Начало
 
 

Медиите – между пазара и контрола

12.12.2019 /15:45 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на УС на СБЖ, нашият известен колега Валерий Тодоров.

Срещата, събрала интереса на колегите, се състоя в Новата конферентна зала на Софийския университет и се проведе с активното участие на колегите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Силвия Великова.

Обикновено сме свикнали подобни срещи да се превръщат в говорилни, но скептицизмът на присъстващите не се оправда. Защо казвам това? Защото, на първо място, срещата беше лишена от високопарни и наукообразни съждения, а колегите откровено и точно фиксираха проблемите за медиите, журналистиката и свободата на словота. И, защото, на второ, но не по важност място, дискусията беше ръководена умело и интересно от Валерий Тодоров.

Не случайно той започна срещата, като постави акцинт на това, че

„истината в медиите трябва да бъде като холограма, а не като плосък гумен печат“

И тогава идват въпросите: успяваме ли да я отстояваме истината, да не продаваме журналистическото си име и достойнство на Мефистофел за няколко сребърника, има ли утвърдени стандарти за професията журналист, как се противопоставяме на задкулисието? Трудни въпроси, но без отговорите на които трудно ще можем да продължим напред.

Медийната сигурност има две важни измерения, каза Валерий Тодоров - „сигурността на информацията и сигурността на журналистите, на които разчитаме да казват истината и само истината“. „Наблюдаваме процес на откриване, закриване, потискане на медии, от което страда не само свободата на медиите, но и на журналистите. Това е една негативна тенденция, която се наблюдава в цял свят“, каза още Тодоров.

Той добави: „Най-печалното е, че хората, които трябва да правят политика и които се мислят за политици, изобщо не достигат до мисълта какво са медиите... Самата мисъл, че всеки може да говори всичко и това е свободата, вече е много тревожен факт“.

„Журнaлиcтикaтa ce рaзвивa и тя би трябвaлo дa нaмeри някaкъв изхoд, някaквo прoтивoдeйcтвиe нa тoвa, кoeтo ce cлучвa“, каза другият от съставителите на сборника дoц. Бoриcлaв Грaдинaрoв.

Трябва да кажем, че „Медиите – между пазара и контрола“ става възможна след три нaциoнaлни кoнфeрeнции в пoрeдни гoдини нa тeмa „Мeдийнa cигурнocт“. Затова и според доц. Градинаров : „Пoнятиeто мeдийнa cигурнocт e вaжнo, зaщoтo пocтaвя мeдиитe в кoнтeкcтa нa нaциoнaлнaтa cигурнocт. Бeз cвoбoдни мeдии и мeдии, кoитo дa прeдcтaвят инфoрмaциятa пo eдин мaкcимaлнo oбeктивeн и дocтoвeрeн нaчин, грaждaнитe нe мoгaт дa cи нaпрaвят мнeниe зa тoвa кaквo ce cлучвa, дa взeмaт рeшeниe зa тoвa кoй и кaк щe ги упрaвлявa, дa упрaжнявaт cвoя грaждaнcки кoнтрoл“.

Един от големите проблеми, за които също стана дума на дискусията, е

финансирането на медиите като начин за тяхното „опитомяване“

Ще цитирам известния български журналист Симеон Василев, който припомни максимата на Гьобелс, че „медиите трябва да са пиано в ръцете на властта“. Дали тези думи са точно казани от него, не е толкова важно, след като мисълта е до болка вярна и към настоящия двайсет и първи век - днешните власти съвсем по гьобелсовски продължават да употребяват медиите.

Силвия Великова от програма "Хоризонт" на БНР, каза, че не знае кой е поискал тя да бъде свалена от ефир, но и че „независимо от това, че не бях свалена от ефир, г-н Гешев беше избран за главен прокурор по същия категоричен начин“.

„Сборникът си поставя много амбициозна задача от гледна точка на едно ново понятие", каза Генка Шикерова, която беше уволнена от Нова телевизия. Тя постави акцент на въпроса за това, кое е медия и кое не е, както и за

отварянето на коридори за дезинформации на фона на водещата се информационна война

Войната не е нова, методите са променени, смята Миролюба Бенатова. Някога това е била пропагандата, сега интернет много помага на пропагандата.

Един много важен въпрос, който също беще дискутиран, е за

защитата на журналистическия труд

Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ sbj-bg.eu, припомни, че ръководството на Съюза преди над две години е изпратило в Народното събрание предложенията си за защита на журналистическия труд, които обаче не се разглеждат от управляващото мнозинство. Сега отново се заговори за медиен закон, за промени в медийното законодателство, но отново предложенията на СБЖ се неглижират, подчерта още Къдринова.

Автори в сборника са авторитетни университетски преподаватели, като проф. Лилия Райчева и Маргарита Пешева, журналисти, сред които Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, експерти в областта на медиите.         

Сборникът е разделен на три части: "Медийната сигурност като част от националната сигурност", "Кризи и трансформации на медиите в Югоизточна Европа", "Дигиталните  медии – бизнес модели, стандарти и регулация". И заслужава да бъде прочетен от всеки, уважаващ себе си и професията си колега.

 

Сподели в
 

Когато получих книгата на нашия колега Живодар Душков от най-красивия български град на Дунав – Русе, да си призная останах изненадана. Без да проявявам стремеж да го хваля, ще кажа само, че наистина „Нашият град днес“ се оказа нестандартна, но същевременно и вълнуваща книга.

16.01.2021/12:56

Дружеството на практикуващите „Връзки с обществеността“ при СБЖ в партньорство с Комисията за защита на личните данни организира уебинар „Предизвикателства пред защитата на личните данни” на 22 януари 2021 г., от 10.00 до 12.30 часа

16.01.2021/09:24

Интересна дописка публикува на 4 февруари 1859 г „Цариградски вестник“, основан и редактиран от Иван Богоров. Новината е, че в Свиленград сгодените българи не бързали да се женят . За да понапълни кесията си обаче, Одринският епископ Хрисант ги принуждавал да побързат да застанат пред олтара.

12.01.2021/09:03

Премиерата бе в Клуб „Журналист” на СБЖ при спазване на всички предпазни санитарни мерки

29.12.2020/08:29

Н. Пр. Фам Куок Бао, който представляваше страната си в София до 2009 г., написа в чест на 70-годишнината от установяването на българо-виетнамски дипломатически отношения книгата „Земята на розите България”

27.12.2020/11:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

Един от двамата кандидати за генерален директор на БТА Кирил Вълчев посети по своя инициатива Съюза на българските журналисти и разговоря с председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, подчертавайки уважението си към Съюза и стремежа към взаимно сътрудничество

19.01.2021 /13:53

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки