Начало
 
 

Иво Инджов коментира гибелта на пресата

13.12.2019 /12:00 | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Авторът Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Тази година Дядо Коледа ще донесе въглени на хиляди верни читатели на вестници в България, макар читателите ни да не го заслужават.

Навръх Нова година от строя излизат 3 знакови издания: "Сега", "Стандарт" и "К" – "вестник за критика, дебати и културни удоволствия" – един от двата наследника на седмичника "Култура", пише авторът в dnevnik.bg:  

Съдия-изпълнител продава търговската марка "Стандарт" и 4 други марки на вестника, се разбра от публикация на "Биволъ". Преди година изпадналият във финансов колапс всекидневник беше прекроен в седмичник. "Сега" също става седмично издание, а оцелелият 1 година културен флагман "К" спира да излиза.

На пазара на национални всекидневници освен "червения" "Дума" и свързания с БСП "Земя" ще останат само 5 уж пазарни заглавия: "Телеграф", "Монитор" (Делян Пеевски), "24 часа", "България днес" (Венелина Гочева) и "Труд" (Петьо Блъсков). Редакционната им линия до голяма степен съвпада. В същото русло се движат и седмичниците "168 часа", "Политика" и "Уикенд".

Зад драмите със "Стандарт" и "Сега" прозира сянката на корпулентния бизнесмен, депутат от ДПС и медиен бос Делян Пеевски.

"Сега" е най-критичното издание   

"Стандарт" дължи пари на много журналисти, някои от които са осъдили фирмата издател, но не могат да си ги получат. Изданието е с много рехаво присъствие в интернет. На сайта му има нещо като редакционно каре с имената на отделите и телефони за връзка, но не е посочено нито едно име. 

Съдбата на вестника е метафора за залеза на журналистиката от началото на прехода. Едно от качествените издания през първата половина на 90-те години, грабващо окото и със синията хартия, на която се печаташе, успяваше да се крепи дълго време на повърхността след различни трансформации на собствеността.  

"Сега" е определен като "най-критичното издание". Пред "Сега" има вариант да пробва да повтори успешната трансформация на хартиения "Дневник" само в онлайн медия. Но за да стане това, консервативното му присъствие в интернет, което на практика дублира съдържанието от хартиеното тяло, трябва да бъде заменено с много по-динамичен, грабващ визуално и интерактивен модел.

След началото на промените най-много вестници са се издавали през 1994 г. – излизали са 1059 заглавия с общ годишен тираж над 611 млн. Четвърт век по-късно, през 2018 г., на пазара е имало едва 239 заглавия с годишен тираж над 216 млн., сочат данните на НСИ.

Остават само удобните на властта  

През последните години спряха да излизат всекидневниците "Новинар", "Преса", "Всеки ден", "Седем дни спорт", "Капитал дейли", списанията "Тема", "Аспекто" и др. Миналата година само 37 от издаваните вестници са били всекидневници, а 12 са се печатали 2-3 пъти седмично.

От всекидневниците 22 излизат в провинцията, което ще рече, че има провинциални центрове без всекидневник. В Пловдив например има само един – "Марица", и той излиза в скромен тираж.

Обедняването на вестникарската сергия ще продължи с изчезването на вестник "К" и редуцирането на "Сега", а съдбата на "Стандарт" остава неясна.

Макар обликът и натюрелът на 3-те издания да е твърде различен, както впрочем и причините за случващото се с тях, на пазара ще останат само проправителствените издания, подхранвани в една или друга степен от конформизъм, неспазване на професионалната етика и подмяна на журналистиката с пропаганда.

Това не вещае нищо добро за плурализма на публичните дебати, гражданското участие и качеството на демокрацията ни. (Със съкращения)

Свързани:   Съдебен изпълнител продава „Стандарт”

Софийският частен съдебен изпълнител Милен Бъзински продава всички търговски наименования на вестник "Стандарт". Това става ясно при проверка в страницата на ЧСИ-то, съобщава "Бивол".
Дата: 02.12.2019


 

Сподели в
 

Над половин век БНР събира в своите архиви огромен масив от документи и материали. Справочна редакция притежава повече от 150 000 архивни единици, еквивалентни на стотици хиляди страници.

16.01.2020/12:00

Наскоро в града на поетите - Стара Загора, литературната общност тържествено отбеляза юбилейната 25-годишнина на „Литературен глас” - вестник за литература, изкуство и култура.

15.01.2020/19:05

Една от най-големите информационни организации в света - агенция Ройтерс, е получавала тайно пари от британското правителство, за да бъде използвана за антисъветска пропаганда през 60-те и 70-те години на ХХ век.

15.01.2020/12:00

До 1927 г. слушането на радио е било забранено в България, не са се произвеждали и не били внасяни радиоприемници, в ефира нищо не се е говорело на български.

14.01.2020/12:00

Димитър Бербатов прави каквото си поиска от 1981 г. насам. Това е заключението на английски журналист, който е станал свидетел на случка на стадиона на Тотнъм по време на мача с Ливъпрул.

13.01.2020/18:52

 Представяме ви

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Испанският фоторепортер Хуанчу Родригес бе убит заедно с още хиляди панамци преди 30 години - при американската интервенция в централноамериканската република, извършена, за да бъде отвлечен Мануел Антонио Нориега, прекалено осведомен за тъмните дела на ЦРУ и Джордж Буш-баща в региона

22.12.2019 /16:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ръководителката на медийния мониторинг на ГИСДИ представи монографията си „Меди@избори“. Премиерата на книгата предизвика голям интерес и разгорещена дискусия.

20.12.2019 /18:24 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

В залата на „Държавен архив“ Силистра се състоя възпоменателна вечер за преподавателя, историка, краеведа, научния изследовател и общественика д-р Станка Георгиева, приживе член на едно от двете дружества на СБЖ в крайдунавския град.

30.12.2019 /13:03 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Глобалната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки