Начало
 
 

Иво Инджов коментира гибелта на пресата

13.12.2019 /12:00 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Тази година Дядо Коледа ще донесе въглени на хиляди верни читатели на вестници в България, макар читателите ни да не го заслужават.

Навръх Нова година от строя излизат 3 знакови издания: "Сега", "Стандарт" и "К" – "вестник за критика, дебати и културни удоволствия" – един от двата наследника на седмичника "Култура", пише авторът в dnevnik.bg:  

Съдия-изпълнител продава търговската марка "Стандарт" и 4 други марки на вестника, се разбра от публикация на "Биволъ". Преди година изпадналият във финансов колапс всекидневник беше прекроен в седмичник. "Сега" също става седмично издание, а оцелелият 1 година културен флагман "К" спира да излиза.

На пазара на национални всекидневници освен "червения" "Дума" и свързания с БСП "Земя" ще останат само 5 уж пазарни заглавия: "Телеграф", "Монитор" (Делян Пеевски), "24 часа", "България днес" (Венелина Гочева) и "Труд" (Петьо Блъсков). Редакционната им линия до голяма степен съвпада. В същото русло се движат и седмичниците "168 часа", "Политика" и "Уикенд".

Зад драмите със "Стандарт" и "Сега" прозира сянката на корпулентния бизнесмен, депутат от ДПС и медиен бос Делян Пеевски.

"Сега" е най-критичното издание   

"Стандарт" дължи пари на много журналисти, някои от които са осъдили фирмата издател, но не могат да си ги получат. Изданието е с много рехаво присъствие в интернет. На сайта му има нещо като редакционно каре с имената на отделите и телефони за връзка, но не е посочено нито едно име. 

Съдбата на вестника е метафора за залеза на журналистиката от началото на прехода. Едно от качествените издания през първата половина на 90-те години, грабващо окото и със синията хартия, на която се печаташе, успяваше да се крепи дълго време на повърхността след различни трансформации на собствеността.  

"Сега" е определен като "най-критичното издание". Пред "Сега" има вариант да пробва да повтори успешната трансформация на хартиения "Дневник" само в онлайн медия. Но за да стане това, консервативното му присъствие в интернет, което на практика дублира съдържанието от хартиеното тяло, трябва да бъде заменено с много по-динамичен, грабващ визуално и интерактивен модел.

След началото на промените най-много вестници са се издавали през 1994 г. – излизали са 1059 заглавия с общ годишен тираж над 611 млн. Четвърт век по-късно, през 2018 г., на пазара е имало едва 239 заглавия с годишен тираж над 216 млн., сочат данните на НСИ.

Остават само удобните на властта  

През последните години спряха да излизат всекидневниците "Новинар", "Преса", "Всеки ден", "Седем дни спорт", "Капитал дейли", списанията "Тема", "Аспекто" и др. Миналата година само 37 от издаваните вестници са били всекидневници, а 12 са се печатали 2-3 пъти седмично.

От всекидневниците 22 излизат в провинцията, което ще рече, че има провинциални центрове без всекидневник. В Пловдив например има само един – "Марица", и той излиза в скромен тираж.

Обедняването на вестникарската сергия ще продължи с изчезването на вестник "К" и редуцирането на "Сега", а съдбата на "Стандарт" остава неясна.

Макар обликът и натюрелът на 3-те издания да е твърде различен, както впрочем и причините за случващото се с тях, на пазара ще останат само проправителствените издания, подхранвани в една или друга степен от конформизъм, неспазване на професионалната етика и подмяна на журналистиката с пропаганда.

Това не вещае нищо добро за плурализма на публичните дебати, гражданското участие и качеството на демокрацията ни. (Със съкращения)

Свързани:   Съдебен изпълнител продава „Стандарт”

Софийският частен съдебен изпълнител Милен Бъзински продава всички търговски наименования на вестник "Стандарт". Това става ясно при проверка в страницата на ЧСИ-то, съобщава "Бивол".
Дата: 02.12.2019


 

Сподели в
 

По време на Конференцията на ГЕРБ в София се разиграха грозни сцени на насилие срещу наши колеги, журналисти. Ето какво разказа Генка Шикерова за случилото се с нея и Полина Паунова:

07.08.2020/12:00

Глоба от 3 до 15 000 лв. грози комика и тв водещ Николаос Цитиридис. Причина за сезиране от страна на СЕМ на Цитиридис е предаване от 25 юни тази година, в което си прави шеги с жените, жертви на домашно насилие.

06.08.2020/12:00

Специализираният наказателен съд в Словакия е отложил за 3 септември заседанието си, на което трябва да произнесе присъдите си по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова, съобщи словашкото национално радио, цитирано от ТАСС.

05.08.2020/18:53

Албанската прокуратура съобщи, че е наложила запор на имуществото на бизнесмен и медиен магнат, заподозрян, че е изградил бизнеса си с пари, спечелени от трафик на наркотици, предаде АП.

05.08.2020/11:47

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки