Начало
 
 

Медиите – между пазара и контрола

12.12.2019 /15:45 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


„Българските медии в танца с Мефистофел – кой печели и кой губи“ – под това интригуващо мото беше организирана среща-дискусия за представяне на новоизлезлия сборник „Медиите – между пазара и контрола“. Съставители са доц. Борислав Градинаров и членът на УС на СБЖ, нашият известен колега Валерий Тодоров.

Срещата, събрала интереса на колегите, се състоя в Новата конферентна зала на Софийския университет и се проведе с активното участие на колегите Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Силвия Великова.

Обикновено сме свикнали подобни срещи да се превръщат в говорилни, но скептицизмът на присъстващите не се оправда. Защо казвам това? Защото, на първо място, срещата беше лишена от високопарни и наукообразни съждения, а колегите откровено и точно фиксираха проблемите за медиите, журналистиката и свободата на словота. И, защото, на второ, но не по важност място, дискусията беше ръководена умело и интересно от Валерий Тодоров.

Не случайно той започна срещата, като постави акцинт на това, че

„истината в медиите трябва да бъде като холограма, а не като плосък гумен печат“

И тогава идват въпросите: успяваме ли да я отстояваме истината, да не продаваме журналистическото си име и достойнство на Мефистофел за няколко сребърника, има ли утвърдени стандарти за професията журналист, как се противопоставяме на задкулисието? Трудни въпроси, но без отговорите на които трудно ще можем да продължим напред.

Медийната сигурност има две важни измерения, каза Валерий Тодоров - „сигурността на информацията и сигурността на журналистите, на които разчитаме да казват истината и само истината“. „Наблюдаваме процес на откриване, закриване, потискане на медии, от което страда не само свободата на медиите, но и на журналистите. Това е една негативна тенденция, която се наблюдава в цял свят“, каза още Тодоров.

Той добави: „Най-печалното е, че хората, които трябва да правят политика и които се мислят за политици, изобщо не достигат до мисълта какво са медиите... Самата мисъл, че всеки може да говори всичко и това е свободата, вече е много тревожен факт“.

„Журнaлиcтикaтa ce рaзвивa и тя би трябвaлo дa нaмeри някaкъв изхoд, някaквo прoтивoдeйcтвиe нa тoвa, кoeтo ce cлучвa“, каза другият от съставителите на сборника дoц. Бoриcлaв Грaдинaрoв.

Трябва да кажем, че „Медиите – между пазара и контрола“ става възможна след три нaциoнaлни кoнфeрeнции в пoрeдни гoдини нa тeмa „Мeдийнa cигурнocт“. Затова и според доц. Градинаров : „Пoнятиeто мeдийнa cигурнocт e вaжнo, зaщoтo пocтaвя мeдиитe в кoнтeкcтa нa нaциoнaлнaтa cигурнocт. Бeз cвoбoдни мeдии и мeдии, кoитo дa прeдcтaвят инфoрмaциятa пo eдин мaкcимaлнo oбeктивeн и дocтoвeрeн нaчин, грaждaнитe нe мoгaт дa cи нaпрaвят мнeниe зa тoвa кaквo ce cлучвa, дa взeмaт рeшeниe зa тoвa кoй и кaк щe ги упрaвлявa, дa упрaжнявaт cвoя грaждaнcки кoнтрoл“.

Един от големите проблеми, за които също стана дума на дискусията, е

финансирането на медиите като начин за тяхното „опитомяване“

Ще цитирам известния български журналист Симеон Василев, който припомни максимата на Гьобелс, че „медиите трябва да са пиано в ръцете на властта“. Дали тези думи са точно казани от него, не е толкова важно, след като мисълта е до болка вярна и към настоящия двайсет и първи век - днешните власти съвсем по гьобелсовски продължават да употребяват медиите.

Силвия Великова от програма "Хоризонт" на БНР, каза, че не знае кой е поискал тя да бъде свалена от ефир, но и че „независимо от това, че не бях свалена от ефир, г-н Гешев беше избран за главен прокурор по същия категоричен начин“.

„Сборникът си поставя много амбициозна задача от гледна точка на едно ново понятие", каза Генка Шикерова, която беше уволнена от Нова телевизия. Тя постави акцент на въпроса за това, кое е медия и кое не е, както и за

отварянето на коридори за дезинформации на фона на водещата се информационна война

Войната не е нова, методите са променени, смята Миролюба Бенатова. Някога това е била пропагандата, сега интернет много помага на пропагандата.

Един много важен въпрос, който също беще дискутиран, е за

защитата на журналистическия труд

Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ sbj-bg.eu, припомни, че ръководството на Съюза преди над две години е изпратило в Народното събрание предложенията си за защита на журналистическия труд, които обаче не се разглеждат от управляващото мнозинство. Сега отново се заговори за медиен закон, за промени в медийното законодателство, но отново предложенията на СБЖ се неглижират, подчерта още Къдринова.

Автори в сборника са авторитетни университетски преподаватели, като проф. Лилия Райчева и Маргарита Пешева, журналисти, сред които Костадин Филипов, Мехмед Юмер, Бойка Атанасова, експерти в областта на медиите.         

Сборникът е разделен на три части: "Медийната сигурност като част от националната сигурност", "Кризи и трансформации на медиите в Югоизточна Европа", "Дигиталните  медии – бизнес модели, стандарти и регулация". И заслужава да бъде прочетен от всеки, уважаващ себе си и професията си колега.

 

Сподели в
 

В СБЖ е получена покана лично от президента на Европейската федерация на журналистите Рикардо Гутиерес, с която ни информира и призовава желаещите да участват в организирания безплатен курс „Онлайн английски за синдикалисти“. Могат да кандидатства и членове на СБЖ. Срокът е до 15 януари.

14.01.2020/14:43

Близки, приятели, колеги и познати се събраха в артсалона на Радио Благоевград за откриването на фотоизложба в памет на Емил Михайлов, дългогодишния кореспондент на БТА в Благоевград. Сред изказалите се бе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

10.01.2020/16:36

Трима уважавани колеги закръглиха юбилеи от последните дни на 2019-та досега - Петър Пъдев, Йото Пацов и Валентина Бояджиев. Честито!

07.01.2020/09:57

Семинарът, по време на който експерти ще разяснят какви задължения произтичат от новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR) за работещите в областта на масовите комуникации, ще се състои на 14 януари от 10 до 14 часа в СБЖ. Регистрацията е до 10 януари

05.01.2020/08:04

В посланието, адресирано до председателя на НС, президента, премиера, шефа на медийната комисия в НС и ръководителя на СЕМ, известният журналист оспорва становище на Техническата комисия на СЕМ, отстранило го от конкурса за генерален директор на БНР

23.12.2019/12:30

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки