Начало
 
 

Изложба е посветена на художника на Плевенската панорама

12.12.2019 /18:23 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


През август т.г. бе реставрирано платното чрез мащабна дарителска акция

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

Изложбата е част от събитията, посветени на 142-ата годишнина от освобождението на града. Големият руски художник бе основен автор и ръководител на художественото изпълнение на панорамата.

Изложбата представя фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Овечкин, предоставени от фонда на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Експозицията е подредена и по случай 10 декември - Ден на освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото освобождение.

В изложбата 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин” посетителите имат възможност да видят общо 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на самия Овечкин, като освен ескизи и етюди от панорамата са показани и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Овечкин.

Представени са и оригинални палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно, преди да се грундира, албуми със скици на Овечкин и други от фонда на Регионалния военноисторически музей в Плевен. Така на практика всеки изкушен от живописта може да стане свидетел на част от процеса по създаването на шедьовъра на баталната живопис в Плевенската панорама.

Андрей Романов разказа спомени  

Откриването бе уважено от заместник-областният управител Татяна Божинова, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, бившите кметове Андрей Романов и Румен Петков, делегации от побратимените на Плевен градове – Ростов на Дон, Плоцк и Браила от съседна Румъния.

Допълнителна тържественост на събитието внесоха и изпълненията на Общинския хор „Гена Димитрова“. Изложбата, която ще остане в Плевен в рамките на месец, бе открита от настоящия кмет Георг Спартански.

Княз Никита Лобанов - Ростовски, гост на откриването на изложбата, направи поредното свое дарение на Панорамата от старинни литографии, с което комплектова своето предишно голямо дарение на Регионалния военноисторически музей от ценни литографии от 19-и век, свързани с исторически събития от Руско-турската война от 1877 - 1878 г. и с подписване договора за Освобождението на България. Скулпторът Иван Атанасов дари на панорамата изработения от него бюст на Овечкин. 

Интересни спомени за срещите с художника и удостояването му със званието "Почетен гражданин на Плевен" разказа бившият кмет на града по време на строителството на паметника Андрей Романов.

На 29 август 1977 г. се полага първата четка върху панорамното платно. То е изтъкано от лен, дълго е 115 м, широко 15 м и пристига в Плевен в специална метална капсула В резултат на денонощна работа, само за 101 дни упорит труд /от 29 август до 7 декември/ художниците са готови.

В екипа на Овечкин са освен 11 руски художници и плевенските живописци Христо Бояджиев и Дионисий Дончев. Панорама „Плевенска епопея” е открита на 10 декември 1977 г., в деня на честването на 100-годишнината на освобождението на Плевен.


 

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки