Начало
 
 

Медиите – между пазара и контрола

12.12.2019 /15:45 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на УС на СБЖ, нашият известен колега Валерий Тодоров.

Срещата, събрала интереса на колегите, се състоя в Новата конферентна зала на Софийския университет и се проведе с активното участие на колегите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Силвия Великова.

Обикновено сме свикнали подобни срещи да се превръщат в говорилни, но скептицизмът на присъстващите не се оправда. Защо казвам това? Защото, на първо място, срещата беше лишена от високопарни и наукообразни съждения, а колегите откровено и точно фиксираха проблемите за медиите, журналистиката и свободата на словота. И, защото, на второ, но не по важност място, дискусията беше ръководена умело и интересно от Валерий Тодоров.

Не случайно той започна срещата, като постави акцинт на това, че

„истината в медиите трябва да бъде като холограма, а не като плосък гумен печат“

И тогава идват въпросите: успяваме ли да я отстояваме истината, да не продаваме журналистическото си име и достойнство на Мефистофел за няколко сребърника, има ли утвърдени стандарти за професията журналист, как се противопоставяме на задкулисието? Трудни въпроси, но без отговорите на които трудно ще можем да продължим напред.

Медийната сигурност има две важни измерения, каза Валерий Тодоров - „сигурността на информацията и сигурността на журналистите, на които разчитаме да казват истината и само истината“. „Наблюдаваме процес на откриване, закриване, потискане на медии, от което страда не само свободата на медиите, но и на журналистите. Това е една негативна тенденция, която се наблюдава в цял свят“, каза още Тодоров.

Той добави: „Най-печалното е, че хората, които трябва да правят политика и които се мислят за политици, изобщо не достигат до мисълта какво са медиите... Самата мисъл, че всеки може да говори всичко и това е свободата, вече е много тревожен факт“.

„Журнaлиcтикaтa ce рaзвивa и тя би трябвaлo дa нaмeри някaкъв изхoд, някaквo прoтивoдeйcтвиe нa тoвa, кoeтo ce cлучвa“, каза другият от съставителите на сборника дoц. Бoриcлaв Грaдинaрoв.

Трябва да кажем, че „Медиите – между пазара и контрола“ става възможна след три нaциoнaлни кoнфeрeнции в пoрeдни гoдини нa тeмa „Мeдийнa cигурнocт“. Затова и според доц. Градинаров : „Пoнятиeто мeдийнa cигурнocт e вaжнo, зaщoтo пocтaвя мeдиитe в кoнтeкcтa нa нaциoнaлнaтa cигурнocт. Бeз cвoбoдни мeдии и мeдии, кoитo дa прeдcтaвят инфoрмaциятa пo eдин мaкcимaлнo oбeктивeн и дocтoвeрeн нaчин, грaждaнитe нe мoгaт дa cи нaпрaвят мнeниe зa тoвa кaквo ce cлучвa, дa взeмaт рeшeниe зa тoвa кoй и кaк щe ги упрaвлявa, дa упрaжнявaт cвoя грaждaнcки кoнтрoл“.

Един от големите проблеми, за които също стана дума на дискусията, е

финансирането на медиите като начин за тяхното „опитомяване“

Ще цитирам известния български журналист Симеон Василев, който припомни максимата на Гьобелс, че „медиите трябва да са пиано в ръцете на властта“. Дали тези думи са точно казани от него, не е толкова важно, след като мисълта е до болка вярна и към настоящия двайсет и първи век - днешните власти съвсем по гьобелсовски продължават да употребяват медиите.

Силвия Великова от програма "Хоризонт" на БНР, каза, че не знае кой е поискал тя да бъде свалена от ефир, но и че „независимо от това, че не бях свалена от ефир, г-н Гешев беше избран за главен прокурор по същия категоричен начин“.

„Сборникът си поставя много амбициозна задача от гледна точка на едно ново понятие", каза Генка Шикерова, която беше уволнена от Нова телевизия. Тя постави акцент на въпроса за това, кое е медия и кое не е, както и за

отварянето на коридори за дезинформации на фона на водещата се информационна война

Войната не е нова, методите са променени, смята Миролюба Бенатова. Някога това е била пропагандата, сега интернет много помага на пропагандата.

Един много важен въпрос, който също беще дискутиран, е за

защитата на журналистическия труд

Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ sbj-bg.eu, припомни, че ръководството на Съюза преди над две години е изпратило в Народното събрание предложенията си за защита на журналистическия труд, които обаче не се разглеждат от управляващото мнозинство. Сега отново се заговори за медиен закон, за промени в медийното законодателство, но отново предложенията на СБЖ се неглижират, подчерта още Къдринова.

Автори в сборника са авторитетни университетски преподаватели, като проф. Лилия Райчева и Маргарита Пешева, журналисти, сред които Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, експерти в областта на медиите.         

Сборникът е разделен на три части: "Медийната сигурност като част от националната сигурност", "Кризи и трансформации на медиите в Югоизточна Европа", "Дигиталните  медии – бизнес модели, стандарти и регулация". И заслужава да бъде прочетен от всеки, уважаващ себе си и професията си колега.

 

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки