали да го ликвидират.“ Разказът на Калин Тодоров за хората, които през всичките тези 30 години на т. нар. Преход са допринесли за достигането на днешната ситуация у нас, беше изпъстрен с малко известни или почти неизвестни факти около имената на майсторите на реформите. С особен интерес в залата го слушаха, а той в типичния си стил несамо на заинтригуващ пишещ, а и впечатляващ разказвач,

 

успя да поднесе на гостите си изключително интересна информация

 

Илюстрация на това, че всички останаха дълбоко впечатлени от думите му беше пороят от въпроси, които го затрупаха. На въпрос на сайта на СБЖ към международника Калин Тодоров относно плана „Умрялата лисица“ и в контекста от казаното наскоро от руския анализатор Михаил Хазин, че до няколко години се очаква Китай, САЩ и Русия да се обединят след като Тръмп спечели следващите избори, той ще се срещне със Си Дзинпин и с Путин и тримата ще влияят на света, като събират работни групи, които ще готвят новата „Ялта” или новият „Бретънуудс”. В този процес къде ще е мястото на България, попитах, на което отговорът на Калин Тодоров беше: На времето момче от Русе, курсант в КГБ, задал същия въпрос: А къде, при следващото разпределение на света ще бъдем поставени ние? Че как къде? При нас, разбира се. Ние никога не сме ви приемали като нещо отделно, като нещо различно от нас.“ Каквото и да означава това, ще видим във времето как ще се стекат обстоятелствата.

Сред искащите да разберат повече за процеса на написването на книгата и за информационните източниците, които е ползвал Калин Тодоров, беше и членът на УС на СБЖ Борислав Костурков. „Имам приятели и политици от всички сектори – каза Тодоров, - и такива от секретните служби, които няма да назова. Но напоследък поддържам ползотворни контакти и с военни разузнавачи, от които научих страшно много и интересни неща. Предпочитам да съм си сам източник. Пресявам огромно количество информация, защото проблемът на нашето време е, че за съжаление българската журналистика умира и точно затова се спряхме на СБЖ да представим книгата ми. И в този момент литературата се опитва да й подаде. Цензурата някак си все още не може да стигне до книгите, а журналистиката е тотално превзета и не по силата на идеологическите клещи, а от едни чисто икономически клещи, които се оказаха много по-ефективни от отдела в ЦК на времето, защото сега вече журналистика не може да се прави, ако тя върви срещу парите. Книги все още могат да се издават. Така че проблемът днес е не че няма информация, а напротив, сега сме затрупани от нея. И е важно да успееш да отсееш от всичките неща, които всеки ден се струпват, кое всъщност е важно и кое не.“  

Не знам дали след като Калин Тодоров надникна и „Зад завесата на Прехода“ ще реши да продължи своето разследване напред във времето и да дописва пиесата на българския абсурд и дали ще продължи да ни изненадва с нови свои открития, но дано се намерят автори, които да  поддържат паметта за всичко случващо се у нас и с нас.

 

Снимки Зафер Галибов               

 

 

Сподели в
 

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

На 27 януари от 19 часа в Галeрия-книжарница „София Прес“ ще бъдат представени книгата на Йордан Радичков „Хора и свраки" и изложбата с оригиналните рисунки на автора към нея.

18.01.2020/08:19

Първата открита извънредна прожекция на новата суперпродукция „Ханът и империята” на режисьора акад. Людмил Стайков - дигитална версия по неговата знаменитатата трилогия „Хан Аспарух“, ще бъде на 14 януари т. г. от 19.00 часа във Фестивалния комплексен център във Варна.

11.01.2020/20:09

На 21.01. 2020 г. от 18.30ч. в Съюза на българските журналисти на етаж 3 ще се състои представяне на книгата "От розата – уханието, от човека – човечността" на Гоар Хнканосян, посветена на словесната фолклорна съкровищница на арменския народ, а именно на пословиците и поговорките му. Ще бъде открита и изложба на арменски мотиви.

10.01.2020/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки